Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Nooit meer hard werken - Niet voor luie mensen

Met persoonlijke verhalen laat Leonard Smit zien dat bekende methoden op gebied van effectief werken echt werken. ‘Nooit meer hard werken’ is geen boek voor luie mensen, zo blijkt.

Henk Jan Kamsteeg | 16 december 2022 | 3-5 minuten leestijd

‘Waar haal je de tijd vandaan?’ Meer dan eens krijg ik deze vraag wanneer iemand ziet dat ik zowel voor mijn eigen bureau Proistamenos werk als bij International Justice Mission (IJM) en daarnaast nog boeken schrijf en gemiddeld wekelijks een boek lees en bespreek in een blog. ‘Zie je je gezin nog wel?’ is soms de logische vervolgvraag. Het antwoord – en dit mag je checken bij mijn vrouw en drie dochters! – is: absoluut. Zo breng en haal ik de jongste twee keer per week naar en van school, ben ik chauffeur van de tweede die aan het ene na het andere televisiezangprogramma deelneemt, en spelen mijn oudste en ik geregeld een potje schaak. Daarnaast bingewatchen mijn vrouw en ik de nodige series af. En wanneer ik thuis werk, doe ik standaard na de lunch een powernap op de bank. Maak je over mij dus maar geen zorgen!

Voldoening

In Nooit meer hard werken legt Leonard Smit uit hoe we productiever kunnen zijn in minder uren en – belangrijkste misschien wel – hier optimaal voldoening uithalen. Om direct een mogelijk misverstand dat kan ontstaan bij het lezen van de titel weg te nemen: dit is geen boek voor luie mensen. Onder ‘hard werken’ verstaat Smit:

- werk doen dat je niet (meer) leuk vindt

- werken als je geen idee hebt waarom je het doet

- werken voor een manager die je continu vertelt wat je wel en niet moet doen

- werken op een werkplek die niet efficiënt is ingedeeld

- werken met een takenpakket dat groter is dan je aankunt

- werken onder te grote tijdsdruk, waardoor je de taak niet binnen deze tijd kunt uitvoeren

- fysiek te zwaar werk

- werken als je mentaal niet kunt omgaan met de verwachtingen van jouw omgeving

NMHW-methode

Als oplossing lanceert Smit de NMHW-methode; ‘Een methode die ervoor zorgt dat je in een halve dag bijna net zoveel bereikt als daarvoor in een hele dag’. Een mooie belofte, lijkt me. En – voor iedereen die de luxe heeft om zelf keuzes te maken in zijn of haar manier van werken – een realistische. Er is een wereld aan tijd en plezier te winnen. Laten we daarom enkele van Smits tips bij langslopen.

Ikigai

De eerste is: ontdek jouw ‘Ikigai’. Of in andere woorden, vindt uit:

1. Waar je van houdt

2. Waar je goed in bent

3. Waar voor je betaald kunt worden

4. Wat de wereld nodig heeft

‘Je leeft lang en gelukkig wanneer jouw dagelijkse werk midden in jouw Ikigai valt en het beste uit deze vier gebieden bij elkaar brengt,’ aldus Smit. Waarbij ik de kanttekening wil plaatsen dat dit het krijgen van een ernstige ziekte of het verlies van een van je geliefden uiteraard niet kan voorkomen. Die garantie op een ‘lang en gelukkig leven’ moeten we dus wel met een korreltje zout nemen. Al begrijp ik het idee van het uitvinden van je Ikigai uiteraard wel.

Balans en flow

Tweede is onze balans te vinden. Smit gaat in op een juiste balans tussen onder andere jouw grotere doel en dat van je bedrijf, tussen werk en privé, verwachtingen en mogelijkheden en inkomsten en uitgaven.

Een derde tip van Smit gaat in op de juiste flow vinden tijdens je werk. Dit kunnen we onder andere bereiken door ons te leren focussen, voor directe feedback te zorgen en de juiste balans te vinden tussen uitdaging en vaardigheid (de UV-balans).

Anekdotes

De tips die Smit geeft, zullen lezers van zelfhulpboeken bekend voorkomen. Leuk zijn de persoonlijke anekdotes waarmee hij aantoont dat het gebruik van diverse methoden en technieken voor hem positief uitwerkten. Wie dus nooit meer hard wil werken, zal dus allereerst hard aan de slag moeten. Te beginnen met het lezen van dit boek en met het beantwoorden van een uitvoerige vragenlijst die Smit achterin heeft opgenomen, met als doel te checken op welke terreinen wij nog winst kunnen boeken. Zelf ga ik nu zelf snel mijn dochter van school halen. Ze zal bij thuiskomst wel samen een kleurplaat willen maken.

Over Henk Jan Kamsteeg

Henk Jan Kamsteeg is eigenaar van het trainingsbureau Proistamenos. Hij geeft trainingen en keynotes op het gebied van o.a. dienend leiderschap, inclusief leiderschap en storytelling. Daarnaast is hij auteur van diverse boeken zoals Dienend leiderschap, De kracht van het compliment en Spreken met passie; de kracht van storytelling, Inclusief leiderschap en Op weg naar een vitale organisatie

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden