Auteur Sven Gall is ook spreker, adviseur en expert in neuromanagement. In dit nieuwe vakgebied combineert hij zijn studies toegepaste neuropsychologie aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) en Advanced Change Management aan het Sioo in Nederland. Gall: 'Het is belangrijk om neurowetenschappelijke inzichten toegankelijk te maken voor iedereen. We moeten als mens begrijpen dat we geen rationele wezens zijn, ons onbewuste gedrag is vaak leidend. Veel mensen kennen de trucs van webshops om ons te laten kopen: nu 80% korting, nog maar twee uur. Dat sturen op het onbewuste, het aanspreken van natuurlijke motivatie kun je ook in organisaties doen.'
Een tipje van de sluier uit het gesprek kunnen we vast oplichten: bonussen en salarisongelijkheid werken niet volgens Gall. Wanneer bonussen in het vooruitzicht worden gesteld wordt op basis van neurologische inzichten immers de bonus het doel én het werk zelf een obstakel. En dan wordt het afgeleverde werk zelf niet beter van.
Voor meer inzichten luister je de hele aflevering op deze pagina. Of open de podcast in jouw favoriete podcastspeler, zoals Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts of YouTube.
STELLINGEN
Elke aflevering van de podcast legt host Willem van Leeuwen de gast een aantal stellingen voor. De stellingen voor Sven Gall zijn:
1. We zijn overgeleverd aan onze reflexen die ons brein regeren gericht op overleving. Dus hoeven we ons er ook niet in te verdiepen. Want veranderen is eigenlijk een mission impossible;
2. Hoe meer we weten en leren over neuro management en organisaties wendbaar maken, hoe meer we ook ontdekken dat agile onzin is.
BOEKENTIP
Het boek Stilte, geste stem van filosoof René ten Bos is de leestip van Sven Gall. 'In dit boek schrijft ten Bos over wat stilte is en dat stilte nooit onbeladen is, het betekent altijd iets. Ik weet niet of Ten Bos de neuropsychologische uitwerking daarvan kent. Maar stilte zit ook in de onderstroom van onze organisaties, vaak vol met ontevredenheid, woede, afwijzing en geldingsdrang, vol met wat er nog moet gebeuren. En vaak is dat een welgemeend excuus, wat een prachtige interventie kan zijn.'
OVER DE BOEKENPRAKTIJK
De Boekenpraktijk is een podcast van Managementboek. Presentator Willem van Leeuwen onderzoekt elke twee weken samen met auteurs hoe de theorie van managementboeken aansluit bij de praktijk.