Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

't Wordt tijd dat ik de leiding neem - Heerlijk geschenkboek

Mijn vader is een groot Bommel-fan. We aten dan ook regelmatig een 'eenvoudige doch voedzame' maaltijd. Zelf voelde ik me misschien meer Tom Poes, zeker als ik mijn gewaardeerde vader wat zag stuntelen en ik het moest oplossen. Toen begreep ik nog niet, dat dat zijn leiderschap was.

Rick Lindeman | 17 februari 2022 | 1-2 minuten leestijd

In 't Wordt tijd dat ik de leiding neem betoogt Rolf Mulder dat het geheim van leiderschap ligt in het erkennen waar je zelf niet zo goed in bent, en ruimte geven aan je medewerkers om de volgende stap te zetten. Dit vormt de kern van 'het pad van de Beer'.

Leercirkel van Maslow

Na vijftig pagina's dacht ik de auteur gewoon een grote Bommel-fan was en zijn metafoor van de strip als spiegelvoor leiderschap wel heel erg optrekt, maar toen klikte het. Mulder laat namelijk de leercirkel van Maslow zien. Deze kent u wel. Eerst is iemand onbewust onbekwaam, vervolgens weet degene dat en is hij (of zij) bewust onbekwaam. Hij neemt een cursus en is dan bewust bekwaam. Nadat hij het een tijdje heeft toegepast wordt hij zelfs onbewust bekwaam. De vaardigheid zit in zijn systeem.

Niet de zoveelste metafoor

Bommel houdt zich er echter niet aan. Op het moment dat hij bewust onbekwaam wordt, vraagt hij gewoon om hulp. En doordat zijn omgeving dat waardeert en hij het -noblesse oblige - vanuit een goede intentie doet, gaat die hem ook helpen. Het boek is dan ook niet alleen de zoveelste metafoor voor een goede manager, maar laat ook vooral zien dat bestaande managementtheorieën lang niet zo absoluut zijn als ze worden gepresenteerd.

Al met al is 't Wordt tijd dat ik de leiding neem een heerlijk geschenkboek, juist voor iemand die misschien al één managementcursus teveel heeft gedaan, als je begrijpt wat ik bedoel. En Bommel, die zit alweer in zijn leunstoel te oreren tegen zijn jonge vriend. Ook dat is leiderschap.

Over Rick Lindeman

Rick Lindeman is Master Facilitator en Veranderaar. Daarnaast is hij Auteur van het Natuurcanvas.

Hij is de oprichter van het Faciliteer Atelier. Dit verzorgt strategische workshops voor klanten zo breed als de Indonesische overheid en de Nederlandse Gamedeveloper community.

 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden