Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

5 Star Business - ‘Weinig diepgang, maar inspireert’

Een geweldig inkomen, zeeën van vrije tijd, fantastische klanten en heel veel lol. Welke ondernemer droomt daar nu niet van? Toch is de realiteit voor veel ondernemers heel anders. In ‘5 Star Business’ vertelt businesscoach Ninke van der Leck hoe het naar haar idee anders kan. 

Nikki Pommer | 29 augustus 2022 | 3-4 minuten leestijd

‘Je krijgt 2,6 miljoen euro op je bankrekening gestort. Zou jij blijven doen wat je nu doet?’ Met deze prikkelende vraag opent van der Leck haar boek 5 Star Business. Kun jij als ondernemer deze vraag direct beantwoorden? Het bleek het ideale startpunt, want volgens van der Leck zouden de meeste ondernemers stoppen met wat ze doen om hun dromen waar te maken.

Daarmee zegt ze dus indirect dat veel ondernemers ontevreden zijn over hun bedrijf. De ondernemer die ooit begon met torenhoge ambities, maar tijdens het ondernemen zelf bedrogen uitkwam. Tegenvallende inkomsten, 80 uur per week werken, ontevreden klanten en weinig plezier. Dat moet anders kunnen en van der Leck is daar het voorbeeld van.

Verhoog je standaard

Betere resultaten? Meer tevredenheid? Leukere klanten? Dat begint bij het verhogen van je standaard als ondernemer. Met 10 toekomstige-ik vragen word je uitgedaagd om na te denken over wat je écht wilt in het leven. Een business runnen is volgens de auteur de ideale manier om dat leven te verwezenlijken.

Vervolgens is het aan jou om geen concessies meer te doen. Wil je niet in de avond werken? Geef je webinars overdag. Wil je vrij zijn tijdens schoolvakanties? Blokkeer je agenda in die periode. Wil je meer verdienen? Verhoog je tarieven en minimaliseer je aanbod.

Start met je verlangens serieus te nemen, zodat dit de basis van jouw nieuwe koers wordt. Vervolgens kies je alleen nog maar voor klanten, opdrachten en werkuren die jouw ideaalbeeld voeden.

Kies en word gekozen

Veel ondernemers worden geleefd door hun klanten en verwachtingen. Als je een bedrijf wilt dat in het teken staat van jouw ideale leven, moet je hiermee stoppen. Je moet niet iedereen willen bedienen, volgens van der Leck, en dat kan praktisch ook helemaal niet.

In 5 Star Business wordt de kracht van de specialist benadrukt. De auteur is van mening dat je door een specifieke niche te kiezen, sneller kunt groeien. ‘Als specialist word je waardevoller ingeschat dan wanneer je generalist bent.’

Je hoeft niet langer verschillende doelgroepen aan te spreken in je marketing, waardoor ook het vermarkten van je dienst of product makkelijker wordt.

Veel inspiratie, minder transformatie

5 Star Business zit vol met inspirerende quotes en vurige statements. Het triggert je als lezer om na te denken over je eigen bedrijf. In dit boek ontbrak het voor mij wel aan een bepaalde diepgang. Je raakt geïnspireerd door de quotes en statements, maar vervolgens onderbreekt de onderbouwing van waarom dit voor van der Leck kloppend is.

De inhoud van het boek voelde voor mij zo nu en dan kaal aan. Alsof er stukken ontbreken om ervoor te zorgen dat je als lezer écht op het puntje van je stoel zit. Wanneer je als ondernemer veel aan persoonlijke ontwikkeling doet, ben je hoogstwaarschijnlijk al bekend met wat er in het boek aan theorieën en tips genoemd wordt.

Desalniettemin denk ik zeker dat ondernemers die fan zijn van de content van van der Leck dit wel een fijn boek vinden om door te nemen voor inspiratie. Dat heeft het mij ook zeker gebracht, maar ik miste nog een stukje diepgang waarmee ik me nog beter met van der Lecks’ ideeën had kunnen identificeren.

Over Nikki Pommer

Nikki Pommer is schrijver, spreker en merkstrateeg.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden