Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De 40 Zin-tuigen

De laatste jaren interesseer ik me nogal voor persoonlijke ontwikkeling en heb ik een enorme nieuwsgierigheid ontwikkeld naar wat er allemaal geschreven en gedacht wordt. Die benieuwdheid dreef me richting het boek van Annemiek Douw.

Niels van Gorp | 14 januari 2021 | 2-3 minuten leestijd

Annemiek Douw doet een oproep om goed onderzoek te doen naar de achtergrond of onderliggende oorzaak van iets waar je privé óf in je werk tegenaan loopt - bij jezelf of bij de ander - en beschrijft de mogelijke onderzoeksrichtingen in het energieveld (aura) van mensen.

Douw heeft daarbij een plaat ontwikkeld met 40 lagen / levensthema's die een mogelijke rol kunnen spelen. In haar boek bespreekt ze die thema's 1 voor 1 met voorbeelden én met talloze suggesties om op een bepaald thema te ontwikkelen of een doorbraak te realiseren. De beschrijvingen zijn helder maar soms ook uitgespeld en hadden zo nu en dan wat beknopter gemogen.

Na een deel over hoe je deze thema's allemaal in je persoonlijk leven kunt tegenkomen, volgen voorbeelden van toepassing van de vraagstukken zoals je die specifiek in je werkzame bestaan kunt tegenkomen. De suggesties om je te ontwikkelen zijn soms voor de hand liggend en soms kinderlijk eenvoudig. Dat is ook een kracht: het is niet zo ingewikkeld om je op bepaald vlak te ontwikkelen. Erkennen dát je wat te ontwikkelen hebt en ontdekken waar hem dat in zit is vaak al de helft van het werk. Douw geeft je achterin het boek een aardige suggestie om die ontdekkingstocht vorm te geven en bovendien op een aantal thema's krachtige oefeningen om de ontwikkeling in gang te zetten.

De 40 thema's zijn voor mij vrijwel zonder uitzondering herkenbaar, mogelijk ook door het uitgebreide zelfonderzoek dat ik de afgelopen jaren deed. Ze bieden een bijna encyclopedisch overzicht van op welke vlakken je als mens allemaal in verbinding staat met jezelf en met de ander(en) (en waar eventueel een kink(je) in de kabel kan komen). Wat een rijkdom eigenlijk!

Tegelijkertijd is door die veelheid voor mij soms de verbinding zoek. Bepaalde thematieken raken elkaar maar zijn belangrijk genoeg om als apart veld te beschrijven. Er wordt in het boek wel aandacht besteed aan de nuances en verbinding, maar als analyticus zoek ik toch ook naar het hoe en waarom van de plaats in de plaat; waarom zijn de thema's op deze manier geordend? Waarom is een bepaald thema een apart thema? Mogelijk dat Douw hier een antwoord op geeft in haar eerder verschenen werk; ik zou die achtergrond echter ook hier verwachten. Ik blijf in spanning over de relatie met de prachtige regenboogplaat van de aura's voor in het boek en of ik dan buiten de herkenning van een los thema ook verbinding kan ervaren met de omringende thema's. kortom: ik zoek structuur in de veelheid van thema's; een structuur die de zorgvuldig gemaakte plaat wel doet vermoeden.

Samengevat geeft De 40 Zin-tuigen een mooi overzicht van thema's die je in leven en werk tegenkomt en waarvan het handig is soms eens nader onderzoek te doen: hoe zit ik hier eigenlijk in? Hoe doe ik dat? Aanleiding én begeleiding genoeg om je vervolgens dáár dan op te ontwikkelen om nog weer een stukje bezielder je eigen weg te vervolgen.

Over Niels van Gorp

Niels van Gorp is Data Strateeg en Data Filosoof.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden