Hoe kijken je collega’s die voor je promotie je gelijken waren naar jou als leider? Gunnen ze je de baan? Zijn ze teleurgesteld? En accepteren ze jouw leiderschap wel? We voelen extra druk om goed te presteren. Ik geef je drie tips om je sneller op je gemak te voelen bij het leidinggeven aan oud-collega’s.
1. Relaties moeten veranderen
De prijs die je betaalt voor promotie is dat je relatie met oud-collega’s moet veranderen. Dit is ook direct de opmerking waar ik veel vragen over krijg. Want kan ik niet gewoon one-of-them blijven? En moet ik die vriendschap met een collega nu verbreken?
Goed nieuws: Je hoeft een vriendschap met iemand uit je team niet te stoppen als je leidinggevende wordt. Als ik zeg dat relaties moeten veranderen, bedoel ik dat je moet opletten wat je met collega’s op en buiten de werkvloer doet. Je moet beseffen dat je nu andere verantwoordelijkheden draagt en er anders naar je gekeken wordt.
Stel je voor dat je bevriend bent met een collega en je hierdoor onevenredig veel tijd met diegene doorbrengt. Dit kan scheve gezichten opleveren bij andere collega’s. Daarnaast is het ingewikkelder om iemand aan te spreken op zijn of haar gedrag als je goed bevriend bent. Voer maar eens een slechtnieuwsgesprek met iemand waar je het weekend ervoor nog mee in de kroeg hing.
Op je werk ben je in eerste instantie leidinggevende. Wees je hiervan bewust. Kun je ondanks dat alsnog een fijne relatie onderhouden? Doen!
2. Pak je rol als leidinggevende
Het klinkt nogal autoritair om je rol als leidinggevende te pakken. Toch is het belangrijk om dit snel te doen. Sommige taken en verantwoordelijkheden liggen vanaf nu namelijk bij jou als leidinggevende. Neem die verantwoordelijkheid dan ook. Dit voelt aan het begin misschien onwennig, maar hier moet je doorheen. Als je blijft twijfelen, gaan mensen ook twijfelen aan je leidinggevende kwaliteiten. Je bent niet voor niets leidinggevende geworden. Laat het gewoon zien. Speel niet de baas maar pak wel je rol.
3. Ga in gesprek met collega’s die jouw functie niet hebben gekregen
Dit is misschien wel de meest onderschatte tip. Als je promotie maakt, ben je vermoedelijk niet de enige die op de baan aasde. Daarmee bestaat de kans dat er een aantal teleurgestelde collega’s rondlopen. Als je merkt dat dit aan de hand is, ga dan afzonderlijk met hen in gesprek. Je doet een handreiking aan diegene om zijn of haar teleurstelling te uiten. Toon dan ook begrip voor de situatie. Dat is veel waard. Uiteindelijk zullen teleurgestelde collega’s wel mee moeten in de nieuwe werkelijkheid. Als ze hiertoe niet bereid zijn, adresseer dit dan, bijvoorbeeld bij je eigen leidinggevende. Het is namelijk een potentiële bom onder je geloofwaardigheid als mensen je leiderschap niet accepteren.
Leidinggeven aan oud-collega’s is een van de grootste uitdagingen die je tegen kunt komen als nieuwe leidinggevende. Wees je bewust van de nieuwe relatie die je met collega’s hebt, pak je rol als leidinggevende en ga in gesprek met mensen die teleurgesteld zijn. En onthoud: Als jij doet alsof het heel normaal is dat je leidinggevende bent, zal je team vanzelf volgen.
Zet ‘m op!
Over Lennart van der Kraan
Leidinggeven komt met verantwoordelijkheid. Lennart van der Kraan vindt dat je die verantwoordelijkheid serieus moet nemen. Zijn missie is om een belangrijke bijdrage te leveren aan het verhogen van het niveau van leiderschap in Nederland. Als leiderschapscoach helpt hij leidinggevenden om de leider te worden die ze willen zijn en waar medewerkers recht op hebben.