Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De knop om

De bestseller 'Megatrends' uit 1982 van de auteur John Naisbitt veranderde de kijk op de wereld. Zijn boek 'De knop om' kan de manier waarop u over de toekomst denkt veranderen.

Jaap Hollaar | 12 september 2007 | 3-4 minuten leestijd

In 1982 voorspelde John Naisbitt in zijn boek 'Megatrends' hoe de wereld er in het jaar 2000 uit zou zien. Hij deed dat op basis van elf inzichten. In 'De knop om' onthult Naisbitt deze inzichten en laat hij in vijf beelden van de toekomst zien hoe u mogelijk vrijer kunt denken en beter kunt anticiperen op de mogelijkheden van de toekomst. Dit boek biedt u de mogelijkheid om verder te kijken dan nieuwsfeiten, politieke slogans en persoonlijke overtuigingen. U leert hoe u de enorme hoeveelheid informatie beter kunt beoordelen en kunt kiezen wat voor u persoonlijk én zakelijk het beste is. Op naar een betere voorbereiding op de toekomst. Naisbitt gaat er vanuit dat de wijze waarop wij informatie ontvangen van doorslaggevend belang is voor het gebruik ervan.

Deze 'mindsets' zijn de grond waarop de regen (informatie) valt, en de reden dat de planten die opkomen zo van elkaar verschillen. Conform onze 'mindsets' komen we tot verschillende conclusies. Oordelen op velerlei gebied worden aangejaagd door 'mindsets'. Van wereldpolitiek tot persoonlijke relaties. De sleutel ligt dus in de manier waarop wij informatie ontvangen. Dat roept meteen de volgende vraag op: welke 'mindsets' zijn dan de sterkste, of de belangrijkste? In het eerste deel van dit boek worden elf 'mindsets' uitgebreid besproken. Ik noem er een paar om u een indruk te geven. 'Er verandert veel, maar de meeste dingen blijven zoals ze zijn.' 'De toekomst ligt besloten in het heden.' 'Richt je op de score van de wedstrijd.' 'Zie de toekomt als een legpuzzel.' Deze elf 'mindsets' kunnen u helpen uw denken aan te passen en te corrigeren. Ze kunnen belemmeringen wegnemen en helpen om zoveel mogelijk uit de ontvangen en verzamelde informatie te halen. In de dagelijkse praktijk werken alle 'mindsets' samen. Ze verweven zich met elkaar, en scheppen duidelijkheid in een verwarde wereld. Ze geven dezelfde informatie (beelden) een andere indruk en betekenis. In deel twee van 'De knop om' komen de 'beelden van de toekomst' aan de orde. Op duidelijke wijze geeft Naisbitt aan het eind van elk besproken toekomstbeeld voorbeelden van hoe de 'mindsets' kunnen worden toegepast. Zeg maar duidelijke modellen die aangeven hoe we er mee om kunnen gaan. U kunt er zelf uw eigen interpretatie aangeven. Velen hebben graag een helder beeld van toekomst. Regelmatig wordt de vraag gesteld: 'Wat gaat er gebeuren?' Naisbitt geeft daar vanuit zijn visie een antwoord op. Hij behandelt de grote trends die we nog voor de boeg hebben en de invloed daarvan op onze zaken en ons leven. Commercie, diensten, handel, productie en diensten worden beïnvloed in een wereld waarin geletterdheid in verval zijn, en waar visuele communicatie in opkomst is. Naisbitt's beelden van de toekomst zijn geen speculaties en ook geen sprong in het duister. Ze zijn gebaseerd op een analyse van het heden, die richting krijgt door de 'mindsets'. Naisbitt heeft als persoon natuurlijk ook zo zijn eigen 'mindsets' bij de wijze waarop hij analyseert, onderzoekt en interpreteert. De tijd zal dan ook leren wat de houdbaarheidsdatum is van de 'mindsets'. Als het gaat zoals bij zijn vorige strategische boeken, dan zit hij op het juiste spoor. Kortom: 'De knop om' is een boeiend boek waar we veel van kunnen opsteken.

Over Jaap Hollaar

Jaap Hollaar MBA is Hoofd Stafbureau Facilitaire Zaken bij het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Goeree-Overflakkee (ISGO) en heeft zijn MBA behaald bij Business School Nederland te Buren.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden