Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Navigeren in de mist - ‘Laat dit boek je kompas zijn’

Mensen geven vaak les over wat ze zelf het meeste moeten leren. Zo ook Petra Kuipers. Vroeger zelf een controlfreak, en het was voor haar even wennen dat er een grens zit aan de maakbaarheid van een project, een organisatie, de wereld. En toen kwam de pandemie. Wat doe je dan?

Anouk Brack | 3 juni 2022 | 2-3 minuten leestijd

Een boek schrijven over omgaan met niet-weten. Voor zichzelf en voor ons. Want in de huidige wereld kunnen we niet meer net doen of we alles in de hand hebben. Ze geeft woorden en bestaansrecht aan leiderschap bij niet-weten. Bijvoorbeeld door onze intuïtieve intelligentie te ontwikkelen en gebruiken. Door beter en dieper te luisteren naar de onderstroom in onze organisatie.

Ongrijpbaar

Niet-weten is ongrijpbaar. Biologisch gezien houden we niet zo van onzekerheid en onduidelijkheid. We willen weten wat er gaat gebeuren. Waar we aan toe zijn. Dit boek geeft ons hoofd de houvast die het zoekt. Door meer te snappen van niet-weten, en zelfs van chaos, geeft ze net voldoende aangrijpingspunten om te gaan durven experimenteren met niet-weten. Want het heeft nu tenminste een naam. Het heet ‘leiderschap bij niet weten’, wat ook de ondertitel van haar boek is.

Vaardigheden

En dat niet alleen. Omgaan met niet-weten is misschien wel de belangrijkste eigenschap van leiders nieuwe stijl. Leiders die in deze huidige wereld succesvol en inspirerend leiding geven kunnen dit. Het zijn andere vaardigheden dan strakke projectplanning met ‘predict en control’. Leiderschap bij niet weten komt niet in plaats van, maar naast projectplannen maken.

Handvatten

Ze geeft ons handvatten in de vorm van reflectievragen, oefeningen en inzichten om er bewust beter in te worden. En zoals we gewend zijn van uitgeverij Thema leest het geheel soepel, met afwisseling door kaders met verdieping en mooie quotes.

Deze quote van Petra Kuipers zelf uit het laatste hoofdstuk vat het voor mij heel goed samen:

‘In de kern gaat leiderschapsontwikkeling over comfortabel zijn in een staat van onzekerheid en leren hoe je van daaruit de toekomst mede kunt vormgeven. Je voelt je dan niet langer overgeleverd aan de grillen van de realiteit, maar draagt actief bij aan het creëren van nieuwe omstandigheden, zonder te vechten tegen wat er is. Je capaciteit als leider komt voort uit het vermogen om mee te surfen op de golven die zich aandienen.’

De leider als surfer, navigerend in de mist. Dat lijkt me verre van saai. En droog houd je het ook niet. Maar je weet dat je leeft. En je gebruikt je menselijke potentie ten volste. Laat dit nieuwe boek Navigeren in de mist je kompas zijn.

Over Anouk Brack

Anouk Brack is auteur van succesvolle managementboeken, geeft internationaal trainingen in leiderschapsontwikkeling, is executive coach en begeleidt teamtrajecten met haar organisatiebloei-methode. Brack schreef verschillende boeken.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden