Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Inspirerend Leiderschap door GAMIFICATION van werk

De teamleider en middle manager hebben de meeste invloed op de cultuur van een organisatie. Juist zij zitten tussen het gedrag van de directie en de werkvloer in. Ongetwijfeld heb je als leidinggevende een hoge dunk van je eigen invloed bij deze twee bloedgroepen. Je bent vaak genoeg bezig met het gladstrijken van tegenstrijdigheden in hun verwachtingen.

Han de Regt | 17 september 2021 | 3-5 minuten leestijd

Hoe zou het zijn als je als leidinggevende die energie kunt steken in de groei en bloei van de organisatie? Als je de mensen in jouw team en in de organisatie van het ene op het andere moment in een nieuw en uniek samenspel kunt plaatsen? Zonder terugval in de ‘oude' cultuur. Wat zou dat jou opleveren?

Grote kans dat het je een resultaatgerichte cultuur oplevert zonder een onzeker, groot en langdurig verandertraject. Een nieuwe manier van samenwerken die alle mensen in de organisatie verbindt in het meebouwen aan de organisatie in plaats van er alleen in werken. Dit is dan ook precies wat GAMIFICATION van werk doet. En jij als leidinggevende bent de spil in die verandering.

Inspirerend leiderschap gaat over:

- Gamificerend leiderschap dat verder gaat dan hiërarchisch en faciliterend leiderschap. Het gaat over het ontdekken en benutten van nieuwe en krachtige verbindingen tussen mensen.

- Het verbinden van mensen in activiteiten in plaats van in doelen. Geef ieder ruimte voor eigen doelen en motivatie. Concentreer je op het laten slagen van goed samenwerken in het moment.

- Waarnemen om de kwaliteiten van (je) mensen te ontdekken. Je team zou er geen boodschap aan moeten hebben dat je het zelf zo druk hebt: ze willen je aandacht. Zonder waarnemen van je teamleden in het dagelijks werk, eindigt je waarde als leidinggevende.

- Je teamleden doorlopend laten groeien als mens in plaats van groeien in drie trage levels met veel te weinig feedback en inspiratie van junior naar medior naar senior. Ontdek dat je als leidinggevende mensen iedere dag kunt laten groeien.

- Het creëren van activity loops zoals in spel, sport en gaming. Met kennis van spelstructuren uit spel, sport en gaming ontdek je als leidinggevende hoe motivatie tot stand komt en groeit. Vanuit motivatie om mee te doen ontstaan alle positieve bijdragen aan de groei en bloei van de organisatie, hechte teams en persoonlijke ontwikkeling.

Of je op de goede weg bent met inspirerend leiderschap weet je snel genoeg als je durft te werken vanuit vrijwillige deelname bij alles wat je met je team tot stand wil brengen.

GAMIFICATION van werk kan jou als leidinggevende helpen op de weg naar inspirerend leiderschap

Het is een game om in de werkomgeving te ontwerpen en spelen. De game wordt gespeeld tijdens het werk en in het werk. Geen trainingszaal en geen theorielessen, maar in actie tijdens het werk. In dit boek krijg je de handvatten voor het maken en spelen van een game in het werk aangereikt. Enkele uitgangspunten en tips voor GAMIFICATION van werk zijn:

- Een helder doel geeft de gewenste ontwikkelrichting aan: vertel waarheen je wilt en niet hoe je er gaat komen. Geef medewerkers ruimte om het hoe zelf te ontdekken: juist dan laten mensen iets nieuws van zichzelf zien. Kun jij daarmee omgaan?

- De werkomgeving is een krachtige ondersteuner van gedragsverandering: zet die in! Laatste 10 minuten van de online call praten we over een bepaalde verandering? Verander in Zoom je achtergrond! En nog beter: vraag iedereen om in de volgende call voor alle vijf de agendapunten een unieke achtergrond te kiezen die weergeeft hoe ieder zich bij dit onderwerp voelt.

- Komen mensen niet gemakkelijk in actie, zet dan echte game-elementen in als ‘wie is er aan de beurt?' of ‘vandaag zijn dubbele punten of gebak te verdienen'.

- Geef meer waardering voor het doen van pogingen dan voor het succesvol zijn. Iemand die succesvol krijgt de vervolgopdracht om een ander ook succesvol te maken. Dat is werken aan groeien!

- Maak gebruik van de kracht van teams. Iedere verandering heeft grote kans om op verzet te stuiten omdat de oude manier veel beter werkt. Splits bij de volgende verandering een keer je groep mensen op in enkele teams. Geef de teams vervolgens de uitdaging om de verandering door te voeren. Dan transformeert de negatieve energie met weerstand tegen een verandering, in een positieve energie voor competitie. Veel plezier en succes!

En dat is waar het voor mij om draait bij GAMIFICATION van werk: durf plezier als uitgangspunt te nemen voor succes, voor veel meer succes met je team en de organisatie. Niet het succes als doel voorop plaatsen maar succes laten volgen uit spel, competitie, uitdaging, vreugde en spanning.

Veel succes met GAMIFICATION van jouw werkomgeving.

Over Han de Regt

Han de Regt was veertien jaar topsporter met als beste prestaties brons op het WK Roeien van 1990 en vele malen nationaal kampioen in roeien en atletiek. Hij geeft lezingen, workshops en trainingen. Hij gebruikt daarbij sportmetaforen en ook elementen van Gamification van werk. Hij is de auteur van Inspirerend Leiderschap door GAMIFICATION van werk.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden