Culinair top 10
De 10 bestverkochte kookboeken in Nederland. Gebaseerd op de verkopen van de afgelopen week stelt het CPNB iedere week diverse lijsten samen. Hieronder de lijst van week 44.
1
1
Sepp van Dijk
Super Simple, Very Tasty
Van de sappigste kip tot snelle pasta's waar vrienden het nog steeds over hebben. Het gaat van mijn eerste spaghetti puttanesca naar mijn favoriete rijstgerecht. Van een beuker van een smashburger naar heerlijke eenpansgerechten. En van frisse salades naar Sepps snackbar. Iedereen vindt koken stiekem best wel leuk. Er daarna samen met vrienden en familie van te genieten, is natuurlijk het allermooiste. Dat is waar koken voor mij om draait. Dus, aan de gang en geniet ervan!.
2
3
Ghislaine Voogd
Veggilaine
Meer dan 60 succesrecepten van een levenslange vegetariër Ghislaine Voogd is al haar hele leven vegetariër. Je kunt stellen dat vegetarisch eten haar letterlijk met de paplepel is ingegoten. Tijdens de pandemie besloot ze haar voorliefde voor eten uit verveling op Instagram te delen. Niet wetende dat dit het begin was van haar succesvolle account @veggilaine, waarmee ze inmiddels dagelijks tienduizenden volgers inspireert met heerlijke, makkelijke, vegetarische recepten. Ook op TikTok deelt ze boodschappen- en kooktips over vega(n) koken. In haar voedzame en toegankelijke recepten spelen groenten vaak de hoofdrol. Daarnaast is Ghislaine dol op fermenteren en brood bakken. Dit zie je terug in haar recepten. Wat denk je bijvoorbeeld van zelfgemaakte fluffy pita’s, homemade crispy chili-olie, paratha met gekruide oesterzwam en doperwtenspread, miso-pecan-bananenbrood of een kimchi focaccia? Dit boek bevat naast een aantal succesrecepten van haar Instagramaccount ook een heleboel overheerlijke nieuwe recepten. Ghislaine hoopt iedereen te laten zien dat vegetarisch koken niet alleen heel makkelijk, maar vooral ook ontzettend lekker is!‘Ghislaine heeft een groot talent om groenten verleidelijk te maken. Haar recepten zijn altijd inspirerend, origineel, makkelijk te maken, en bomvol smaak; je vergeet simpelweg dat het vegetarisch of zelfs vegan is.’ Elizabeth Auerbach (@elizabethonfood)‘Het gebeurt iedere dag dat ik voorbij een post van Ghislaine scrol en denk: oh, dat zou ik ook wel willen maken. Iedere dag weer, en dat zegt genoeg; Ghislaine maakt hele lekkere, toegankelijke vega-gerechten. Love it!’ Eke Bosman (@snackspert)Ghislaine Voogd (1995) spendeert haar vrije tijd het liefst in de keuken of buiten de deur, op zoek naar de leukste plekken om lekker te eten. Daarnaast wordt ze extreem gelukkig van brood bakken en boodschappen doen, dat laatste vooral in de Aziatische toko. Tijdens de pandemie ontstond het idee om haar recepten via Instagram te gaan delen. Met haar recepten hoopt ze mensen te laten zien dat vegetarisch koken niet alleen heel makkelijk, maar vooral ook ontzettend lekker is! Ghislaine woont samen met haar verloofde Daan en naaktkatten Toet en Umi in Amsterdam..
4
Daan van der Lecq
F*cking Lecqer
Lekkerder dan je standaard kookboek . Indrukwekkende gerechten in een handomdraai – dat is de stijl van Daan van der Lecq, beter bekend als @chefvanderlecq. Zijn missie: laten zien dat koken helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn. Met een beetje creativiteit kan iedereen iets bijzonders op tafel zetten.. In dit boek vind je geen standaardindeling met voor-, hoofd- en nagerechten, maar een slimme formule: per categorie 5 topgerechten. Van 5 manieren om een hele kip te bereiden tot 5 verrassende recepten met ei, 5 broodjes die je móét proberen, 5 smaakvolle stoompakketjes en nog veel meer. In totaal 16 categorieën met elk 5 recepten, plus 3 extra hoofdstukken vol sausjes, steaksausjes en dressings – 98 recepten om mee uit te pakken.. Van crispy rice-omelet tot Japanse gazpacho, van pasta met venkelworst tot salade met aardpeer en merguez, van triple vijg tarte tatin tot familierecepten zoals de gehaktballen van Daans moeder en de Indische saté van opa Pim: deze gerechten zijn simpelweg f*cking lecqer!. Daan van der Lecq weet met zijn toegankelijke en frisse kookvideo’s op social media een breed publiek te inspireren om zelf de keuken in te duiken. Zijn passie voor koken werd al op jonge leeftijd aangewakkerd door zijn moeder en oma. Tijdens de coronapandemie richtte hij zich opnieuw op zijn liefde voor koken, wat uiteindelijk leidde tot het ontstaan van zijn online persona Chef van der Lecq..
6
Sabine Koning
Het slowcookerboek
Met een slowcooker én veelzijdige recepten voor elke dag kun je heel veel lekkere gerechten bereiden, dat bewijst Sabine Koning met 'Het slowcookerboek'. Als oprichter van het superpopulaire platform OhMyFoodness weet Sabine als geen ander hoe je een lekker gerecht op tafel zet. Ook met een slowcooker, die je heel veel tijd en moeite bespaart en superveelzijdig is. In dit fijne kookboek deelt ze 80 originele dinerrecepten, van de welbekende stoofpotjes tot pasta's, wereldgerechten en klassieke AGV'tjes. Maak bijvoorbeeld een klassieke rendang (of maak 'm vega!), bereid overheerlijke BBQ pulled pork taco's of geniet van slowcooked zalm met dille. Of je nu houdt van Oer-Hollands of liever experimenteert met gedurfde smaken: met 'Het slowcookerboek' zet je samen met behulp van je slowcooker gegarandeerd een heerlijke maaltijd op tafel..
7
Elise Janssen
Gezond(er) met dokter Elise
Hoe bouw je een gezonde maaltijd? Hoe verbeter je je cholesterolwaarden met leefstijl? Bestaan er gezondere vormen van zout? Is het nodig om vitamines bij te slikken?En wat houdt dat matig intensieve bewegen nou precies in? . Huisarts Elise Janssen krijgt in de spreekkamer dagelijks vragen over voeding en gezondheid. Geïnspireerd door de vele patiënten met leefstijlgerelateerde aandoeningen, creëerde ze een succesvol Instagram-account en inspireert ze inmiddels meer dan 134.000 volgers om te werken aan een gezondere leefstijl. Door het ontkrachten van gezondheidsmythes, het vertalen van gefundeerde medische kennis naar dagelijkse praktische tips én het delen van makkelijke VEVO-proof recepten (VEVO staat voor: Vitamines, Eiwitten, Vezels en Onverzadigde vetten) leert ze je om stap voor stap je eigen gezondheid te verbeteren.. ‘Als klinisch diëtist ben ik enorm blij met een arts als Elise, die eindelijk voeding en leefstijl hoog in de prioriteitenlijst heeft staan.’ – Sofie (diëtist). ‘De VEVO-methode maakt het zoveel makkelijker om aan patiënten uit te leggen wat gezonde voeding is, ik gebruik het regelmatig in de dagelijkse praktijk.’ – Jasmijn (huisarts ).
8
Noor Murad
Lugma
Het eerste solo-boek van de drijvende kracht achter de Ottolenghi Test Kitchen. Lugma is het langverwachte debuut van Noor Murad, voormalig hoofd van de Ottolenghi Test Kitchen en co-auteur van Yotam Ottolenghi. In het Arabisch betekent lugma ‘hap’. Voor chef-kok Noor draait het leven precies daarom: een hap nemen, proeven, en dan het perfecte gerecht creëren. Lugma is een eerbetoon aan het eten uit haar jeugd, met herinneringen, reisverhalen en meer dan 100 recepten. Inspiratie haalt Noor uit de veelzijdige keukens van Bahrein – haar geboorteland –, Iran en andere Golfstaten. Traditionele smaken combineert ze met moderne invloeden uit de Test Kitchen en zo creëert ze een unieke verzameling Midden-Oosterse gerechten. Royaal gekruid, pittig, zuur of bitterzoet: in elke hap proef je liefde en warmte.. • Meer dan 100 recepten (waarvan 75% vegetarisch)• Geheel eigen mix van minder bekende keukens uit de Perzische Golf en moderne Ottolenghi-invloeden• Met achtergrondverhalen en schitterende sfeerfotografie• Voor liefhebbers van Simpel, Flavour en Falastin . ‘Noor is een uitzonderlijke chefkok en foodwriter en serveert elk gerecht met de warmte en liefde van een familielid.’ Sami Tamimi. ‘Gedurfde gebaren,krachtige smaken, hele werelden van eten rond één tafel: Noor is een uniek talent.’ Yotam Ottolenghi. ‘Een persoonlijk, prachtig geschreven boek. Noors stem trekt je mee en houdt je vast. En de recepten zijn absoluut schitterend.’ Diana Henry.
9
Sami Tamimi
Boustany
Het eerste solo-kookboek van de bestsellerauteur van Falastin: een ode aan de Palestijnse keuken en cultuur. ** Gezien in o.a. Parool, De Morgen, Knack, Nieuwsblad, De Standaard en NRC ** . 'Hieruit wil je álles koken' - Margriet. 'Vol verrassingen en gerechten die je keer op keer wilt maken.' - Foodies Magazine. ‘Teun en ik zijn heel erg enthousiast over dit boek en gaan er met alle luisteraars uit koken.’ – Yvette van Boven en Teun van de Keuken, podcast Etenstijd!. 'Een boek over de liefde voor het leven en eten in de Palestijnse cultuur, door Sami’s ogen. Als je je koelkast opendoet, ligt er altijd wel wat wat je kunt maken met dit boek.' - Merijn Tol. 'Een bron van inspiratie: om te koken, te verbinden en te begrijpen. Ineen wereld vol ruis bevat dit boek een stem die mij zegt: "Vergeet het land niet. Vergeet de mensen niet."' - Judith Cyrus in Trouw. 'Een ode aan de groenten uit zijn jeugd, de rijkdom van de Palestijnse keuken en de kracht van een goedgevulde voorraadkast.'- culy.nl . Boustany is het eerste soloproject van Sami Tamimi, co-auteur van de culinaire klassiekers Falastin, Jerusalem en Ottolenghi: Het Kookboek. In Boustany – Arabisch voor ‘mijn tuin’ – viert Sami de rijke smaken en tradities van de Palestijnse keuken met meer dan 100 inspirerende vegetarische (en deels vegan) recepten. Van eenvoudige groente- en graangerechten tot geurige linzenfatteh en hartige maaltijden zoals aubergine en kikkererwten in pittige citroensaus: dit zijn de gerechten waarmee Sami opgroeide, smaken die hij liefheeft en deelt in dit boek. . Met Boustany nodigt Sami Tamimi je uit de essentie van de Palestijnse keuken in huis te halen. Of het nu gaat om een ontspannen ontbijt, feestelijke diners of onweerstaanbare zoetigheden, dit kookboek is dé gids voor wie houdt van budgetvriendelijke, krachtige gerechten boordevol verse groenten en authentieke kooktechnieken. Laat je inspireren door Sami’s unieke stijl en breng de ziel van Palestina naar je eigen keuken en eettafel. Boustany is een boek dat je keer op keer uit de kast zult halen. . 'Dit is mijn droomkookboek. Het zit vol hart en ziel, en Sami's verrukkelijke gerechten. Van al mijn kookboeken zijn die van Sami de enige waar ik echt uit kook.' - Meera Sodha. 'Vol met gerechten die oprecht en huiselijk zijn, maar ook gedurfd en levendig. Ik wil alles koken. Er is niets zo mooi als de recepten uit iemands jeugd tot leven brengen. Dit is een geschenk van een boek.' - Diana Henry. 'Ik werk al bijna 20 jaar samen met Sami en blijf geïnspireerd door hem. Zijn sublieme smaak en oog voor detail maken zijn gerechten altijd heerlijk. Boustany is een groene schatkamer. Wat een geluk dat we dit prachtige boek hebben.' - Helen Goh.