Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Interview

Rob van Es

‘Rutte, Kaag en Hoekstra moeten op zoek naar de onderstroom’

‘De alledaagse communicatie vraagt om een scherp bewustzijn van morele reflectie en van morele besluitvorming, en dat vraagt op zijn beurt om een bijpassende ethiek’. Zo omschrijft auteur Rob van Es de aanleiding voor het thema van zijn nieuwste boek Ethiek: emoties en argumenten. Een boek dat gaat over morele besluitvorming.

Willem van Leeuwen | 7 oktober 2021 | 1-2 minuten leestijd

Rob van Es is filosoof en was ruim 20 jaar parttime universitair docent in de organisatiefilosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 1996 is hij zelfstandig consulent en organiseert hij leertrajecten in morele besluitvorming voor professionals en organisaties. Zijn nieuwste boek is Ethiek: emoties en argumenten, een samenvatting van de theorie uit zijn trilogie over morele besluitvorming.
Het eerste boek uit deze trilogie, Veranderdiagnose, werd in 2009 uitgeroepen tot Managementboek van het Jaar.

Moraliteit en formeren
In deze aflevering van podcast De Boekenpraktijk ontdekken we het verschil tussen ethiek, integriteit en moraliteit. En hoe deze drie invloed hebben op de onderstroom in organisaties. Ook bij de overheid en in de politiek. Want wat zou Rob van Es doen als hij zich mocht bemoeien met de moeizame formatie waar Rutte, Kaag en Hoekstra nu middenin zitten?

‘In dit hele lange proces van de formatie wordt regelmatig iets anders gezegd dan gedaan, dat komt natuurlijk niet oprecht over. In de presentatie naar buiten wordt gezegd dat het gaat over de zaak. Tegelijkertijd merk je dat het proces eigenlijk gaat over de dialoog tussen de hoofdpersonen. Alleen nooit expliciet. Ik zou het met Rutte, Hoekstra en Kaag hebben over de onderstroom van het proces. Ik zou ze vragen hoe ze daar naar kijken, ze hebben elkaar immers pijn gedaan. Dan laat ik ze vertellen. Daar komt natuurlijk een oppervlakkig praatje uit, want Rutte en co zijn er erg goed in om overal onderuit te komen. Maar dat is een kwestie van doorvragen.’

Luister de aflevering
Luister naar de nieuwe aflevering van De Boekenpraktijk hieronder. Of open de podcast op SpotifyApple PodcastsGoogle PodcastsYouTube of in je eigen favoriete podcastapp. De Boekenpraktijk is een podcast van Managementboek. Presentator Willem van Leeuwen onderzoekt elke twee weken samen met auteurs hoe de theorie van managementboeken aansluit bij de praktijk.

Over Willem van Leeuwen
Willem D. van Leeuwen is bestuurder uit de wereld van woningcorporaties en thans zelfstandig adviseur. Daarnaast vervult hij enkele bestuurlijke en toezichthoudende functies.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden