Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

De Reis van de Trainer - Diepgang en dynamiek voor je training

‘De Reis van de Trainer’ is een handboek voor trainers en coaches, met meer dan 100 oefeningen en 300 reflectievragen. Het ontsluit aan de hand van de Double Healix-methode de vele verborgen mogelijkheden van de reis van de held, op het niveau van persoonlijke ontwikkeling, teamcoaching, organisatieontwikkeling en het werken aan een duurzame wereld. In deze preview vertelt Marcel Karreman over zijn boek.

Marcel Karreman | 21 november 2022 | 3-4 minuten leestijd

Toen ik me tien jaar geleden aanmeldde voor een training bij Double Healix dacht ik het trainersvak wel onder de knie te hebben. Mijn reis bleek pas te beginnen. Tijdens de eerste bijeenkomst van de training bekeken we de twaalf fasen van de animatiefilm Frozen.

Dieper kijken

In de proloog ziet de jonge prinses Elsa, de archetypische ijskoningin, zichzelf geconfronteerd met de gevaren van haar magische kracht. Via de deep watching-methode ontdekken we als trainingsgroep hoe alle thema’s van de film al in de eerste minuten liggen besloten. We zien hoe Elsa bang is voor haar macht en hoe Elsa’s ouders haar uit bescherming opdragen haar krachten te verbergen. We begrijpen al dat Elsa de kracht van de liefde moet leren kennen om haar vermogen te heersen (over het koninkrijk) in goede banen te leiden. We ontdekken hoe Frozen niet alleen een sprookje is, maar ook een coming-of-age film, een film over gezinssystemen en over maatschappelijke waarden. Je voorvoelt het bij een eerste keer kijken, je ziet het als je dieper kijkt. Zo is het ook bij de proloog van een training of coaching. Bij de kennismaking voorvoel je wat de thematiek zal zijn. Door dieper te kijken weet je het.

Twaalf fasen van het leerproces

Met de Double Healix-methode ga je op zoek naar de schoonheid en informatie die in iedere kleine gebeurtenis te ontdekken valt. Het model beschrijft de twaalf fasen van een leerproces; van de voorzichtige oriëntatie in het begin, via het bepalen van doelen, het vieren van eerste successen en het doormaken van een crisis tot aan een diepe transformatie. De Reis van de Trainer biedt praktische handvatten om gericht te interveniëren in iedere fase van dit proces.

Zeven niveaus van leren

De Reis van de Trainer maakt het Double Healix-model praktisch toepasbaar op zeven niveaus van leren en ontwikkelen: kennen van je basale behoeften, begrijpen van je drijfveren en persoonlijkheidstype, ontwikkelen van competenties, functioneren in relaties en teams, invloed uitoefenen op organisatieniveau, werken aan een duurzame wereld en de mystieke ervaring als intense vorm van bewustzijn. Juist de verbinding tussen deze niveaus zorgt voor een integraal en beklijvend leerproces dat verder gaat dan het ontwikkelen van vaardigheden. Want training en coaching gaat uiteindelijk altijd over wat het betekent mens te zijn, hoe je kunt blijven groeien, hoe je je integriteit kunt versterken en over hoe je je zelfkennis en zelfsturing ten dienste kunt stellen aan de wereld om je heen. Het is vanuit deze persoonlijke drijfveren nog altijd belangrijk vaardigheden eigen te maken, maar dit dient iets dat leven-omvattend en vaak ook waardevoller is.

Integraal leren, spanningsvelden en werken met filmfragmenten

In het eerste hoofdstuk van de Reis van de Trainer behandel ik de fasen van het leerproces. De volgende hoofdstukken belichten achtereenvolgens de verschillende niveaus van leren, het verbinden van deze niveaus, het werken met zes universele spanningsvelden (zoals bijvoorbeeld ‘controle versus overgave’) en het methodisch gebruik van filmfragmenten.

De Reis van de Trainer biedt de kans om ook jezelf nog een keer op een spannende wijze onder de loep te nemen, vanuit de gedachte dat we als trainer/coach ons eigen instrument zijn en ontwikkeling van zelfkennis cruciaal is voor het professioneel uitoefenen van ons vak.

Over Marcel Karreman

Marcel Karreman geeft leiding aan de Double Healix Academie. Hij heeft meer dan 20 jaar ervaring als executive coach, trainer en facilitator. In zijn gesprekken zal hij altijd de samenhang tussen je levenspad en de uitdagingen in je werk helpen verenigen. Daarbij maakt hij onder andere gebruikt van fragmenten uit speelfilms en documentaires. Eerder publiceerde hij Warming-ups & Energizers.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden