Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Over leven als ondernemer - 'Geen gebakken lucht'

In Over leven als ondernemer deelt Noëlla de Jager haar levenslessen uit tien jaar ondernemen. Hierin maakt ze ons deelgenoot van haar reis van vallen, opstaan, leren en blijven doorgaan. Met als belangrijkste les om in jezelf te blijven geloven.

Nora Ghaoui | 8 oktober 2020 | 2-3 minuten leestijd

Waarom lees je zo'n boek als Over leven als ondernemer? Omdat je denkt, zal het bij haar beter gaan dan bij mij, heeft ze een geheime methode die ik nog niet geleerd heb, en als ik het van haar leer, gaat mijn onderneming dan ook een grote vlucht maken? Is mijn ervaring beter, slechter of gelijk aan die van een andere ondernemer? Noëlla de Jager deelt haar ervaring, zodat je het kunt vergelijken met wat je zelf doormaakt.

Deze ondernemersbiografie van Noëlla de Jager is geschreven vanuit haar 'popcornprincipe': als we energie en tijd in elkaar steken, knallen we met z'n allen de pan uit. Het boek is gericht op vrouwelijke ondernemers, hoewel de lessen niet alleen voor vrouwen gelden. De vormgeving en de stijl zijn ook duidelijk op vrouwen gericht. Wat bedoel ik hiermee? Kleurrijk, persoonlijk, benaderbaar en concreet. Geen gebakken lucht.

Het boek bevat 18 verhalen uit tien jaar ondernemerschap, waar elk verhaal een inzicht illustreert zoals 'Van ontevreden klanten leer je vaak het meest.' De gevoelens en gedachtes die zij heeft ervaren in elke situatie zijn erg herkenbaar. Na elk verhaal volgt een reflectie over hoe ze nu naar de situatie kijkt en wat ze ervan geleerd heeft. De rode draad die zich gaandeweg ontwikkelt is die van persoonlijke groei in hoe je keuzes maakt, je behoeften aangeeft, grenzen stelt, en in jezelf blijft geloven.

Dit is geen boek van marketingmethodes of hoe je businessplannen schrijft. Ik las de titel als Over leven als ondernemer, en dat dekt de lading beter dan 'overleven als ondernemer'. Het gaat over je leven, en hoe je daarin ondernemer kunt zijn, met alle facetten van wie je bent.

Wat ik een beetje jammer vind, is dat er te weinig succesverhalen in staan. In haar wens om tegenwicht te bieden aan de jubelverhalen in andere boeken, om ons te laten zien dat succes niet vanzelf gaat maar toch wel kan komen, komen successen maar zijdelings aan bod terwijl de worstelingen de boventoon voeren. Dus zou ik een extra verhaal aan de auteur willen vragen om het plaatje compleet te maken: 'Succes mag je vieren.'

Ondernemen is vallen en opstaan en nog een keer vallen en blijven opstaan en blijven doorzetten. Het 'geheim' dat ik van Noëlla heb geleerd is steeds weer een verdere stap blijven zetten, in jezelf blijven geloven, en je niet laten weerhouden door angst of onzekerheid. Dat is treffend weergegeven in het nawoord van Over leven als ondernemer: 'JE KUNT HET! En als ik het kan, dan kun jij het ook.'

Over Nora Ghaoui

Nora Ghaoui is managementconsultant bij Veridia Consulting en een expert op het gebied van strategie en operationele verbetering. Zij richt zich op het maken van uitvoerbare strategieën met heldere keuzes en concrete acties, waarin digitaal en data een steeds grotere rol spelen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden