Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Leiderschapskwaliteiten - 'Gedegen opgezet en kan zo wel nog een tijdje mee'

Het thema leiderschap blijft een intrigerend fenomeen waar veel over wordt gepubliceerd. Goed leiderschap wordt gezien als een belangrijke randvoorwaarde voor het succes van een organisatie. Het is bepalend voor de economische performance van een bedrijf.

Han van der Pool | 4 oktober 2018 | 2-3 minuten leestijd

Talentmanagement en Management Development leveren een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van leiderschap en daarmee aan de continuiteit van een bedrijf. Iedereen weet dat ‘leiderschap’ belangrijk is, maar vaak kunnen wij er niet precies een vinger op leggen wat het inhoudt. In de praktijk worden de begrippen 'leiderschap', 'leidinggeven' en 'management' regelmatig door elkaar gebruikt.

De auteurs van ‘leiderschapskwaliteiten’zetten het verschil op een duidelijke manier op een rijtje. Over het algemeen kan worden gesteld dat ‘leiderschapsgedrag’ verwacht mag worden van managers aan de top van der organisatie en dat de managementvaardigheden verwacht mogen worden van de middenkaderfuncties. De managementvaardigheden richten zich veelal op het implementeren en doelmatig doorvoeren van veranderingen in de organisatie. In het boek worden veel bekende theorieën en modellen inzichtelijk behandeld. De theorie wordt verduidelijkt met heldere voorbeelden uit de praktijk. Veel organisaties hebben competentieprofielen ontwikkeld om goede leiders te identificeren en verder te ontwikkelen. Deze competentiesets zijn gebaseerd op de belangrijkste taakelementen en vertalen deze elementen naar vereiste kennis, motivatie en gedragingen van de leidinggevenden.

Het boek geeft ook een goed overzicht van de evolutie van leiderschapstheorie. Zo wordt de Shell compentiematrix met daarin de zes loopbaanfasen helder beschreven en komen de loopbaanankers van Schein uitvoerig aan bod. Ik vind de bijdrage van de VU-vakgroep Servant-Leadership (SL) het bestuderen waard. De cultuurdimensies zoals die gebruikt worden door Fons Trompenaars zijn inzichtelijk vertaald naar de zeven dilemma’s waar moderne leiders dagelijks mee worstelen. Hiermee wordt de leiderschapstheorie in een internationale context geplaatst. Globalisatie, continue groei van het bedrijf, omgaan met steeds nieuwe technologieën vragen steeds om nieuwe vaardigheden. Het boek Leiderschapskwaliteiten sluit naadloos aan bij het succesvolle boek Managementvaardigheden dat eerder van de hand van dezelfde drie auteurs verscheen. Alle auteurs zijn verbonden aan de School of Business Economics (SBE) voorheen de faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde van de Vrije Universiteit van Amsterdam. Ik heb het boek met plezier gelezen en vind het boek behulpzaam voor trainers, adviseurs en talent managers. Hippe termen uit de meest recente management literatuur zoals, Agile, SCRUM en Tribal leadership komen in de index niet voor. Leiderschapskwaliteiten is gedegen opgezet en kan zo wel nog een tijdje mee.

Over Han van der Pool

Han van der Pool is een zeer ervaren talent ontwikkeling professional. Zijn expertise is te herleiden tot kennis uit de vakgebieden arbeids- en organisatiepsychologie, organisatiekunde en projectmanagement, aangevuld met ruim vijfendertig jaar ervaring als talentmanager, trainer/coach en adviseur in het bedrijfsleven. Zijn missie is een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van organisaties door het mobiliseren van het menselijk potentieel.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Gert-Jan Melker, Peter Tack, Jan Eppink
Leiderschapskwaliteiten

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden