De echtgenoot in dit verhaal is een narcist. Hij weet hoofdfiguur Ginger volledig in te pakken, te isoleren en te kleineren. Het begint allemaal mooi en lief. De start van de relatie is haast overdreven geweldig. En dan slaat de stemming al snel om en kan de hoofdpersoon Ginger niets meer goed doen. De narcist vertoont onnavolgbaar gedrag en laat steeds twee kanten zien. Zowel naar de partner, waarbij dus soms weer hoopvol en liefdevol wordt gedaan, en net zo snel pet weer anders staat. Maar ook naar de omgeving, daar doet de narcist geforceerd amicaal, maar zet Ginger tegelijk als labiel neer. Als lezer heb je vaak het idee dat het einde van de relatie en van het misbruik nabij moet zijn. Maar niets is minder waar. Het stopt niet. Zelfs als de narcist overlijdt, is de ellende niet ten einde voor Ginger.
Braun
Wat mij ook op is gevallen in dit boek: Gingers omgeving wil het echte verhaal eigenlijk niet horen, geloven of vastleggen. Zelfs als na een aantal jaren een journalist erover wil schrijven, wordt dat tegengehouden. Voor mij voelt het alsof Annemarie Braun de enige weg heeft gevonden om haar verhaal te delen met de wereld: door zelf dit boek te gaan schrijven. Inmiddels staat Braun een stuk beter in het leven. Ze is onder meer pyschodynamisch therapeut en zet haar ervaringen en talenten in om andere slachtoffers van narcisme te helpen.
Hulp
Voor mensen met ervaringen met een narcist in de familie zal het boek enorm veel herkenning opleveren. Ik hoop, en met mij de auteur, dat deze mensen ermee geholpen worden om los te komen van die relaties. De omgeving zou kunnen leren dat je nooit de deur moet dichtgooien voor iemand die lijdt onder een narcist. De slachtoffers hebben elke hulp hard nodig. Ook al duurt het soms heel lang voor ze die hulp durven te accepteren en een punt te zetten achter de zeer ongezonde relatie.
Over Annemiek Sierhuis
Annemiek Sierhuis, fotograaf – bedrijfskundige – coach. Ze is de maker van de Creatieve Coachingskaarten.