Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

1000 ideale prompts - ‘Ideale opstap en inspiratiebron’

Iedereen die zich een beetje verdiept in de mogelijkheden van ChatGPT, Microsoft Copilot en Google Bard, weet dat je de beste antwoorden krijgt met goede prompts. Het was dus een kwestie van tijd voordat daar boeken over zouden verschijnen. ‘1000 ideale prompts voor werk, thuis en ontspanning’ van Bob van Duuren is er daar een van. En wat voor een.

Peter Streefkerk | 11 april 2024 | 3-4 minuten leestijd

Net zomin als de perfecte vraag bestaat de ideale prompt natuurlijk niet. Daarom wordt een eerste vraag vaak gevolgd door een tweede, derde en misschien wel volgende vragen. De kunst van het vragen stellen noem ik dat, en dat kun je leren. Dat is wat mij betreft precies het doel waarvoor 1000 ideale prompts voor werk, thuis en ontspanning is geschreven: Leren werken met AI. Dat leren begint in het eerste hoofdstuk met een korte en bondige uitleg over wat generatieve AI is, wat een prompt is, hoe de tot nu toe meest gebruikte tools (ChatGPT, Copilot en Bard) werken en hoe je het beste met de 1000 prompts in het boek aan de slag kunt.

De berg die ‘1000 prompts’ heet

Dat aantal van 1000 prompts deed me denken aan hoe het was toen ik met de racefiets voor de eerste keer de Alpe d’Huez zou beklimmen. Ik zag er als een berg tegen op, totdat iemand tegen me zei dat ik die berg van bocht tot bocht moest oprijden en dat werkte prima. En zo is het ook met dit boek. 1000 prompts klinkt als een hele hoge berg die je al lezende wilt beklimmen, maar doe dat dan vooral per hoofdstuk. Want er komt te veel informatie op je af als je aan een stuk door blijft lezen.

Grote hoeveelheid informatie

Die grote hoeveelheid aan informatie moet je verwerken. Beter gezegd, je moet er direct mee oefenen in de praktijk. Daar leer je meer van dan alleen de prompts tot je nemen en er in eerste instantie (tijdens het lezen) niets mee doen. Dat is ook een van de tips die Bob van Duuren geeft.

Gebruik generatieve AI en stel vragen zoals je dat in real life zou doen als je van een deskundige advies wilt over een bepaald onderwerp. Al doende leer je AI kennen en gebruiken, kan ik uit eigen ervaring meegeven. Tegelijkertijd schuilt daar een gevaar in, want soms nemen de AI-gesprekken die je voert zoveel tijd en ruimte in beslag dat je de wereld om je heen vergeet. Om dat te voorkomen heeft Bob van Duuren ook daarvoor een aantal prompts opgenomen.

Prioritering 

De ondertitel: ‘Voor werk, thuis en ontspanning’ is nader uitgewerkt in veertien hoofdstukken die weer verdeeld zijn in ieder drie paragrafen. Dat maakt het zeer overzichtelijk, prettig leesbaar en bepaalt in belangrijke mate de wijze en volgorde van lezen. Bepaal na het bekijken van de verschillende titels van de hoofdstukken en paragrafen welke onderwerpen voor jou het meest relevant zijn en zoek die op. Op basis van die prioritering ga je vervolgens aan de slag.

Gaandeweg zul je merken dat het maken van goede prompts een kwestie is van oefenen. Als je het leuk vindt om met taal te spelen, zal dit boek je zeker aanspreken en inspireren. Voor wie het niet leuk vindt om teksten uit te schrijven, zal het naar mijn idee een nuttig hulpmiddel zijn .

Enige overlap is onvermijdelijk

Met een zo grote diversiteit aan onderwerpen en het enorme aantal van 1000 prompts loop je als auteur het risico dat je een (gedeeltelijke) overlap in prompts creëert. Dat is naar mijn idee onvermijdelijk en zeker niet storend. Het is wat mij betreft de enige aanmerking die ik je na lezing van het boek kan teruggeven.

Zoals ik in het begin al aangaf bestaat dé ideale prompt niet. Maar 1000 ideale prompts voor werk, thuis en ontspanning vormt een ideale opstap naar en inspiratiebron om met je vraagstelling aan de gang en daarover in gesprek te gaan. Vervolgens is het natuurlijk wel zaak dat je op basis van de antwoorden daadwerkelijk stappen zet om de gewenste, soms zelfs noodzakelijke acties te ondernemen.

Over Peter Streefkerk

Peter Streefkerk is eigenaar van Respect Inkoopconsultancy. Hij is actief met interim-management, advisering, projectmanagement, training en coaching op het gebied van contractmanagement en inkoop. Hij is auteur van boeken over contractmanagement en inkopen. Met Octavia Siertsema maakt bij een podcast over aanbesteden.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden