Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Politiek sensitief aan de slag - Prettig leesbaar en gebalanceerd

In Politiek sensitief aan de slag maakt Michel de Visser duidelijk dat politieke sensitiviteit, mits goed afgewogen en gebruikt, ervoor zorgt dat processen soepeler verlopen. Het gaat over de situaties waarin mensen met verschillende belangen, zonder geweld, tot een oplossing voor een probleem moeten zien te komen.

Rudy Kor | 5 april 2022 | 3-4 minuten leestijd

Politieke sensitiviteit is een onderwerp dat voor iedereen op de een of andere manier relevant is. Op een prettig leesbare wijze vergroot De Visser het inzicht van de lezer over hoe je het spel rondom de eigen belangen, en die van anderen, beter kunt spelen.

De Visser is consultant en was deelgemeentewethouder in Kralingen-Crooswijk. Hij laat zien hoe het spel van de politiek met de kleine ‘p’ werkt, van de keukentafel tot de regeringstafel. Politiek met de grote ’P’ gebruikt hij voor alles dat zich afspeelt op het Binnenhof en het gemeentehuis, waar de leringen uit het boek natuurlijk ook relevant voor zijn.

In twee delen en acht hoofdstukken behandelt De Visser zowel de theorie als de praktijk van politieke sensitiviteit. In het eerste deel, ‘Aan de slag met de elementen van politieke sensitiviteit’, komen onderwerpen zoals proces, belangen, macht en actie voorbij. In het tweede deel, ‘De kwaliteit om te balanceren’, bestaat uit drie hoofdstukken. De Visser behandelt onderwerpen zoals wat een politiek sensitief persoon moet kunnen, welke valkuilen je moet vermijden en de vijf ‘balanceerdilemma’s.

Balanceerdilemma’s

‘Balanceren naar resultaat’ is het laatste hoofdstuk van het boek, waarin de betogen van voorgaande zeven hoofdstukken overzichtelijk geordend staan. Het is te waarderen dat De Visser in het boek een bescheiden toon heeft. Zoals hij zelf zegt: politieke sensitiviteit is niet zwart-wit. Het is niet of het een of het ander. Het is volgens hem een mix van verschillende dimensies waarin je onder meer te maken hebt met verschillende betrokkenen met ieder een eigen belang, een variatie aan signalen en vaak wisselende machtsverhoudingen. De Visser onderscheidt vijf ‘balanceerdilemma’s; Korte termijn vs. lange termijn, Formeel vs. informeel, Inhoud vs. proces, Voor de zaak vs. voor jezelf, Principe vs. resultaat

Reflectievragen

Het verzorgd opgemaakte boek is niet alleen gebaseerd op de jarenlange ervaring van de auteur, maar ook op de inzichten van de mensen die hij geïnterviewd heeft en op literatuur. De literatuurverwijzing achterin in het boek getuigt van belezenheid. Helaas ontbreekt een trefwoordenlijst, wat het zoeken in het boek naar en specifiek onderwerp makkelijker had gemaakt. De Visser ‘personaliseert’ de theorie met reflectievragen die in de verschillende hoofdstukken staan. Deze vragen zijn heel bruikbaar (vooraf of gedurende) bij het analyseren van een situatie waarin verschillende belangen spelen.

Inzicht

Het boek is gebaseerd op bestaande theorieën. Voor de lezer die al vertrouwd is met het onderwerp, bevat het boek dan ook geen nieuwe inzichten. Voor deze lezer is het een handig boek om de bestaande kennis te actualiseren. De lezer die weinig kennis heeft over de verschillende invalshoeken van politieke sensitiviteit, komt ook aan zijn trekken. De Visser maakt op diverse manieren duidelijk dat belangen overal spelen. Daarnaast laat hij zien hoe je daar integer mee om kunt gaan - politiek gedrag is immers op zichzelf niet goed of fout.

Politieke sensitiviteit, mits goed afgewogen en gebruikt, zorgt ervoor dat processen soepeler verlopen. Door te oefenen, te reflecteren en je er meer bewust van te worden kun je er beter in worden.

De Visser vergroot met zijn prettig leesbare boek het inzicht in hoe je zowel het spel rondom de eigen belangen, als die van anderen, beter kunt spelen. Theorie en praktische voorbeelden zijn in het boek bovendien goed gebalanceerd.

Over Rudy Kor

Rudy Kor is zelfstandig organisatieadviseur en auteur van diverse managementboeken. Tot voor kort werkte hij (als senior partner) bij Twynstra Gudde. Hij startte zijn werkzame leven bij Philips in Eindhoven. Als adviseur helpt hij (project)managers bij het effectiever inrichten van hun projecten. Als veellezer wordt hij gedreven door nieuwsgierigheid en schrijft regelmatig boekrecensies. 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden