e computer en route is duidelijk een boek voor de liefhebber van IT-geschiedenis. Naast de bekende highlights belicht Maarten Looijen ook minder bekende gebeurtenissen. Van de lezer wordt een zekere mate van affiniteit met het vakgebied verwacht.
Dit boek is de derde editie van ‘Grepen uit de geschiedenis van de Automatisering’. De toenmalige titel doet de opzet van het huidige boek nog steeds eer aan. Sommige mainstream onderwerpen komen niet of nauwelijks aan de orde. Hiervoor in de plaats heeft de auteur het licht geschonken aan minder bekende grootheden en ontwikkelingen uit de automatiseringsgeschiedenis.
Natuurlijk is het leuk om te lezen waar de hedendaagse term ‘bug’ vandaan komt, niet in de laatste plaats omdat er heus fotobewijs is opgenomen. Of je het voor het overige eens bent met zijn gemaakte keuzes zal afhangen van je smaak en persoonlijke interesses.
De hoofdstukken in het boek volgen het geschiedkundig verloop. Het startpunt is het jaar 3100 v. Chr. In hoofdstuk 1 gaan we via de Middeleeuwen, door naar de 19e en 20ste eeuw om pas in het laatste hoofdstuk in de huidige eeuw uit te komen. Het zwaartepunt van het boek ligt met zijn onderwerpen op de twintigste eeuw, een logisch gevolg van de enorme ontwikkeling die toen is doorgemaakt.
Inhoudsopgave
Hoofdstuk 1. Rekentuig en rekenkunst
Hoofdstuk 2. Wilhelm Schickard
Hoofdstuk 3. Charles Babbage
Hoofdstuk 4. John Vincent Atanasoff
Hoofdstuk 5 Konrad Zuse
Hoofdstuk 6. John von Neumann
Hoofdstuk 7. Japanse computers
Hoofdstuk 8. Fujitsu
Hoofdstuk 9. Nederlandse impressies
Hoofdstuk 10. Op weg naar een nieuwe computertijdperk
Hoofdstuk 11. Oost-Europese computers
Hoofdstuk 12. Rekencentra Nederlandse Universiteiten
Hoofdstuk 13. Internet en Microsoft
Hoofdstuk 14. Het nieuwe computertijdperk
Een zekere mate van nostalgie over de inbreng van eigen bodem is terug te vinden in hoofdstuk 9. Hier komen diverse Nederlandse rekencentra aan de orde waarmee onderzoekers en wiskundigen aan de slag zijn gegaan met de eerste – veelal gebaseerd op relais en vacuümbuizen – computers in Nederland.
De uitvinding en de opkomt van het Internet en de vroege Bill Gates met zijn geesteskind Microsoft vormen de hoofdmoot van hoofdstuk 13. Leuk feitje: wist je dat Bill Gates zijn studie aan Harvard nooit heeft afgemaakt? In het laatste hoofdstuk gaat het tempo omhoog en worden in sneltreinvaart meer hedendaags actuele onderwerpen als mobiele telefoons, de Cloud en Big Data besproken.
Zoals gezegd is dit echt een boek voor de liefhebber van de – deels Nederlandse - geschiedenis en opkomst van computers. Leest dit als een trein? Niet direct, maar daar is het werk ook niet voor bedoeld. Het boek is meer geschikt om rustig door te lezen en op zoek te gaan naar de pareltjes die Maarten Looijen voor de lezer geselecteerd heeft.
Recensie
De computer en route
D
Sjors Meekels
|
15 januari 2019