Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Basisboek Presenteren - Zelfverzekerd en overtuigend spreken

Met het ‘Basisboek Presenteren’ zorgen Maarten van der Meulen en Jolien Strous ervoor dat je uitkijkt naar het geven van je volgende presentatie of pitch. Hoe ga je om met zenuwen? Wat zijn functionele handgebaren? Hoe maak je een connectie met je publiek? Meer dan veertig afbeeldingen en zeventig voorbeelden uit recente TED-talks, politieke speeches en presentaties illustreren hoe je dat doet.

Maarten van der Meulen en Jolien Strous | 15 maart 2023 | 2-3 minuten leestijd

‘Dit is precies wat ik heb gemist in mijn studie!’ Marco, marketeer bij uitgeverij Koninklijke Van Gorcum, was zo mogelijk nog enthousiaster over het Presentatiespel dan wij. Dat smaakte naar meer! Daarom presenteren we nu het Basisboek Presenteren. Een complete methode om zelfverzekerder en overtuigender te leren spreken. Met praktische tips en recente voorbeelden uit de praktijk, zodat je alle technieken met behulp van een voorbeeld in je eigen presentatie kunt verwerken. Waar het kan gebaseerd op de meest recente inzichten uit de wetenschap – altijd getest in de praktijk. Doordat we honderden mensen hebben getraind in presenteren, hebben we gezien wat in de praktijk werkt voor sprekers.

Trillende benen en een brok in je keel

Presenteren is voor de meeste mensen spannend. Als we in een gemiddelde groep vragen wie het spannend vindt om te presenteren, dan steekt zo’n negentig procent een hand op.

Gelukkig is die spanning heel normaal. Bij een acceptabel niveau is spanning zelfs heel effectief; het voelt dan als gezonde spanning en niet als stress. Hoe bereik je dat? Door je ademhaling onder controle te brengen, door je negatieve gedachten om te vormen naar positieve of door je lichaam te foppen en een zelfverzekerde houding aan te nemen. Als je dat combineert met een goede voorbereiding en een heldere structuur, ga je vol gezonde spanning én zelfvertrouwen naar je volgende presentatie.

Waar laat ik mijn handen?

Op het podium ben je je vaak heel bewust van je lichaam. Ineens weet je niet meer waar je je handen moet laten. Een goede houding helpt je om zelfverzekerder over te komen. Bungelende armen horen daar niet bij. Google maar eens op ‘houding Angela Merkel’ en je weet waar je je handen kunt laten. Of kijk naar presentatoren van het weer of het journaal. Nooit bungelend, altijd voor je lichaam. Misschien niet in de Merkelruit, maar wel voor je navel. Bijkomend voordeel? Het is gemakkelijk om gebaren te maken.

Echte verbinding met je publiek

Wil je echt verbinding maken met je publiek, dan laat je het best zien wat je met elkaar gemeen hebt. Zoals Mich Simon in zijn TED-talk: ‘And I, I was born and raised in Rotterdam. Ken je dat niet horen dan? Lekker op z’n Rotterdams.’

Een overtuigende pitch of presentatie laat het publiek emoties ervaren, zoals Greta Thunberg: ‘You have stolen my dreams and my childhood with your empty words. (…) People are suffering. People are dying. Entire ecosystems are collapsing.’ Of zoals Peter van Uhm:‘I’m really honored to be here today. When I look around in this TEDxAmsterdam venue, I see a very special audience. You are the reason why I said yes to the invitation to come here today.’

Van voorbereiding tot overtuiging

Presenteren leer je het beste door het te doen. Maar natuurlijk wil je daarbij handvatten hebben. Daarom leer je in het boek de structuur van alle goede presentaties. Je werkt aan je overtuigingskracht door de verbinding te zoeken met je publiek. Je leert je boodschap goed te framen. Je oefent en experimenteert. En voor je het weet presenteer je vol zelfvertrouwen en plezier.

Over Maarten van der Meulen

Maarten van der Meulen is docent communicatieve vaardigheden aan de Technische Universiteit Delft en heeft jarenlange ervaring met het geven van presentatietrainingen voor uiteenlopende doelgroepen, van middelbare scholieren tot TEDx-sprekers. Maarten is auteur van het Presentatiespel, Storytelling in de praktijk en het Basisboek Presenteren.

Over Jolien Strous

Jolien Strous is dagvoorzitter / facilitator en teacher education specialist aan de Technische Universiteit Eindhoven. Ze heeft jarenlange ervaring met het geven van presentatietrainingen voor uiteenlopende doelgroepen, van middelbare scholieren tot TEDx-sprekers. Ze is auteur van het Presentatiespel en het Basisboek Presenteren.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Maarten van der Meulen, Jolien Strous
Basisboek Presenteren

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden