Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Collegereeks

Psychologie voor Managers

Managementvraagstukken belicht vanuit de psychologische wetenschap

Collegereeks met Roos Vonk, Ben Tiggelaar, Margriet Sitskoorn, Ap Dijksterhuis, Aukje Nauta, Jos Ahlers, Kilian Wawoe, Theo Compernolle, Oscar David, Andreas Wismeijer, Ellen Giebels

Collegereeks met Roos Vonk, Ben Tiggelaar, Margriet Sitskoorn, Ap Dijksterhuis, Aukje Nauta, Jos Ahlers, Kilian Wawoe, Theo Compernolle, Oscar David, Andreas Wismeijer, Ellen Giebels

Psychologie voor Managers

Managementvraagstukken belicht vanuit de psychologische wetenschap

Met onder andere...

Roos Vonk Roos Vonk
Ben Tiggelaar Ben Tiggelaar
Margriet Sitskoorn Margriet Sitskoorn

Over deze collegereeks

Je krijgt onder meer antwoord op de volgende vragen:

  • Hoe bereik je méér met minder mensen?
  • Wat zijn de do's and dont's van hybride samenwerken?
  • Hoe werf en selecteer je de juiste mensen?
  • Hoe ga je om met vier generaties op de werkvloer?
    Hoe reduceer je negatieve stress?
  • Wat kan je leren van toponderhandelaars?
  • Hoe voorkom je dat conflicten teveel tijd, energie en geld kosten?
  • Wat is de gebruiksaanwijzing voor je brein?
  • Hoe creëer je een klimaar waarin professionals optimaal functioneren?

En nog veel en veel meer....

Voor wie is deze serie bedoeld?
Deze collegereeks is bedoeld voor iedereen die verantwoordelijk is voor een team van mensen, of je jezelf nou (project)manager, teamleider, leidinggevende of professional noemt. Je bent gefascineerd door menselijk gedrag, je weet dat succes draait om de menselijke maat, je beseft dat je hierin een slag wilt maken en ...als je er stiekem een beetje spijt van hebt dat je geen psychologie hebt gestudeerd, dan is dit jouw reeks.

Boekenpakket bij deze collegereeks

Het Corporate Brein
Kilian Wawoe
Het Corporate Brein
39,05
Nooit meer doen alsof
Aukje Nauta
Nooit meer doen alsof
21,50
De Ladder
Ben Tiggelaar
De Ladder
19,95
Inspiratie
Ap Dijksterhuis
Inspiratie
19,95
Lerend Organiseren en Veranderen
André Wierdsma
Lerend Organiseren en Veranderen
42,95
Zo haal je meer uit je brein
Theo Compernolle
Zo haal je meer uit je brein
17,99

Programma

16:00 Start colleges
Pauze met dinerbuffet
19:00 Einde alle colleges
do 26 september Stress: vriend én vijand
Hoe kunnen we goed omgaan met stress, thuis en op het werk? Wie al te gestrest is, presteert minder goed, is minder creatief, neemt meer verkeerde beslissingen en loopt veel meer kans ziek te worden. Stress is een heel gemene vijand, maar het kan ook een fantastische, stimulerende vriend zijn, die u helpt om topprestaties te leveren. Dit hangt af van de manier waarop u met uw stress omgaat. In dit college over stressmanagement komen de verschillende aspecten van stress gedetailleerd aan bod, zoals: - Wat is stress? Hoe kunt u stress voorkomen en u ertegen verdedigen? - Wat zijn de gevolgen van stress voor uzelf, uw gezin en uw werk? - Hoe kunt u uw stressweerstand verhogen? - Hoe kunt u de weerstand van uw team, uw afdeling, uw bedrijf verhogen? - Hoe weet u op tijd dat u verkeerd met uw stress omgaat? - Welke invloed heeft stress op uw gezondheid? - Hoe vormt u stress om tot een motor voor succes? En er is meer.... Altijd online en bereikbaar zijn, multitasken, negatieve stress, slaapgebrek, open kantoren waar iedereen elkaar kan horen... Ons denkende brein staat meer dan ooit onder druk, met nefaste gevolgen voor onze productiviteit, creativiteit en gezondheid. Doordat ze hun brein onvoldoende kennen, doen slimme mensen domme dingen, zo stelt neuropsychiater Theo Compernolle. In het tweede deel van dit college ontsluit hij in zijn bekende glasheldere stijl de recentste kennis over ons denkende brein en toont hij aan welke breinboeien onze hersenen vandaag in een verstikkende klemgreep houden. Maar hij laat ook zien hoe we ze kunnen ontketenen, en reikt concrete tools en tips aan om het beste uit ons brein te halen. Zijn vurige pleidooi voor meer 'slow thinking' in een digitale wereld zal niemand onberoerd laten.
do 10 oktober Psychologische veiligheid
'Als leidinggevenden zich kwetsbaar opstellen, durft de rest dat ook...' 'Als je een psychologisch veilig team wilt creëren, is het cruciaal om met elkaar in gesprek te zijn. Dan sta je in verbinding, kun je conflicten uitpraten en afspraken maken over hoe je je werk verbetert. Maar vele dialogen zijn zelden openhartig. Omdat je niet durft te zeggen dat je iets niet kan of weet, of dat je je schaamt dat je op een bepaalde leeftijd nog geen promotie hebt gemaakt, of dat je continu fouten wilt verbergen omdat je jezelf niet goed genoeg vindt' Prof. dr. Aukje Nauta onderzoekt hoe verbondenheid op de werkvloer ervoor zorgt dat mensen zichzelf durven zijn en beter presteren. Haar overtuiging: voor een gezonde, psychologisch veilige werkcultuur moeten we ons openlijker durven schamen. De afgelopen jaren spitte Aukje Nauta talloze artikelen en boeken door, sprak ze bij haar lezingen en workshops honderden mensen en analyseerde ze ervaringen uit haar eigen leven. Zo kwam ze erachter dat bedrijven en organisaties in de omgang met werknemers vaak een cruciale emotie over het hoofd zien: schaamte. Schaamte, ontdekte Nauta, is een belangrijke oorzaak van stress, burnout-klachten en etterende conflicten met collega’s. Pas als we onze schaamtegevoelens onderkennen en ombuigen, zo pleit ze, kunnen we die problemen oplossen. En dat begint bij jou als leider want als leidinggevenden zich kwetsbaar opstellen, durft de rest dat ook... Tijdens dit college gaat Aukje dieper in op de vraag hoe je een succesvol team kunt zijn door te investeren in een psychologisch veilig werkklimaat.
Herfstvakantie
do 7 november Actualiteitsseminar: Vijf generaties op de werkvloer
Deze dag is van 12:30 tot 19:00 Benut de kracht van elke generatie Momenteel zijn er vijf generaties op de werkvloer; uniek in de geschiedenis. Dat is goed nieuws, want elke generatie brengt iets goeds, maar hoe haal je het beste uit al die generaties samen? Een goede samenwerking tussen jonge en ervaren collega’s is belangrijker dan ooit vanwege de krapte op de arbeidsmarkt maar ook omdat de wereld steeds sneller verandert. Om bij te blijven heb je jonge en ervaren collega’s nodig die samenwerken vanuit ieders kracht. Tijdens dit super inspirerende seminar kun je leren van psycholoog dr. Jos Ahlers en het generatietheater.
De Grote Generatieshow is een educatief en interactief bedrijfstheaterprogramma rondom generatiemanagement met een acteur uit elke generatie. Op basis van improvisatie, regietheater, stellingen en spellen leert het publiek beter samen te werken door de kracht van elke generatie te benutten. De show creëert nieuwsgierigheid, begrip en respect voor de diverse achtergronden en leidt je naar energiek en innovatief samenwerken. Zo benut je de kracht van elke generatie! - Generaties: welke zijn er en waarom is het interessant? - De kracht en valkuilen van elke generatie - Waarom je iedereen nodig hebt! - Over energiegevers en energievreters - Energiek samen werken - Sturen op meer werkenergie voor iedereen! dr. Jos Ahlers verhaalt in een spraakmakende sessie over de opkomst van de onstuitbare netwerkgeneratie 'GenZ'. Een generatie die altijd en overal online is. Voor wie sociale media geen ontdekking zijn, maar noodzaak. Wat zijn hiervan de consequenties op maatschappelijk gebied? En wat betekent deze generatie voor jouw organisatie? Het college van Jos Ahlers is onmisbaar voor iedereen die Generatie Z wil leren kennen. Motiveren lukt niet meer, maar inspireren des te meer. Op naar een leukere wereld! - Binden en boeien van Generatie Z: hoe doe je dat? - Wat kunnen we echt leren van Generatie Z? - Oude waarden, nieuw bloed: in hoeverre moet jouw organisatie veranderen?
do 12 december Het corporate brein
De do's and don'ts van hybride werken Het corporate brein stelt organisaties in staat om medewerkers beter te laten presteren op afstand en op kantoor en stress op het werk te verminderen. Als iedereen de regels van dit college volgt, hoeven we echt nooit meer in de file te staan. Maar eerst een vraag: met de kennis die je hebt opgedaan tijdens de coronacrisis: hoe vaak zou je nog naar kantoor willen? Deze vraag ligt zo voor de hand dat die in bijna iedere organisatie wordt gesteld... Volgens dr. Kilian Wawoe zitten er echter drie fouten in die vraag. 1. Het gaat bij werken niet om 'jij/ik' maar om 'wij'. Werk is een teamsport, waarbij het gaat om samenwerken. 2. Het gaat niet om 'hoe vaak', maar om 'wat' je op kantoor komt doen. Als we op het werk komen en we zonderen ons de hele dag af, wat voegen we dan toe aan de groep? 3. Het gaat niet om 'willen', maar om wat we afspreken wat we op kantoor 'doen'. De juiste vraag is dus: wat gaan we met de kennis die wij hebben opgedaan tijdens Corona doen zodat we het team (op afstand) kunnen laten functioneren? Wawoe vond tijdens de lockdown meer dan 600 artikelen over thuiswerken, sprak honderden mensen over hun thuiswerkervaringen en nam vragenlijsten af bij duizenden werknemers, en werkte met tientallen organisaties aan een nieuwe vormvorm van samenwerken die hij het corporate brein noemde.
Kerstvakantie
ma 20 januari 2025 Inspiratie en (werk)geluk
Een speciaal college op Blue monday: Inspiratie is de beloning van eerder geleverde arbeid. Hoe werkt dat precies? Inspiratie drijft ons voort. Het is het fundament van wetenschap, kunst, literatuur, muziek en andere grote prestaties. Ap Dijksterhuis legt in deze lofzang op misschien wel de mooiste verworvenheid van het brein uit wat inspiratie is, waarom we het hebben, hoe het werkt en hoe we het krijgen. Met recente ontwikkelingen uit de neurowetenschap en psychologie beziet hij inspiratie in samenhang met creativiteit, motivatie, nieuwsgierigheid en de functie van onze hersenen in het algemeen. mythes worden ontkracht. Inspiratie komt ons niet per ongeluk aanwaaien om dan ineens weer in de mist te verdwijnen.... Inspiratie dwing je af, het is de beloning van eerder geleverde arbeid. Ook is het misleidend om het af te zetten tegen inspanning. Inspiratie en transpiratie horen bij elkaar. Het zijn danspartners die elkaar tot grote hoogte kunnen brengen. inspiratie is onmisbaar het leveren van topprestaties, of het nu een kunstschilder betreft, een schrijver, een wetenschapper, een componist of een topchef. Ten slotte is inspiratie geen voorrecht van een geniale enkeling. Inspiratie krijgt iedereen die daarvoor kiest. Ook jij.
do 6 februari 2025 De psychologie van gedragsverandering
Waarom gedragsverandering zo moeilijk is én welke stappen wel werken Iedereen met een beetje levenservaring weet dat écht veranderen - op uw werk en thuis - niet makkelijk is. Ben Tiggelaar beschrijft in dit college hoe iedereen doelen kan stellen die wél werken, hoe u daarbij gedrag kiest dat wél tot succes leidt en welke support wél helpt bij verandering. Een evidence based college: wetenschappelijk getoetst, toegankelijk gebracht met antwoord op de volgende vragen: 1. Welke soorten van gedrag onderscheiden we in de psychologie? 2. Wat is het verschil tussen een gewoonte en routine? 3. Wat zijn de aandrijvers in gedrag? 4. Hoe formuleer je concreet doelgedrag? 5. Hoe stuur je op blijvende gedragsverandering?
Do 3 april De sociale mens
Een groot deel van ons gedrag heeft een sociale oorsprong, zelfs wanneer we dat niet direct zien.... Samenwerken doe je niet in een sociaal vacuüm maar met anderen. Gedurende onze evolutionaire ontwikkeling hebben we altijd samen moeten leven en werken om daarmee onze overlevingskansen als groep te vergroten. Die tienduizenden generaties van coöperatie hebben ons gevormd tot extreem sociale wezens. Op meer manieren dan je zou verwachten wordt ons gedrag namelijk beïnvloed door de aanwezigheid van de sociale omgeving, die in het hier en nu of juist uit ons verleden. Dit sociale netwerk vormt bijna alle facetten van gedrag en psychologisch functioneren. Zo worden moeilijke situaties gemakkelijker te dragen wanneer we sociale steun ontvangen, terwijl eenzaamheid of een conflict simpele uitdagingen tot onoverwinnelijke hindernissen doen lijken. Onze ervaren sociale positie uit zich op gedrags-, emotioneel en zelfs op neuraal niveau. Wat zegt dit over ons?
Do 24 april Zelfkennis en authenticiteit
De ego's van mensen kunnen in dagelijkse situaties vaak hinderlijk zijn, voor anderen en voor henzelf. Mensen kunnen worstelen met onzekerheid over over hun kwaliteiten of juist worden belemmerd in hun ontwikkeling door een overdosis aan zelfvertrouwen. Mensen doen hun best om anderen te behagen, of willen anderen aftroeven om de beste te zijn, ze zijn niet trouw aan zichzelf omdat ze zich teveel richten naar de wensen of verwachtingen van anderen of trekken zich juist van niemand wat aan omdat ze 'nu eenmaal zo zijn'. Ze vragen zich vertwijfeld af of ze wel leuk, aardig, mooi of slim genoeg zijn en als een ander kritiek op hen hen heeft worden ze boos. Voor al deze mensen en iedereen die ze in hun team heeft, is dit college een absolute eyeopener! Op basis van haar wetenschappelijk onderzoek en haar soms grappige en ontroerende observaties ontmantelt prof. dr. Roos Vonk een voor een onze illusies over onszelf. Ze doet dat met voorbeelden uit de praktijk en met keiharde onderzoeksresultaten. In dit college gaan we het hebben over de blokkades naar zelfkennis: over cognitieve beperkingen, over ons totalitaire ego, over de gevolgen van macht, over drijfveren en over zelfwaarde.
Do 22 mei Conflictpsychologie en onderhandelen
Hoe voorkom je dat conflicten te lang duren en te veel geld en energie kosten? Of het nu gaat om kleine irritaties, hoogoplopende ruzies, langdurige koude oorlog, of stevige meningsverschillen, conflicten in organisaties zijn aan de orde van de dag. En hoewel die conflicten vaak negatief doorwerken op de onderlinge verstandhouding, de werkprestaties en het psychisch welbevinden van betrokken partijen, zijn ze wél nodig! Conflicten dragen bij aan innovatie, creativiteit en leervermogen. En als het goed is versterken conflicten de onderlinge relaties. Ellen Giebels neemt je mee: - Waarom escaleren conflicten? - Hoe voorkom je een verspilling van tijd, geld en energie? - Wat zijn de fijne kneepjes van effectief onderhandelen? - Wat is de rol van nieuwe technologie in conflictpsychologie?
do 12 juni Het maakbare brein
Het maakbare brein... De titel van dit college suggereert dat je je hersenen kunt vormen; en dat is ook zo. Dit zal je misschien verbazen want veel mensen denken nog steeds dat ze zelf niet of nauwelijks invloed hebben op de vorm en functie van hun hersenen. Ze gaan ervan uit dat hun hersenen na de geboorte nog maar weinig kunnen veranderen, alleen misschien in negatieve zin door ziekte of bijvoorbeeld onder invloed van alcohol en drugs. Deze aanname is echter fout... Je kan op volwassen leeftijd nog een rekenwonder worden, doorzettingsvermogen krijgen of executive vaardigheden ontwikkelen. Dat kan, want onze hersenen zijn in staat tot reorganisatie en zelfvernieuwing: er ontstaan nieuwe verbindingen in ons brein en er worden nieuwe cellen aangemaakt. Dit college geeft een handreiking voor sterker hersenwerk en een krachtige persoonlijke ontwikkeling.

Sprekers

Roos Vonk
Roos Vonk
Hoogleraar sociale psychologie met als expertise zelfkennis, persoonlijke ontwikkeling, feedback, beïnvloeding en gedragsverandering. Naast haar werk aan de Radboud Universiteit bekend als spreker en auteur die wetenschappelijke inzichten toegankelijk en toepasbaar maakt voor een breed publiek, middels populair-wetenschappelijke boeken, columns (jarenlang voor Intermediair) en lezingen.
Ben Tiggelaar
Ben Tiggelaar
Dr. Ben Tiggelaar (1969) is schrijver, docent en gedragswetenschapper. Hij studeert al 35 jaar op leiderschap, verandering en menselijk gedrag. Ben is onder meer bekend van zijn boeken (Dromen, durven, doen; De Ladder); zijn seminars (MBA in één dag); en zijn columns (elk weekend in NRC).
Margriet Sitskoorn
Margriet Sitskoorn
Margriet Sitskoorn is hoogleraar Klinische Neuropsychologie aan Tilburg University. Haar onderzoek richt zich op de relatie tussen hersenen en gedrag, en spitst zich toe op hoe gedrag en omgeving invloed op de hersenen uitoefenen en hoe men op deze manier de emoties, vaardigheden en het gedrag van gezonde mensen en patiënten kan beïnvloeden. 
Ap Dijksterhuis
Ap Dijksterhuis
Ap Dijksterhuis (1968) is hoogleraar psychologie, schrijver en een van de invloedrijkste psychologen van Nederland. Eerder schreef hij Het slimme onbewuste, Op naar geluk, De merkwaardige psychologie van een wijndrinker, Wie (niet) reist is gek, Maakt geld gelukkig?, het kinderboek Tussen je oren, Wegwee en de novelle Bart. Van zijn boeken zijn meer dan 200.000 exemplaren verkocht.
Aukje Nauta
Aukje Nauta
Prof. Dr. Aukje Nauta is bijzonder hoogleraar 'Employability in werkrelaties' aan de Universiteit van Amsterdam en partner van organisatieadviesbureau Factor Vijf. Ze publiceert, spreekt en doceert regelmatig over onderwerpen als inzetbaarheid, arbeidsrelaties en sociale innovatie. Ook adviseert zij bedrijven en instellingen over deze onderwerpen.
Jos Ahlers
Jos Ahlers
Dr. Jos Ahlers is, na jarenlang verbonden te zijn geweest aan grote internationale communicatiebureaus. Daarna was hij werkzaam als onafhankelijk adviseur voor bedrijven, instellingen en overheid. Tegenwoordig is hij Senior Strateeg bij het Amsterdamse reclamebureau N=5.
Kilian Wawoe
Kilian Wawoe
Dr. Kilian W. Wawoe (1972) is organisatiepsycholoog en docent Human Resources Management aan de VU. Hij adviseert bedrijven in binnen- en buitenland over HR in het algemeen, en beoordelen en belonen in het bijzonder.
Theo Compernolle
Theo Compernolle
Prof. Dr. Theo Compernolle is een neuropsychiater. Hij werkt als een onafhankelijke internationale consultant, executive (team)coach, trainer en key-note speaker. Hij is adjunct professor aan het CEDEP European Centre for Executive Development in Fontainebleau. Hij doceert en coacht aan business scholen in België, Nederland en Frankrijk.
Oscar David
Oscar David
Oscar David (1965) is organisatiepsycholoog, executive coach, adviseur en spreker op het gebied van leiderschap en verandering. De afgelopen 25 jaar begeleidde hij leiders en professionals in de top van een groot aantal internationale ondernemingen, ministeries en andere overheidsorganisaties en zorginstellingen.
Andreas Wismeijer
Andreas Wismeijer
Andreas Wismeijer is psycholoog en als docent en onderzoeker verbonden aan de Universiteit van Tilburg. Hij is specialist in de psychologie van geheimen. Hierover schreef hij zijn boek 'Geheimen. De psychologie van wat we niet vertellen'. verder is hij regelmatig te zien als gast op radio of televisie, zoals b.v. 'de Wereld Leert door.'
Ellen Giebels
Ellen Giebels
Dr. Ellen Giebels is universitair docent Sociale en Organisatiepsychologie bij de Rijksuniversiteit Groningen. De afgelopen tien jaar is zij als onderzoeker, trainer en adviseur vooral actief op het gebied van (interculturele) onderhandelingen in crisissituaties, met name binnen het politiewerkveld.

Praktische informatie

Locatie

AFAS Theater Leusden

AFAS Theater Inspiratielaan 3 3833 AV Leusden Nederland

Routebeschrijving

Programma

Wanneer en waar?
Deze colleges vinden om de twee weken plaats in de periode van 26 september 2024 t/m 12 juni 2025 (uiteraard hebben we bij de programmering rekening gehouden met feestdagen en vakanties). De meeste college's zijn op donderdag, met uitzondering van de special op Blue Monday.

Hoe laat?
De colleges starten doorgaans om 16.00 en eindigen om 19.00 uur
Van 17.15 tot 17.45 geniet je van een warme maaltijd.
Na afloop heb je dus gegeten, ga je blij en vol inspiratie naar huis en heb je een groot gedeelte van de avond nog voor je.
De uitzondering is De Grote Generatieshow, deze start op 7 november om 12:30.

Extra
Na ieder college krijg je het boek van de spreker in je handen. De sheets krijg je per mail na het college. Als je de hele serie meedoet ontvang je een - door alle sprekers gesigneerd - certificaat. 

Voorwaarden

Op deze collegereeks zijn de algemene voorwaarden van Focus Learning Journeys B.V. van toepassing. Zij zijn ook de organisator van de reeks en zullen jouw factureren. Hiertoe geven we jouw gegevens aan het door.

Kom je met meerdere personen dan kunnen we je een groepskorting bieden. Mail naar info@managementboek.nl voor de mogelijkheden.

Ben je bij nader inzien helaas verhinderd? Dan kun je laten vervangen door iemand anders. Let op: annuleren kan (volgens de voorwaarden) uitsluitend per e-mail via de organisator.

Ook interessant voor u"

26 SEP
Masterclass
Wat doet u als u iets hoort waar u het absoluut niet mee eens bent? Hoe blijft u dan geconcentreerd en geduldig luisteren? Wanneer gebruikt u welke luistertechniek? Hoe gaat u om met emoties en onbewuste vooroordelen? Hoe stimuleert u het luisteren naar elkaar? Meer
699,-
05 NOV
Collegereeks
In vier colleges ontwikkel je de kennis en vaardigheden over het werken aan sociale en psychologische veiligheid in jouw organisatie en team. Meer
1.695,-
19 NOV
Seminar
Managers en medewerkers ervaren dat huidige organisatierollen en -modellen niet meer werken. Ze willen terug naar waar het in de praktijk werkelijk om zou moeten gaan: op zoek naar eigen verantwoordelijkheid en de klant centraal. Ze willen terug naar de bedoeling. Meer
525,-

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden