Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Het recept voor een goede dag

Wat een inspirerend boek: ‘Het recept voor een goede dag’ van Caroline Webb, met tal van voorbeelden om van een dag een goede dag te maken. Een boek gebaseerd op onderzoek, ervaring en met tal van herkenningspunten. Een boek waar je aandachtig in moet lezen en vooral niet een boek dat je in een keer van kaft tot kaft moet verorberen.

Dick Bos | 1 mei 2017 | 3-4 minuten leestijd

Het boek ‘Recept voor een goede dag’ werd door Caroline Webb geschreven vanuit haar nieuwsgierigheid hoe het te verklaren is dat de ene dag in een rotbaan toch een goede dag kan zijn en bijvoorbeeld er ook vervelende dagen kunnen zitten in een topbaan.

Wat is er voor nodig, zo vraagt zij zich af, om zowel geestelijk als emotioneel, te floreren in je werk?

Maar wat is een goede dag? Dat is voor mensen verschillend. De een heeft een goede dag als hij het gevoel heeft iets te hebben kunnen bijdragen aan iets wat de moeite waard is. Een ander bijvoorbeeld heeft een goede dag als hij opgepept thuis komt van het werk in plaats van afgemat.

Caroline Web geeft aan dat als we te maken krijgen met een chagrijnige collega of een crisis, dan is het duidelijk dat we niet helemaal in de hand hebben wat voor gevoel een dag oproept. Haar ervaring heeft haar tot de volgende bemoedigende conclusie gebracht, namelijk: ‘We hebben meer bewegingsruimte dan we doorgaans beseffen.’ Het geheim is dat we iets leren van de wetenschap die verklaart hoe de hersenen werken en waarom mensen zich gedragen zoals ze doen. Een klein deel van een dag lijkt op toeval te berusten als we eenmaal iets begrijpen van de krachten die onze keuzen en emoties bepalen, en als we ons er eenmaal van bewust zijn hoe onze denkpatronen alles kunnen beïnvloeden, van de manier waarop we de realiteit ervaren tot het humeur van de mensen in onze omgeving. Als we deze fundamentele dingen inzien wordt het steeds duidelijker hoe we het beste uit onszelf en anderen kunnen halen. En dan bevinden we ons in een veel betere positie om het soort dag tot stand te brengen dat we eigenlijk willen hebben.

Een van de dingen die in het boek worden benoemd is het kiezen van filters. Aangegeven wordt dan we te veel dingen op de automatische piloot doen en rijgen we de ene taak aan de andere vast zonder er daadwerkelijk bij stil te staan. Het zou dus goed zijn aan het begin van een dag, maar ook van bijvoorbeeld een vergadering, na te denken over de komende dag of het belangrijke gesprek. Daarbij kun je je focussen op het doel: wat is het belangrijkste om uit deze dag of het gesprek te halen, door welke zorgen worden je gedachten of bestemmingen beheerst (helpen ze bij het stellen van prioriteiten of ben je in staat om ze af te zetten) en bijvoorbeeld waar zou je de meeste aandacht aan willen besteden om je prioriteit te halen.

Een ander voorbeeld is dat wij, als mensen, de neiging hebben om te denken dat we meer uit onze dag halen als we meerdere dingen tegelijk doen. Onderzoek heeft echter aangetoond dat mensen die twee taken tegelijk verrichten er 30% langer over doen en twee keer zo veel fouten maken als degenen die dezelfde taken achter elkaar uitvoeren.

Wil je effectief en efficiënt zijn dan is het handig als je weet op welk moment van de dag je op je best bent. Houd die tijd dan ook vrij voor de meest complexe taken waar je je voor gesteld ziet.

Een ander voorbeeld dat wordt aangedragen in het boek is dat een mens productiever is als wij onszelf ontspanning gunnen tussen vlagen van hard werken. Mensen die niet genoeg pauzes (denk ook aan mindfulness) nemen hebben zelden de geestelijke energie voor een sterke afsluiting

‘Het recept voor een goede dag’ is heel toegankelijk geschreven en laat je zien hoe je zelf door tal van voorbeelden en oefeningen in staat bent om van elke dag een goede dag te maken. Althans jij kunt er invloed op hebben. Groot voordeel is dat aan het einde van elk hoofdstuk nog eens kort wordt samengevat waar je op moet letten om de gelezen tekst handen en voeten te geven.

Over Dick Bos

Dick Bos (1958) studeerde onder andere Rechten aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en Bedrijfskunde aan de NCOI Business School (MBA). Daarnaast voltooide hij naast tal van managementcursussen de opleiding tot gecertificeerd compliance officer bij het NIBE-SVV. Hij is nu werkzaam bij Rijkswaterstaat.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden