Er is in de afgelopen jaren veel van ons gevraagd, zoals veerkracht, begrip en flexibiliteit. Niet altijd even makkelijk, en daarom beschrijft Elke Geraerts in haar boek De mentale reset precies hoe we deze tijd juist als kans kunnen gaan zien. En hoe we met de ervaringen die we hebben opgedaan een betere werk- en leefomgeving kunnen creëren.
On-of offline
We staan niet altijd even hard te juichen bij verandering of veranderprocessen. Als iets prima verloopt, dan houden we het graag zo. Maar nu werden we allemaal in korte tijd voor een voldongen feit geplaatst. Thuiswerken werd veelal een must, maar het Zoom-overleg en de Teams-meetings al snel routine. We misten daarentegen het echte contact met collega’s, het bijpraatmoment bij de koffieautomaat en verruilden de filetijd voor een middagwandeling. We hebben ervaren dat het thuiswerken niet alleen nadelen, maar ook voordelen kent. ‘En juist die voordelen bieden kansen’, aldus de auteur.
Mentaal welzijn
De afgelopen jaren, en met name de lockdowns, hebben een grote impact op ons mentale welzijn gehad, met als gevolg een toename van psychische problemen bij veel mensen. Het nieuwe werken en studeren vereiste een andere mindset. Het toekomstig werken kan in een hybride vorm bijdragen aan meer zelfcontrole, focus en werkplezier wanneer het op de juiste manier wordt ingezet. Dan kan het leiden naar groei, zelfbewustzijn en ons mentaal welbevinden.
Post corona werken
Ook is het verband tussen onze mentale gezondheid en productiviteit door de coronacrisis heel duidelijk geworden. Net zoals ‘klokken’ aan het begin en einde van de werkdag niet meer van deze tijd is en men tegenwoordig door wederzijds vertrouwen en minder controle op werktijd zelfs aantoonbaar productiever is, zo kun je door het flexibeler werken in tijd en plaats meer efficiëntie inbouwen. Uiteindelijk een win-win situatie, als het op de juiste wijze wordt ingezet.
Het geleerde in praktijk brengen
Hoe kun je kansen en uitdagingen uit de crisis gebruiken en de regie weer terug pakken? Hoe kun je hybride werken een succes maken? Dat beschrijft Elke Geraerts in dit boek. Werkprocessen analyseren en optimaliseren is belangrijk, maar door te kijken naar wat een individuele medewerker nodig heeft om optimaal te functioneren kan een ieder meegaan in een veranderende wereld.
Het hybride werken is in opkomst. Plaats en tijdonafhankelijk werken met meer flexibiliteit, creativiteit en productiviteit tot gevolg. Zo zie je steeds meer mensen kiezen voor een digital nomad bestaan, waarin werk en reizen worden gecombineerd. Maar ook kleine dingen kunnen een groot effect hebben. Denk maar eens aan het flexibeler omgaan met de werkuren per week.
Geen experiment
In het boek staan diverse QR codes met een link naar een video van de auteur. In deze video’s bespreekt ze o.a. haar eigen ervaringen en leermomenten. De mentale reset is een boek dat inspireert. Elke Geraerts laat zien dat (breinvriendelijk) hybride werken geen experiment is, maar staat voor het nieuwe werken met alle kansen en mogelijkheden die dat men zich meebrengt.
Over Ineke Smits
Ineke Smits, persoonlijk virtueel assistente en zelfstandig ondernemer onder de naam ToeDoe.