Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Het geheim van Beursplein 5 - ‘Mooie tour de horizon’

De wereld van het snelle geld. De wereld van exotische producten en schimmige constructies. Waar kennis, macht en geluk bepalend zijn. ‘Het geheim van Beursplein 5’ geeft een mooie tour de horizon van vijftig jaar Amsterdamse effectenhandel.

Frank van Kuijck | 3 mei 2023 | 1-2 minuten leestijd

Het geheim van Beursplein 5 leest allereerst makkelijk weg. Het boek heeft verschillende karakteristieken die het interessant maken. Peter de Waard beschrijft bijvoorbeeld de historie van de ontwikkeling van de Amsterdamse beur. Later in het boek geeft hij een smeuïge inkijk in de handel en wandel op de beurs, met beschrijvingen van voorkenniszaken, witwasoperaties, en verhalen over macht en hebzucht.

Beleggersjargon

Daarnaast geeft De Waard een inzichtelijke en begrijpelijke uitleg van het financiële en beleggersjargon. Hij beschrijft de ontwikkeling en opkomst van opties, private equity, voorkennis en witwassen. Alles gelardeerd met beschrijvingen van casuïstiek uit de voorbije tientallen jaren. Daarmee biedt De Waard een nadere inkleuring van de achtergronden bij verschillende gebeurtenissen.

Winnaars en verliezers

Het geheim van Beursplein 5 maakt duidelijk dat er altijd sprake is van winnaars en verliezers. Dat hebzucht van alle tijden is. En ook dat de strijd om macht, kennis en aanzien de basis vormt voor tal van schandalen. Daarnaast wordt een mooi inkijkje gegeven in het functioneren van de beurs en de diverse spelers.

De Waard geeft ook inzicht in de plaats die de Amsterdamse beurs inneemt (en nam) in de financiële wereld. Hij  maakt duidelijk welke impact digitalisering is en wat de toegenomen snelheid van informatie betekent voor de werkwijzen op de beurs. Maar ook voor de volatiliteit van ‘waarden’ en bezit.

Het geheim van Beursplein 5 van Peter de Waard is kortom een informatief en toegankelijk geschreven boek voor wie geïnteresseerd is in de achtergronden en ontwikkelingen rondom ‘de beurs’.

Over Frank van Kuijck

Frank van Kuijck is een onafhankelijk en zelfstandig professional in toezicht en advisering binnen de publieke sector. Hij is oprichter en eigenaar van het adviesbureau Toetssteen BV. Daarnaast is hij associate partner bij TransitiePartners. Hij heeft een achtergrond als Partner in de audit en adviespraktijk bij Deloitte en is docent Auditing aan de UVT Tilburg.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden