Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Omringd door tegenslag- ‘Ga op zoek naar jouw waarom’

Thomas Erikson is de auteur van de internationale bestseller ‘Omringd door idioten’. Dus ook zijn nieuwe boek, met de minder spannende titel ‘Omringd door tegenslag’, belooft veel spektakel.

Christel Deckers | 5 april 2023 | 1-2 minuten leestijd

Zo aan het begin van de lente zit je niet bepaald te wachten op tegenslag; niet voor jezelf en ook niet bij mensen om je heen. Je wilt naar buiten, genieten van de zon en het leven. Je bent op zoek naar luchtigheid en gezelligheid. En op je werk ben je natuurlijk die carrièretijger die gaat voor meer, hoger en beter. En daar volg je uiteraard allerlei cursussen voor en waarschijnlijk ook de cursus waarbij je inzicht krijgt in jouw eigen kleuren en die van je collega’s.  Want als je elkaars gebruiksaanwijzing kent, kun je efficiënter en effectiever je werk doen.

Waarom

En als je dan je eigen gebruiksaanwijzing kent, zet je de volgende stap: onderzoeken welke factoren van invloed zijn, naast je groene, gele, rode en blauwe collega’s, op je functioneren. Erikson noemt er zelf twee; iemands gedragsprofiel en het ontwikkelingsniveau waarop iemand functioneert. Deze ingrediënten tezamen zouden je moeten leiden naar het antwoord op je vraag: waarom? Wat is jou waarom? What makes you tick? En als je daar geen antwoord op kunt geven dan sterven al je goede voornemens een stille dood. Zo noemt Erikson het voorbeeld van Lena, die deze methode toepast en vervolgens een succesvolle carrière tegemoet gaat. Daarnaast beschrijft hij ook het voorbeeld van Hessel die zijn poging om gezonder te leven grandioos ziet mislukken, omdat hij ‘zijn waarom’ onvoldoende helder voor ogen heeft.

Valkuilen

Naast deze twee voorbeelden is Erikson ook eerlijk over zijn eigen zoektocht naar succes en schroomt hij niet daarin ook de valkuilen waarin hij getrapt is te benoemen. Deze valkuilen zijn voor eenieder herkenbaar. Het is aan de lezer er wat mee te doen.

Eriksons carrière als geheel is – dankzij zijn eigen methode – uiteindelijk zeer succesvol. Het verhaal van Hessel was wat mij betreft leerzamer. 

Erikson heeft met Omringd door tegenslag een leesbaar boek geschreven dat zowel geschikt is voor hen die reeds bekend zijn met de kleuren-systematiek alsook voor hen die deze materie voor het eerst tot zich nemen. Koop dit boek en ga op zoek naar jouw waarom!

Over Christel Deckers

Christel Deckers is een onafhankelijk denker, expert op het gebied van governance, change management, innovatie en digitalisering. Zij is gepromoveerd aan de Business School of Economics in Nijmegen en doet onderzoek naar Bestuur en Toezicht in de zorg. Kernwoorden in haar werk zijn: We doen het samen, met plezier naar je werk en de juiste mens op de juiste plek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden