Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

Ik hou van mezelf

Tim Ferriss heeft in een interview wel eens gezegd dat het succes van zijn boek, Een werkweek van 4 uur in hoge mate aan de titel lag. De inhoud is niet onbelangrijk, maar niet zo spectaculair als de titel doet vermoeden. Ferriss adviseert om vooral zelfstandig te werken, te kiezen welke klussen je aanneemt, en een hoge mate van controle over je agenda te houden. Het is een magisch recept. Zijn latere werken werden vooral dikker en minder krachtig.

Bertrand Weegenaar | 30 maart 2021 | 2-3 minuten leestijd

Hetzelfde fenomeen doet zich voor bij Je hebt het niet, je doet het. Met de belangrijke belofte: verlos jezelf in één (cursivering is van de auteur) zin van je angst, depressie, ziekte of probleem. Sublieme ondertitel want het boek staat op één bij Managementboek en op drie bij Bol. De auteur Edwin Selij en zijn uitgever AnderZ zullen de vlag wel uit hebben gehangen. Natuurlijk is de timing ook perfect. Wie heeft er niet last van een vorm van angst, depressie, enzovoort. En dan in één zin.

Het is een interessante mix geworden van zelfheling en zelfgenezing, acceptatie vanuit het stoïcisme ‘wat er is gebeurd is, is gebeurd’. Een vleugje christendom en moderne theorie over breinplasticiteit tot aan de klassieker Lao Tse (‘Anderen begrijpen is kennis, jezelf begrijpen is verlichting’). Uiteindelijk komt het toch uit bij: je zult het zelf moeten doen. Zelf doen om eigenaarschap te verkrijgen en zelfliefde te ontvangen.

Zoals in veel van dit type boeken is het onderkennen pas de eerste van vele stappen. Het daadwerkelijk doen, tot actie over én volhouden het harde werk. Veel studies zijn hier aan gewijd en er zijn boekenkasten over volgeschreven. Edwin Selij heeft zijn eigen methode ontwikkeld: M-POINT. Een acroniem dat staat voor Motivatie, Perceptie, Opties, Inzicht, Neurale paden, en Testen. De problematiek achter de thema’s waar in de titel naar wordt verwezen (angststoornissen, depressie, ziektes, enzovoort) is superdivers. Sommige laten zich met grote moeite verslaan, als het al lukt. Aan alle elementen van M-POINT zal het niet liggen. Willen doen, het juiste doen, gaan doen, blijven doen, en dan succesvol zijn, is soms onmogelijk. Achter dit proces zit een hele wereld van psychologie en gedragswetenschap verscholen waar nauwelijks op wordt ingegaan.

Je hebt het niet, je doet het is dus ongekend succesvol en zal een nieuwe schare lezers op dit gebied aantrekken. Of je om jouw probleem, angst en dergelijke aan te pakken voldoende hebt aan het M-POINT model, is en blijft de vraag.

(Wil je je verder verdiepen, dan zijn hier wat leestips. Voor de analyse van problemen zoals omgaan met slechte gewoontes (alcohol, workaholics, enzovoort) lees je Charles Duhigg’s Macht der gewoonte, een boek over de invloed van neurale paden. In de categorie wetenschappelijk onderbouwde zelfhelpboeken is er De ladder van Ben Tiggelaar. Voor meer achtergrond over hoe ons brein werkt, en hoe je daar dus ook beter voor kunt zorgen en gebruik van kunt maken, is er Een beter brein van Niki Korteweg.)

Over Bertrand Weegenaar

Bertrand Weegenaar is als hogeschooldocent HBO-ICT werkzaam op Windesheim. Zijn voorliefde ligt bij de onderwerpen strategie, marketing, geschiedenis; biografieën en internet; e-business. 

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden