Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Stilstaan in stromend water - ‘Kabbelt een beetje te veel voort’

De auteur was niet de enige die de coronacrisis aangreep om een boek te maken aan de hand van jarenlang verzamelde citaten en aantekeningen. Henk Schildkamp putte voor ‘Stilstaan in stromend water’ uit zijn archief dat ontstond gedurende de vele sessies en bijeenkomsten als moderator en adviseur van de Comenius Leergangen.

Teun van Aken | 2 februari 2022 | 1-3 minuten leestijd

In de missie van de Leergangen is neergelegd dat persoonlijke stabiliteit, waarin visie, durf en verantwoordelijkheid in balans zijn, de voorwaarde vormt voor wijs en rechtvaardig leiderschap. Het centrale thema in Stilstaan In Stromend Water past daarbij: ‘leiderschap van binnenuit’ en het zoeken naar de innerlijke bron, naar het zelf, naar de grondtoon van het leven.

Innerlijke bron

‘Stilstaan in stromend water’, zo drukt Schildkamp het uit, is de voorwaarde die nodig is om die innerlijke bron te kunnen vinden. En dat stilstaan deed de auteur in een groot aantal hoofdstukjes van 1 à 2, soms 5 à 6 pagina’s, waardoor het geheel een caleidoscopisch overzicht geeft van zijn denken en opvattingen. Muziek, poëzie - en dan vooral Kopland -, filosofie en een groot aantal auteurs vanuit uiteenlopende achtergronden, vormden zijn inspiratiebronnen.

Persoonlijke zoektocht

Een aantal onderwerpen komt in zijn notities regelmatig terug, zoals de kritiek op het sturende karakter van management - afrekenen op prestaties, meten is weten, feiten als richtsnoer - tegenover het ruimte gevende karakter van leidinggeven - kennis en potentie benutten, betekenis als richtsnoer - en kritiek op de doorgeschoten ruimte voor de vrije markt.

De auteur stelt meer vragen, ook aan zichzelf, dan hij beantwoordt. Het boek is een persoonlijke zoektocht naar zingeving en naar waar het bij goed leiderschap om gaat. Zo besluit hij zijn boek met het inzicht dat het leven al gaande wordt geleefd: het doel is het gaan zelf. Met als de bijna retorische slotvraag: Maak jijzelf het levenspad of bewandel je het pad dat voor je is weggelegd?

Schouders

De auteur beseft uiteraard terdege dat hij staat op de schouders van velen, maar hij voegt daar naar mijn smaak te weinig eigens aan toe. Om in de beeldspraak van de titel van het boek te blijven: het kabbelt een beetje te veel voort door al lang uitgeslepen beddingen. Hier en daar wordt het wel erg zweverig of prekerig. Ik ben ervan overtuigd dat Henk Schildkamp een uitstekend moderator of leermeester is en denk dus ook dat hij een betere auteur kan zijn dan hij in Stilstaan in stromend water heeft laten zien.

Over Teun van Aken

Dr. Teun van Aken is zelfstandig gevestigd organisatieadviseur en managementtrainer te Culemborg. Het gaat in organisaties altijd om resultaten bereiken met mensen. Dit was ook het leidmotief in zijn laatste twee publicaties. Van Aken is (co)auteur van een groot aantal artikelen en boeken.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden