Toen ik mijn carrière als leidinggevende begon, was ik vooral nieuwsgierig naar de dynamiek van leiderschap en wat het betekent om écht verbinding te maken. Ondanks de vele boeken die ik las en de opleidingen die ik volgde, bleef ik op mijn honger zitten. Ik stelde vast dat er een sterke behoefte is aan leiders die niet alleen resultaten leveren, maar ook in staat zijn om te navigeren vanuit vertrouwen en intuïtie.
Dit wilde ik graag verder verkennen en verdiepen. Ik startte een podcast op waarin ik in gesprek ga met inspirerende leiders en begon mijn inzichten en ideeën neer te schrijven. Het resultaat: Magnetisch leiderschap, een boek dat traditionele leiderschapsmodellen uitdaagt en de lezer uitnodigt om zelf op onderzoek te gaan.
Supergeleider
Door me te verdiepen in de natuurkunde en de kwantumfysica ontdekte ik verrassende parallellen tussen hoe mensen functioneren binnen organisaties en de dynamiek van magneten. Neem nu het concept van de ‘supergeleider’: wanneer medewerkers weinig tot geen weerstand ervaren omdat ze sterk verbonden zijn met de ziel en de missie van de organisatie, werken ze uitstekend samen. Voor veel bedrijven lijkt dit een utopie, maar zelf ben ik ervan overtuigd dat dit voor elke organisatie haalbaar is.
Een ander belangrijk gegeven dat naar mijn gevoel nog vaker benoemd en verder onderzocht mag worden, is het belang van ‘loslaten’. Een magneet trekt niet alleen aan, maar stoot ook af. Dat is normaal, niet alleen in de natuur maar ook bij mensen. Daar hoeven we niet bang voor te zijn, zolang we het op een respectvolle en menselijke manier doen.
Onontgonnen terrein
In het boek onderbouw ik mijn inzichten zoveel mogelijk via wetenschappelijke bronnen, zonder het complex en te zwaar te maken. Tegelijkertijd stelde ik vast dat er nog heel wat onontgonnen terrein is. Dus in plaats van stellingen te poneren, vind ik het daarom minstens zo belangrijk om de lezer te prikkelen en zelf aan het denken te zetten.
Zelf vind ik het altijd fijn wanneer auteurs hun theoretische beschouwingen combineren met praktische toepassingen en concrete voorbeelden, dus die mix pas ik ook zelf toe. Daarom leg ik regelmatig de link naar de gesprekken uit mijn podcast of verwerk ik inspirerende verhalen van leiders - waaronder een aantal met wie ik zelf al gewerkt heb - in het boek. Het was voor mij heel belangrijk om er een ‘vlot verteerbaar’ boek van te maken, zodat mensen het kunnen lezen als ontspanning, en niet als de zoveelste to do op hun lijst.
De waan van de dag
De metafoor raakt aan heel wat diverse zichtbare en onzichtbare thema’s, van het ontdekken van je kern als leider tot luisteren naar je intuïtie en inzicht krijgen in de boven- én onderstroom van je organisatie en de impact van taalgebruik op leiderschap.
Het boek werd al meermaals omschreven als ‘een buffet waar heel wat te rapen valt’, en zo zie ik het zelf ook. Uiteindelijk bepaalt de lezer zelf wat resoneert en beklijft. Mijn grootste wens is dat Magnetisch leiderschap zowel de jonge als ervaren leiders mag inspireren en aanmoedigen om te vertrouwen op hun eigen wijsheid en de collectieve intelligentie van de organisatie, in plaats van te leiden in functie van de waan van de dag.
Over Anne van Caeneghem
Als jonge leidinggevende was Anne Van Caeneghem al sterk geboeid door alle aspecten van leiderschap. Vanuit haar huidige ervaring als executive coach stelt ze vast dat we toe zijn aan een nieuw type leider.
Gefascineerd door het concept van het magnetisme ging ze op ontdekking in de natuurkunde, kwantumfysica en de onze menselijke natuur. Haar zoektocht leverde een aantal vernieuwende inzichten op voor leiders die willen leiden en geleiden vanuit visie en vertrouwen.