OnlineMagazine

Platform voor business professionals

Zoek in het Online Magazine

Gevonden artikelen

    Filteren 1

    Filter de resultaten

    Actieve filters 1

    75231

    Rubriek

    Online Magazine

    Dossier

    Toon resultaten

    Artikelen in het Online Magazine

    Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
    Pagina 2 van 54 resultaten
    nieuws
    21 januari 2009
    Dick Pels
    2-3 minuten leestijd
    Opa Gerrit zei ooit tegen zijn kleinzoon Frits: ‘Jongen, doe de schoolstrijd nooit over!’ Maar tijdens de presentatie van diens biografie (12 januari) was Frits zo eigenwijs om met hem van mening te verschillen.
    recensie
    19 december 2008
    Dick Pels
    3-5 minuten leestijd
    De Amerikaanse toekomst is een boek dat je oppakt en niet gauw weer neerlegt. De schrijver is dan ook ‘de populairste geschiedenisleraar ter wereld’. Het verhalende vernuft van de Britse historicus Simon Schama lijkt op dat van onze eigen Geert Mak, en net als zijn evenknie in Nederland (of in Europa?) verdubbelt Schama zijn boeken als veelbekeken televisieseries.
    nieuws
    16 december 2008
    Dick Pels
    1-2 minuten leestijd
    Het is fascinerend om te zien hoe snel de tijdgeest in het spoor van de kredietcrisis omslaat. Francis Fukuyama omarmt ineens het Keynesianisme, en ook andere neoliberale economen en ideologen hangen hun jasje naar de wind. Niet zo lang geleden ging je nog door voor een jaloerse socialist als je kritiek leverde op de exhibitionistische zelfverrijking. Nu bestaat er ineens een brede consensus over de belangrijkste oorzaken van de kredietcrisis: het economische kortetermijndenken, de perverse bonussencultuur, de ongebreidelde hebzucht van aandeelhouders en bestuurders.
    achtergrond
    15 december 2008
    Dick Pels
    3-4 minuten leestijd
    We leven in één van de rijkste en meest ‘verzekerde’ samenlevingen ooit. De materiële welvaart was nooit eerder zo groot, de sociale zekerheid nooit eerder zo omvattend. De medische wetenschap kan steeds meer ziektes genezen. We stapelen verzekeringspolissen op: voor ons huis, onze auto, onze kinderen, onze reizen en zelfs onze begrafenis. Toch verkeren we steeds meer in de greep van de onzekerheid.
    achtergrond
    Economie
    19 november 2008
    Dick Pels
    5-7 minuten leestijd
    Zo langzamerhand beseffen we dat het populisme geen incident of tijdelijke aberratie is: een reinigingsritueel dat het politieke bedrijf kortstondig heeft opgeschud voordat het zijn normale gangetje weer kon hernemen. Het populisme is ‘here to stay’, het gaat in elk geval niet vanzelf weg, en het kan dus beter worden benaderd als een uitdaging dan als een bedreiging voor het bestaande politieke bestel. Ook omdat het niet simpelweg in de rechterhoek kan worden gedrukt: het populisme manifesteert zich evengoed aan de linkerkant van het politieke spectrum, zoals de avonturen van Peter R. de Vries, Jan Marijnissen en Wouter Bos hebben laten zien. Bovendien hebben populistische politici eerder en effectiever dan hun traditionele tegenvoeters weten in te springen op de personalistische tendensen van de huidige mediademocratie.
    nieuws
    Persoonlijke effectiviteit
    18 november 2008
    Dick Pels
    2-3 minuten leestijd
    De interviewer, Volkskrant-redacteur Martin Sommer, leek het bij de presentatie van het boek Geluk! van Femke Halsema zelfs een beetje spijtig te vinden. De grote zaal van De Rode Hoed was net zo goed gevuld als bij een eerder debat met de neoconservatieve schrijver Theodore Dalrymple. Maar door de ‘winds of change’ van de kredietcrisis en de nieuwe Amerikaanse president waren progressieve denkbeelden plotseling weer ‘in’. Dat was ook aan de Volkskrant - die de laatste tijd wel eens een ‘rechtse krant voor linkse mensen’ wordt genoemd - niet voorbijgegaan.
    recensie
    17 november 2008
    Dick Pels
    4-5 minuten leestijd
    Het is verleidelijk om Met alle geweld, het nieuwe boek van filosoof Hans Achterhuis, alleen al vanwege zijn omvang (730 tekstpagina’s) een beetje gewelddadig te noemen. Zelf merkt hij op dat alle grote filosofen, met uitzondering van Immanuel Kant, een tiranniek trekje vertonen. Een rest daarvan vindt men ook bij Achterhuis die met alle geweld zijn filosofische denken over geweld in één boek heeft willen stoppen. Het resultaat is een wat rommelig meesterwerk, waaruit veel valt te leren, maar dat zichzelf nogal eens herhaalt en wordt overwoekerd door erudiete uitweidingen.
    nieuws
    11 november 2008
    Dick Pels
    2-3 minuten leestijd
    U en ik, we hebben iets gemeen, zei Ian Buruma tegen Willem Alexander, die zojuist de laudatio had uitgesproken en hem de versierselen behorende bij de Erasmusprijs had omgehangen. Wij zijn beide kinderen uit een gemengd huwelijk. ‘Switch off the zeurtoon’, zei zijn Nederlandse vader wanneer de kinderen Buruma het hun Engelse moeder weer eens lastig maakten. Die gemengde afkomst is tegenwoordig veel gebruikelijker, aldus Buruma, kijk maar naar Obama. Kinderen met zulke ouders zijn vaak behept met ‘een zekere gevoeligheid voor nationaal gedrag’. In Nederland voelt Buruma zich ‘min of meer’ Nederlander en in Engeland ‘min of meer’ Engelsman – met de klemtoon op ‘min of meer’.
    column
    10 november 2008
    Dick Pels
    3-5 minuten leestijd
    Ook ik heb een traantje weggepinkt zodra duidelijk was dat Barack Obama de nieuwe president van de Verenigde Staten zou worden. Als politieke huilebalk had de ontroering van miljoenen zwarte Amerikanen die in Obama het symbool zagen van emancipatie, kansengelijkheid en collectief zelfvertrouwen op mij een aanstekelijk effect. ‘Het lijkt nu wel of ik alles kan gaan doen’, zei een feestende zwarte jongeman die zich de volgende ochtend zou gaan inschrijven voor een studie.
    achtergrond
    28 oktober 2008
    Dick Pels
    4-5 minuten leestijd
    De filosoof met het ‘angstige karakter’, die geweld in principe vreemd is, maar wordt gefascineerd door de ongrijpbaarheid en onbeheersbaarheid ervan. De militair die van zijn beroep niet bang mag zijn en het gebruik van geweld vooral professioneel benadert. Dit contrast tussen een denker over geweld en een denkende geweldsprofessional stond jongstleden zondagavond garant voor een spannend debat in de Amsterdamse Openbare Bibliotheek. Hans Achterhuis hield er zijn nieuwste boek Met alle geweld, met als ondertitel 'Een filosofische zoektocht', ten doop. Dick Berlijn, de voormalige Commandant der Strijdkrachten, was één van de commentatoren.
    achtergrond
    Psychologie
    17 oktober 2008
    Dick Pels
    4-5 minuten leestijd
    Waarom zijn zoveel mensen depressief in een zo welvarend en gelukkig land? Volgens geluksonderzoekers scoort Nederland op ‘kwaliteit van leven’ een acht. Maar het gebruik van antidepressiva verdubbelde van 1999 tot 2006 en stijgt nog steeds. In dat laatste jaar slikten één miljoen mensen ofwel zes procent van de bevolking pillen tegen neerslachtigheid. Er bestaat inmiddels een druk bezochte www.depressie.startpagina.nl die de weg wijst naar tal van informatie- en behandelsites.
    nieuws
    6 oktober 2008
    Dick Pels
    3-4 minuten leestijd
    ‘Er is een groot verschil tussen zinnige en zuinige dienstverlening. De zuinigheid staat tegenwoordig voorop, in financieel opzicht, maar ook qua maatschappelijke waardering. Die volgorde moeten we omkeren.’ Zo besloot hoogleraar Maatschappelijke Bestuurskunde Gabriël van den Brink de werkconferentie over ‘Publieke Beroepstrots’ die op 1 oktober j.l. in Den Haag werd gehouden.
    recensie
    Non-profit
    30 september 2008
    Dick Pels
    3-4 minuten leestijd
    Minister Plasterk wist het wel, in een berucht interview uit juni 2007: ‘Weg met de managers!’ Zij zitten de echte beroepsbeoefenaren in het onderwijs, de zorg, de hulpverlening en bij de politie nodeloos in de weg, degraderen ze tot tweederangs uitvoerders, en beroven ze van hun vakmanschap en beroepseer. Zelf zouden ze onder druk van bedrijfsmatige bestuursmodellen en de quasi-marktwerking lijden aan ongebreidelde regelzucht en reorganisatiedwang, en ook nog eens veel te veel verdienen.
    achtergrond
    22 september 2008
    Dick Pels
    4-5 minuten leestijd
    Alle politieke partijen van links tot rechts, en zelfs het kabinet in zijn regeringsverklaring, willen meer waardering en ruimte voor professionals zoals artsen, leraren en politieagenten. De kostbare ‘kleilagen’ van marktgeoriënteerde, veelverdienende managers en bestuurders moeten zoveel mogelijk worden weggeschept. Maar de universitaire professionals die al deze beroepsmensen opleiden, worden nog steeds dagelijks vernederd door bestuurders en bureaucraten die hun autonomie en beroepseer ontnemen, in een geforceerde jacht naar excellentie, marktwaarde, output en efficiëntie.
    achtergrond
    15 september 2008
    Dick Pels
    5-7 minuten leestijd
    ‘Vertrouwen’ is het studiethema dat de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) voor de komende jaren heeft gekozen. Dat thema is passend, want het vertrouwen lijkt zoek te zijn, niet alleen in de relatie tussen burgers en openbaar bestuur, maar ook tussen overheden onderling. ‘Gebrek aan vertrouwen’ is ook het grote pijnpunt wanneer we het hebben over de benarde positie van de professionals in de publieke sector.
    achtergrond
    Economie
    11 juli 2008
    Dick Pels
    5-6 minuten leestijd
    De wereldregering waarvan denkers als Dante, Kant, Einstein en Gandhi droomden is in onze tijd werkelijkheid geworden. Maar niet op de gedroomde manier. Zij is vrijwel onzichtbaar, wordt niet democratisch gekozen en staat in dienst van de macht en het prestige van het grote geld. Het is een grenzeloze elite, een club zonder land, die een nieuw soort macht uitoefent over nationale staten.
    column
    27 juni 2008
    Dick Pels
    4-6 minuten leestijd
    ‘Stel u voor dat ontslag verboden is’, zo begon TNT-baas Peter Bakker de commissie voor te zitten die zijn naam draagt, ‘hoe zorg je dan nog voor dynamiek op de arbeidsmarkt?’ Terwijl het kabinet bijna struikelde over het ontslagrecht, verklaart zijn commissie het tot een non-probleem.
    recensie
    Economie
    25 juni 2008
    Dick Pels
    4-6 minuten leestijd
    Het is snel gegaan, en gaat steeds sneller. In de vorige eeuw was het Nederlandse bedrijfsleven nog vooral regionaal georiënteerd. Pas in de jaren zestig ontstond er zoiets als een nationale economische elite. Veertig jaar later bevindt de NV Nederland zich definitief in de greep van de internationalisering.
    nieuws
    Algemeen management
    16 juni 2008
    Dick Pels
    2-3 minuten leestijd
    De Amerikaanse socioloog Richard Sennett is vooral bekend geworden als criticus van de morele degradatie van de ‘flexmens’ in het moderne superkapitalisme. In een interview dat eind juni verschijnt in Slow Management gaat Sennett in op de nieuwe kapitalistische tijdscultuur en de relatie tussen deze en de kwaliteit van de arbeid.
    recensie
    Economie
    6 juni 2008
    Dick Pels
    5-6 minuten leestijd
    25 Jaar topsalarissen. Een jubileum dat het vieren niet bepaald waard is. Al een kwart eeuw, vanaf 1983, bericht de Volkskrant over steeds sneller stijgende topsalarissen in het bedrijfsleven. Resulterend dus in het jubileumboek Het grote graaien van Xander van Uffelen Maar pas de laatste tien jaar, na Wim Koks beruchte uitspraak over ‘exhibitionistische zelfverrijking’, is deze salarisemotie hoog opgelaaid, gelijkopgaand met de inkomensgolven van de grootverdieners zelf.

    Populaire producten

      Personen

        Trefwoorden