Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

How to Future - 'Een meesterwerk'

How to Future van Scott Smith en Madeline Ashby mag met recht een meesterwerk worden genoemd. Geschreven door twee meesters in het vak van toekomstverkennen, die in dit boek een groot deel van hun verzamelde kennis en ervaring hebben neergelegd. Een echt en mooi ‘how to' boek. En toch.... en toch.

Peter van der Wel | 11 november 2020 | 2-3 minuten leestijd

De toekomst is ‘hot' momenteel. In deze onzekere tijden snakken velen naar duidelijkheid over wat de toekomst ons nog zal brengen.  Een boek met de titel How to Future, geschreven door twee ervaren en gelouterde toekomstverkenners, moet dan ook wel in een behoefte voorzien. De auteurs Scott Smith en Madeline Ashby zijn zeker niet de minsten in dit vakgebied. Ze kunnen bogen op een jarenlange ervaring en een indrukwekkende lijst internationale klanten.

De opbouw van het boek volgt (vrij logisch) de fasen in het proces van toekomstverkennen. Van:
- Scoping (wat willen we onderzoeken?)
- Sensing & scanning (het zoeken naar signalen van de toekomst)
- Sensemaking & mapping (van signalen naar patronen en thema's)
- Scenario development (van patronen naar scenario's)
- Storytelling & prototyping (het materialiseren van toekomsten in verhalen en objecten)

Daarna volgen nog twee slothoofdstukken met - zeker voor mij als ervaren futuroloog - misschien nog wel de meest interessante vragen. Wat is het effect of nut van toekomstverkennen? En hoe ontwikkel je een toekomstgerichte houding en cultuur?  

Per fase geven zij een duidelijke beschrijving van instrumenten en hoe deze te gebruiken in het proces van toekomstverkennen. Het boek bevat verder een uitgebreide en mooie leeslijst van bronnen voor verdere verdieping en enkele handige schema's en invulformulieren. De leeslijst en invulformulieren kunnen ook worden gedownload via een link naar online materiaal.

Al met al biedt dit boek een tamelijk compleet overzicht van hoe je zou kunnen komen tot betere toekomstverkenningen. Ik vond het leuk om te lezen, inspirerend en zette mij weer eens aan het denken over mijn vak als toekomstverkenner.

En nu de vraag; voor wie is dit alles nu nuttig en interessant? Dit boek heeft dan wel ‘how to' in de titel, maar het is geen praktisch handboek of een cursus toekomstverkennen. Het boek beschrijft wel de instrumenten en de manier van denken die nodig zijn om te komen tot meer inzicht in de mogelijke toekomsten en hun mogelijke implicaties. Toekomstverkennen is nog steeds een combinatie van een deel wetenschap, een deel ambacht en ook nog eens een snufje kunst. Toekomstverkennen leer je dus niet zomaar uit een boek. Je leert het vooral door te doen en dan liefst ook nog onder begeleiding van een ervaren toekomstverkenner.

Voor leken en beginners is How to Future dan ook vooral nuttig als naslagwerk tijdens hun leerproces. Voor de meer ervaren toekomstverkenners is dit boek vooral interessant en nuttig als inspiratiebron. Zij kunnen dankzij dit boek hun aanpak vergelijken met de aanpak en inzichten die deze twee ervaren toekomstverkenners in de loop der jaren hebben ontwikkeld en zij kunnen daar veel inspiratie uit opdoen.

Peter van der Wel (www.vanderwel.net) houdt zich al ruim 30 jaar professioneel met de toekomst bezig. Hij is auteur van verschillende boeken op het gebied van futurologie en toekomstverkennen en mede-oprichter en voormalig vice-president van de Dutch Future Society. 

Over Peter van der Wel

Peter van der Wel houdt zich al ruim 30 jaar professioneel met de toekomst bezig. Hij is auteur van verschillende boeken op het gebied van futurologie en toekomstverkennen en mede-oprichter en voormalig vice-president van de Dutch Future Society.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Scott Smith, Madeline Ashby
How to Future

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden