Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Kunnen we het even over werk hebben? - Naar een ontslagvrije samenleving met werk en zekerheid voor iedereen

Arbeidsmarktdeskundige Marjolein ten Hoonte laat in ‘Kunnen we het even over werk hebben?’ zien hoe ons denken over werk en de arbeidsmarkt oplossingen in de weg staat: we benaderen werk alsof het een grote fabriek is, terwijl het een levend ecosysteem is. Dat moet anders. In haar preview vertelt ze over haar boek.

| 6 december 2022 | 2-3 minuten leestijd

De kranten staan er vol mee: de krapte op arbeidsmarkt en de noodzaak tot hervorming. De commissie Borstlap durfde zelfs te schrijven dat er sprake is van een ‘sociale kwestie’.

Waarde toevoegen

Vanuit mijn rol, Directeur Arbeidsmarkt en Sociale Impact bij Randstad Groep Nederland, ben ik al 30 jaar betrokken bij arbeidsmarktvraagstukken. In mijn boek Kunnen we het even over werk hebben? bundel ik de ideeën en inzichten die ik door de jaren heb opgedaan met als doel het vraagstuk toegankelijker te maken en de betrokkenheid en denkkracht van meer spelers op gang te brengen. We denken en praten nog veel te vaak in termen van ‘banen’ en ‘baanzekerheid’, maar dat gaat over de vorm, terwijl we het moeten hebben over de inhoud: werk betekent waarde toevoegen. Daaraan is altijd behoefte, dus is er werkzekerheid -en daarmee bestaanszekerheid- mogelijk voor iedereen. Hoe we dat kunnen realiseren, daarover gaat mijn boek.

Grote vraagstukken

In een tijd waarin we voor een aantal echt grote maatschappelijke vraagstukken staan is wat mij betreft het vraagstuk van de arbeidsmarkt nogal onderbelicht. Want als het gaat om het daadwerkelijk innoveren van de arbeidsmarktstructuur dan worden we het maar niet eens. Ik meen te zien dat na alles wat er door gezaghebbende commissies en organisaties geschreven is over de arbeidsmarkthervorming, het helaas toch een beetje te stil blijft en we onvoldoende in actie komen.

Individu

In dit boek schets ik alle opgedane inzichten van de afgelopen jaren, de verwondering en de verbeeldingskracht van mijzelf en velen is gebruikt om toe te werken naar een idee. Een idee dat niet terugvalt op de industriële organisatie van arbeid - een manier van denken die het arbeidsmarktbeleid helaas nog sterk beïnvloedt - maar een suggestie om werk en zekerheid voor ieder lid van de beroepsbevolking eigentijds te regelen. Het individu moet weer centraal komen te staan, en arbeidsmarktbeleid moet in dienst staan van de ontwikkeling, werkgeluk en werkzekerheid van het individu.

Wenkend perspectief

Werk en met name ook zekerheid op een moderne leest geschoeid, dat is het wenkend perspectief waarbij ik mensen uitnodig om de verbeeldingskracht en denkkracht in te zetten. Omdat ik ervan overtuigd ben dat werkgevers - klein en groot - een hele belangrijke rol hebben bij het tot stand laten komen van goed geregeld werk voor iedereen. Organisaties bestaan uit mensen, u en ik zijn aan zet.

Over Marjolein ten Hoonte

Marjolein ten Hoonte is directeur Arbeidsmarkt en Sociale Impact bij Randstad Groep Nederland. Ze analyseert trends op de arbeidsmarkt en stimuleert werknemers, werkgevers, bestuurders en overheden om samen aan oplossingen te werken voor de arbeidsmarkt. Ze is actief in verschillende bestuursfuncties en een veelgevraagd spreker.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden