Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Operational Excellence

Operational Excellence (OpX) is voor veel organisaties belangrijker dan ooit. In veel branches wordt gevraagd om meer te doen met minder mensen en middelen. Dan is het handig als er een 'handboek' is dat duidelijk uitlegt hoe organisaties beter kunnen presteren tegen minder kosten. Operational Excellence van Marcel van Assen biedt die handvatten.

Maarten Fijnaut | 15 oktober 2013

Operational Excellence beschrijft de voorwaarden om OpX succesvol te implementeren en geeft inzicht in de verschillende concepten die binnen organisaties te realiseren zijn. Ervaring met OpX en organisatieontwikkeling is essentieel om dit boek goed te benutten. Het is dan ook echt een vervolg op 'Operational Excellence nieuwe stijl' dat Van Assen eerder schreef. Marcel van Assen is een managementconsultant, coach, spreker en professor. Zijn ruime ervaring is direct te proeven in het boek. Er wordt veel gerefereerd aan een grote verzameling aan literatuur, modellen en beschrijvingen. In diverse 'kaders' die te vinden zijn in alle hoofdstukken, beschrijft Van Assen beknopt een grote verzameling theoretische modellen met bijbehorende tabellen en berekeningen. Helaas mist in deze kaders de pragmatische toepassing van de modellen. De concepten zijn helder, de ervaring van de auteur had hier benut kunnen worden om meer voorbeelden uit de praktijk te schetsen. Managers, consultants en andere professionals die efficiëntie willen doorvoeren binnen organisaties kunnen het boek 'Operational Excellence' goed gebruiken. Het is een schat aan beschrijvingen van alle technieken en de wijze waarop deze zijn in te voeren en verder te verbeteren. De ontwikkelingen van de methoden en concepten binnen OpX passeren één voor één de revue en worden ook met elkaar verbonden. Van Assen legt uit hoe bijvoorbeeld Kaizen, Agile, Lean Management, Six Sigma en het 5S-model op de juiste manier bij kunnen dragen aan een efficiëntere bedrijfsvoering. Hierbij benoemt hij aandachtspunten en de bruikbaarheid, waardoor het niet alleen bij droge theorie blijft en het ook echt levendig wordt. Operational Excellence is een compleet boek, in theorie bevat het alle belangrijkste pijlers. De modellen worden vertaald voor verschillende soorten organisaties. Regelmatig wordt hierbij geschakeld tussen service verleners en productleveranciers. Tevens beschrijft Van Assen de impact op management en medewerkers en geeft tips over goede communicatie en gedragsverandering. Hierdoor neemt de toepasbaarheid toe, maar blijft het toch toegespitst op de theorie. In mijn optiek had de auteur veel meer gebruik kunnen maken van zijn ruime ervaring met OpX in de praktijk. Nu blijft dat beperkt tot de 15 cases die erg beknopt zijn. Een gemiste kans in dit verder uitstekende boek. Aan de andere kant biedt dit een mooie mogelijkheid voor een potentieel vervolg: Operational Excellence in de praktijk.

Over Maarten Fijnaut
Maarten Fijnaut is fulltime levensgenieter, sprekerscoach en trainer/coach bij Leeuwendaal. Daarnaast organiseert hij activiteiten zoals Chateausessies, SpiritWalk en TEDxHaarlem. Kijk voor meer informatie op zijn Linkedin profiel (http://www.linkedin.com/in/maartenfijnaut).

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden