Als iemand me aanspreekt over 75 werkvormen voor creatieve sessies, vraag ik altijd welke werkvorm hij of zij graag doet. Nooit krijg ik hetzelfde antwoord.
Als iemand aan mij vraagt welke werkvorm ik adviseer, geef ik óók altijd een ander antwoord. Afhankelijk van degene die me de vraag stelt en van het doel van de sessie. Een flamboyant persoon raad ik iets aan met goden en godinnen (9), stripfiguren (32) of muziek (5, 27). Een zakelijker mens verwijs ik eerder naar denktechnieken (bijv. 38, 42, 64, 71) of werkvormen die gebaseerd zijn op de ideeën van managementauteurs (33,65).
Het boek 75 werkvormen voor creatieve sessies is interessant voor trainers, voor coaches en voor iedereen die bijeenkomsten een verrassende vorm wil geven. Trainers en coaches begeleiden vaak (individuele) sessies en vinden het meestal niet zo ingewikkeld om een werkvorm te kiezen. De meeste leidinggevenden zijn dit echter niet gewend, terwijl er zeker werkvormen zijn die de creativiteit van hun team kunnen versterken. Ik raad hen daarvoor de volgende werkvormen aan:
1. Train your brain (werkvorm 39)
Start met een van de teamoefeningen uit het boek. Train your brain is nieuw en helpt je om een lerend team te bouwen. Je kijkt eerst hoe je als team omgaat met succes, falen, tegenslag en uitdagingen. Daarna bespreek je hoe je daar zó mee kunt omgaan dat je blijft groeien. Je daagt je eigen overtuigingen uit.
2. Inspiratietafel (werkvorm 21)
Voor een volgende sessie zou ik een goed gesprek voeren met Inspiratietafel als basis. Iedereen neemt een voorwerp mee dat staat voor zijn of haar inspiratiebron. Van daaruit vraag je door naar ieders creativiteit: ben je een losse, flexibele denker die zonder veel moeite op originele ideeën komt? Of werk je juist gestructureerd en volhardend aan ideeën? Ben je sterk in de laatste innovatiefase en kun je originele ideeën van anderen verder brengen?
Aan het eind van de sessie kijk je naar de creativiteit van het team. Maken jullie gebruik van ieders sterke punten? Zijn jullie als team in balans?
3. Spelend leren (werkvorm 53)
Om de creatieve vaardigheden van je team te versterken, raad ik aan Spelend leren te doen. Je neemt een vraagstuk waarmee jullie worstelen. Je team speelt een spel en past daarin spoorwisselaars en denktechnieken toe op jullie vraagstuk.
4. Inspiratie van buiten (verschillende werkvormen)
Veel ideeën liggen voor het oprapen, in de natuur of in andere vakgebieden bijvoorbeeld. Zorg daarom dat je team de deur uit gaat om inspiratie op te doen. Je kunt ook mensen met een andere blik op jullie werkplek uitnodigen, niet in de laatste plaats je klanten. Maak hier een gewoonte van. In het boek staan verschillende werkvormen om je te inspireren (47, 56, 57, 59, 60, 63, 65).
5. Obstakels opsporen (verschillende werkvormen)
Je hebt nu een creatieve fundering gelegd. Het kan zijn dat er toch nog iets is dat vernieuwing in de weg zit. Leg dan je benen op tafel en blader eerst door deel 3: Streefbeeld neerzetten. Vraag je af of iedereen in je team weet waar jullie heen willen. Kijk ook naar deel 4: Obstakels overwinnen. Vooral de werkvormen 40 tot en met 43 kunnen je helpen om te zien of er iets is dat vernieuwing tegenhoudt. Lees ook deel 7 door. Zijn jullie sterk genoeg in de laatste fase van het creatieve proces?
Kies de werkvorm uit waarbij je voelt: ja, dát zou het kunnen zijn. Doe deze werkvorm met je team. Kom je er niet uit, stop dan met denken en schakel over naar de actiestand. Geef vorm aan je idee met Prototyping (72).
Josine Gouwens is gepromoveerd econoom en heeft haar eigen bedrijf Buro Talente. Ze geeft workshops Creatief Denken en helpt individuen en bedrijven om hun talenten beter te benutten. Zij doet dit door onder anderen MD- en talentontwikkeltrajecten op te zetten voor bedrijven.
Ben je geen leidinggevende en wil je toch advies op maat? Dan kun je haar mailen: j.gouwens@burotalente.nl
Rozemarijn Dols heeft als psycholoog haar eigen bedrijf Dols-Consult, werkt als management consultant bij de Galan Groep en als leiderschapstrainer bij De Verdieping. Zij houdt zich bezig met ontwikkelassessments, loopbaancoaching en teamcoaching en verzorgt trainingen en werkconferenties voor leidinggevenden en loopbaanprofessionals.
Over Rozemarijn Dols
Rozemarijn Dols heeft als psycholoog haar eigen bedrijf Dols-Consult, werkt als management consultant bij de Galan Groep en als leiderschapstrainer bij De Nieuwe Verdieping. Zij houdt zich bezig met leiderschapsontwikkeling , teamcoaching en verzorgt trainingen met filmfragmenten en werkconferenties voor leidinggevenden.
Over Josine Gouwens
Josine Gouwens is gepromoveerd econoom en heeft haar eigen bedrijf Buro Talente. Ze geeft workshops Creatief Denken en helpt individuen en bedrijven om hun talenten beter te benutten. Zij doet dit door onder andere MD- en talentontwikkeltrajecten op te zetten voor bedrijven.