Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Podcast

Danae Bodewes

‘Nieuwsgierigheid is een drijfveer naar energie’

Deze week is Danae Bodewes te gast bij Willem van Leeuwen in podcast De Boekenpraktijk. Ze voeren een gesprek over nieuwsgierigheid en hoe je dat bij jezelf op een positieve manier kan ontwikkelen en inzetten. Ook het onderwijs komt ter sprake, want wordt nieuwsgierigheid daar niet te veel ontmoedigd?

Karin de Zwaan | Aad Goudappel | 10 november 2022 | 1-2 minuten leestijd

Danae Bodewes is bedrijfskundige en onderzoeker bij Fontys Hogescholen. Ze verkent en stimuleert de nieuwsgierige, ondernemende houding van studenten en professionals door praktijkgericht onderzoek en ontwikkeling van onderwijs en tools. Vanuit haar fascinatie met het onderwerp nieuwsgierigheid scheef zij Schaamteloos nieuwsgierig.

Onderwijs

Omdat Danae onderzoeker is binnen Fontys en zij ook werkzaam is met studenten komt ook nieuwsgierigheid in onderwijs snel ter sprake. 'Het is bekend dat autonomie belangrijk is en dus geven we studenten keuzevakken en mogelijkheden om eigen (afstudeer)projecten te kiezen. Maar er kan nog veel verbeterd worden. Zelfreflectie bijvoorbeeld wordt vaak in een dwingend format gezet waardoor het een afvinkmoment wordt in plaats van een moment om de eigen nieuwsgierigheid te volgen. Laat studenten zelfreflectie op hun eigen manier doen.'

STELLINGEN

Elke aflevering van de podcast legt host Willem van Leeuwen de gast een drietal stellingen voor. De stellingen voor Danae Bodewes zijn:

  1. Oprecht nieuwsgierig naar de ander is een mission impossible, omdat onze eigen normen altijd in de weg zitten;
  2. Nieuwsgierigheid moet een verplicht vak worden op de middelbare school;
  3. Experimenteren is de belangrijkste stap in het proces van nieuwsgierigheid, omdat er dan pas sprake is van toepassen van ander gedrag en dus van gedragsontwikkeling.

Nieuwsgierig naar de antwoorden? Luister naar deze aflevering van De Boekenpraktijk op deze pagina of open de podcast op SpotifyApple PodcastsGoogle Podcasts of YouTube

OVER DE BOEKENPRAKTIJK

De Boekenpraktijk is een podcast van Managementboek. Presentator Willem van Leeuwen onderzoekt elke twee weken samen met auteurs hoe de theorie van managementboeken aansluit bij de praktijk.

Over Karin de Zwaan
Karin is marketeer bij Managementboek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden