Alle bedrijven in Corporate Rebels werken met een oneindige mindset zoals Simon Sinek die beschrijft in Het oneindige spel. Wanneer ik lees dat slechts 15 procent van alle werknemers in de wereld zich betrokken voelt bij hun werk, dan schrik ik. In het boek halen Joost en Pim een onderzoek aan dat er wereldwijd zo’n 7 biljoen dollar verloren gaat door productiviteitsverlies. Dat vraagt om een andere benadering. En die hebben de heren gezocht en in dit boek verwoord.
Prachtige verhalen van bedrijven, hun leiders – die verrassend genoeg ook met regelmaat gekozen worden in plaats van aangesteld – en betrokken en geïnspireerde werknemers. Een bucketlist met 170 pioniers waaronder Google, Bol.com, Gemeente Hollands Kroon, Ricardo Semler, Daniel Pink en Simon Sinek staan op deze lijst. Niet de minste organisaties en personen. En minstens zo interessant is dat er zowel profit als overheidsinstanties op staan.
Natuurlijk is het belangrijk dat er omzet gedraaid wordt, alleen gaat het hier verder, veel verder. Het gaat om kernwaarden, identiteit, minder regels, meer inbreng, betere samenwerking, cultuur en talent.
In het boek worden de opgetekende gesprekken versterkt door best practices met duidelijke tips. Je ziet dat je mensen uitdaagt tot anders doen en denken met een rebelse insteek. Het daagt mensen uit om deel te nemen in plaats van hun tijd uit te zitten.
Eén geweldig voorbeeld gaat over David Marquet, kapitein van een onderzeeër. Hij is net aangesteld en heeft zich helemaal voorbereid op de onderzeeër die onder zijn leiding zou staan. Door omstandigheden kreeg hij een andere onderzeeër onder zijn hoede. Eentje die hij niet kende en waar hij de mensen in zijn team nodig had om de klus te klaren. In een cultuur van bevelen opvolgen is dat een uitdaging. Door heel direct en totaal tegen de verwachtingen in te zeggen ‘Kijk, ik ga geen bevelen meer geven, want als ik een bevel geef, volgen jullie dat gelijk op. Als ik een verkeerd bevel geef, gaan we er allemaal aan.’ Dit veranderde alles. Iedereen ging actief nadenken, bureaucratie ging omlaag en de directieve leiderschapsstijl verdween.
Alles is mogelijk, alleen wel op een andere manier dan nu gebeurt. Zeker wanneer we willen dat er meer dan 15% van de medewerkers betrokken is bij hun werk. Werknemers gedragen zich zoals de leiding hen behandelt. Er wordt vaak geforceerd, terwijl inspireren veel betere resultaten geeft. Een gezamenlijke visie creëren, wat bij al deze pioniers naar voren komt, bepaalt in grote mate het succes.
In het boek staan te veel voorbeelden om op te noemen, het is een aanrader voor zowel de zogenoemde CEO’s en managers, a ls voor ondernemers en professionals. Corporate Rebels leert je anders kijken naar de organisatie waar je werkt, naar je eigen werk en naar de manier waarop je in het leven staat.
Een mooie rebelse afsluiter wil ik jullie niet onthouden. Deze komt van Jos de Blok van de Nederlandse thuiszorgorganisatie Buurtzorg: ‘Managen is flauwekul!’
Sandra Kok heeft na meer dan 25 jaar in het bedrijfsleven in 2010 haar vaste baan ingeruild voor het ondernemerschap. Zij begeleidt bedrijven, ondernemers en professionals bij hun profilering on- en offline. Het is haar missie om jou succesvol te laten zijn op jouw manier, persoonlijk of zakelijk.
Over Sandra Kok
Sandra Kok heeft na meer dan 25 jaar in het bedrijfsleven in 2010 haar vaste baan ingeruild voor het ondernemerschap. Ze is, samen met haar partner, actief op het speelveld van oude naar nieuwe werk-, denk- en leefstijlen met als doel huidige klantsegmenten te behouden, relaties te versterken en nieuwe doelgroepen aan te trekken.