Ken je dat? De hele dag bikkel je door meterslange to-do listen, alles om maar zoveel mogelijk gedaan te krijgen. Om nog productiever te worden omarm je vaak alles wat je helpt om nog slimmer en efficiënter te werken. En toch heb je aan het einde van je werkdag nooit alles af en eindig je de dag met een vervelend knagend gevoel, ook wel ‘productivity guilt’ genoemd.
Madeleine Dore had dezelfde frustratie en vroeg zich af wat ze daaraan kon doen. In vijf jaar tijd interviewde ze honderden creatieve denkers en experts over dit onderwerp en experimenteerde ze zelf met allerlei tips en trucs.
Geen boek vol adviezen
Dore begint haar boek met de mededeling dat je van haar geen advies hoeft te verwachten. Ze gelooft namelijk niet dat er een geheim wondermiddel bestaat of één aanpak waarmee wisselvallige, chaotische, imperfecte aspecten van het menszijn weg zijn te toveren. Haar boek is een optelsom van lessen, gedachten, gevoelens, perspectieven en inzichten die ze heeft overgehouden aan haar project. Daarvoor nam ze vijf jaar de tijd, en interviewde ze honderden creatieve denkers en experts.
Dore motiveert je door middel van dit boek om je eigen manier te ontwikkelen om dingen gedaan te krijgen, in plaats van het zoveelste mislukte recept te volgen. Naar andere kijken ter inspiratie, is natuurlijk helemaal oké, maar de enige die jouw leven leidt ben jij.
Optimaliseren
In de westerse cultuur drukken we waarde vaak uit in productiviteit en dit komt volgens Dore ook tot uiting in denken dat wat we doen bepaald hoeveel we waard zijn. De hele dag zijn we bezig met dingen nog verder optimaliseren. wW slurpen alle tips die voorbijkomen naar binnen en gaan hiermee aan de slag in ons eigen leven. Alles, om maar zo productief mogelijk te zijn.
Als anderen aan de buitenwereld showen wat ze allemaal doen en praten over druk-druk-druk, gas erop, schouderklopjes en successen, krijgen we bijna een minderwaardigheidscomplex. We vinden dat we hetzelfde moeten doen en tekortschieten als dit niet lukt. Uiteindelijk hebben we volgens Dore nooit echt het idee dat we bereiken wat we wilden bereiken. Zelfs de ontwikkelingen de andere kant op, zoals het nemen van meer pauze, stress verlagen en goed voor jezelf zorgen, voelen soms als extra dingen op je to-dolijst.
Streven naar vruchtbare dagen
Dore pleit voor een streven naar vruchtbare dagen in plaats van naar productiviteit. Dus proberen te groeien, maar niet altijd door in een productieve modus te schieten. Want ook in de dagen die voortkabbelen, zitten volgens Dore dingen verscholen die de moeite waard zijn. Zo bereiken we op sommige dagen misschien niet onze doelen, maar hebben we iets gedaan wat net zo belangrijk was.
Gaandeweg ontdekte Dore namelijk iets dat veel waardevoller is: er zijn betere manieren om de waarde van onze werkdag te meten dan alleen te kijken naar de taken die we hebben afgevinkt. In plaats van te streven naar perfectie, kunnen we beter leren hoe we op mindere dagen onze schuldgevoelens, angst en schaamte kunnen kanaliseren en onszelf kunnen accepteren als de imperfecte wezens die we zijn.
Er is geen one-size-fits-all recept
Je kunt een recept niet namaken als je niet over precies dezelfde ingrediënten beschikt. We hebben allemaal onze eigen talenten, vaardigheden, energie, aanleg, privileges en beschikbare uren in een dag. Er zijn verschillende manieren om onze dagen te vullen en de belangrijkste weg is onze eigen weg, die we naar eigen inzicht kunnen aanpassen.
Dingen die je vandaag NIET hoeft te doen is perfect voor iedereen die wil verkennen wat wel en niet voor jou werkt, voor wie zich wil verdiepen in eigen tegenstrijdigheden, behoeften, vergissingen en eigen beperkingen.
Over Lizzy Prins
Lizzy Prins is eigenaar van High Potential Factory waar zij als business- en leiderschapscoach ondernemende impactmakers helpt te groeien door te ondernemen vanuit hart en ziel. Als gecertificeerd Mbit coach weet zij blokkades en patronen als geen ander te doorbreken en helpt zij ondernemers om grote doelen te realiseren.