Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Column

Redactioneel September 2021 - Onder andere

‘Si vis bellum, para fugam.' Zo parafraseert Joep Schrijvers in zijn column het beroemde ‘si vis pacem, para bellum' van Vegetius om de aftocht in Afghanistan in context te plaatsen. En tegelijk om de poppenkastvoorstelling ‘Leiderschapsvlucht' van toneelvereniging Nieuw Leiderschap - uitgevoerd door het damestriumviraat onder leiding van regisseur Mark Rutte - duiding te geven.     

Pierre Pieterse | 21 september 2021 | 2-3 minuten leestijd

Wil je de strijd, bereid je voor op de vlucht. Een voorstelling met een heus novum, want nergens in de stapels leiderschapsliteratuur kun je iets vinden over de leiderschapsvlucht. Zelfs de meester zelf, Machiavelli, zegt er weinig tot niets over. Laten wij zijn voorbeeld maar volgen.

Langs dezelfde lijn maar dan geheel anders is het betoog van Shirine Moerkerken. Zij stelt dat conflicten in de regel worden vermeden. ‘We zijn bang voor conflicten. Met recht en reden, want het is best moeilijk om verschillen naast elkaar te laten bestaan.’ Even lastig is het om conflicten uit te spreken, laat staan te slechten. ‘Het risico van verlies, het risico om met jouw definitie van wat belangrijk is het onderspit te delven, is groot.’ Toch is conflictmijding niet de juiste weg. Integendeel. Moerkerken pleit dan ook voor een vorm van ‘conflict eren’, laat verschillende perspectieven in of tussen organisaties naast elkaar bestaan, maak er actief gebruik van. Ga zelfs actief op zoek naar ‘conflicten’. ‘Ga aan het werk met die verschillende werkelijkheden. Dan veranderen we allebei, dan raken we met elkaar geïnvolveerd, dan worden we door elkaar beïnvloed. Zo komen we op nieuwe inzichten en tot nieuwe initiatieven die we eerder niet hadden kunnen bedenken.’

Ook in het verhaal van Ylva Poelman draait alles om het conflict, maar dan dat tussen onze maatschappij en de omgeving. Even dramatisch: tussen ons zijn en de natuur. We hobbelen van crisis naar crisis, zonder ook maar iets te doen. Of het nu corona of het klimaat is. ‘Het zou doodzonde zijn om deze crisis te verspillen. De volgende is namelijk al in de maak. We weten niet precies wanneer en in welke vorm die zal plaatsvinden. Maar dát ze komt is zeker, en wie zich nu niet schrap zet loopt het gevaar over een paar jaar alsnog weggevaagd te worden. Dat is het slechte nieuws.’ Het goede nieuws is dat oplossing gewoon in ons bereik ligt: de BV Natuur. ‘De natuur functioneert eigenlijk precies als een bedrijf. Ze produceert organismen in allerlei soorten en maten, en als die levensvormen in de loop van de tijd niet meer voldoen dan sterven ze uit en worden ze vervangen door nieuwe, meer innovatieve producten. En de BV Natuur is in de vier miljard jaar dat ze in bedrijf is nog nooit failliet gegaan. Daarmee is ze de meest duurzame organisatie die we kennen.’

Dan tot slot van deze selectie nog even ons interview met filosoof Martijn Aslander. Binnenkort verschijnt van zijn hand een boek over Digitale Fitheid, een project waar hij al tijden mee in de weer is. Een noodzakelijk project want ‘ons werk is stuk. wie wil overleven op de werkvloer, moet zorgen digitaal fit te worden’, aldus Aslander. En in plaats van de boel te repareren, gaan harder werken, meer mailen, meer ruis veroorzaken. Allemaal ten koste van de kwaliteit. Mensen gaan mails aan zichzelf sturen, als reminder, ‘en dat is toch echt de kanarie in de kolenmijn’. Hoe vermijd je dit digitale drijfzand? Door even zijn kleine cursus ‘digitaal fit worden’ te lezen!

Over Pierre Pieterse

Pierre Pieterse was tot februari 2022 hoofdredacteur van Managementboek Magazine.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden