OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
1
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 3 van 54 resultaten
column
3 juni 2008
Dick Pels
4-6 minuten leestijd
Bankiers hebben het tegenwoordig niet gemakkelijk. Als gevolg van de kredietcrisis moeten allerlei gerenommerde banken niet alleen astronomische geldbedragen ‘afschrijven’ (een eufemisme voor ‘storten in de bodemloze put’) maar schrijven zij ook mensen af, en dat in niet eerder vertoonde aantallen. Het onderzoek 'Banking Banana Skins' van het Britse Centre for Financial Innovation laat zien dat de crisis bij de bankiers dubbel hard is aangekomen.
nieuws
Economie
29 mei 2008
Dick Pels
4-5 minuten leestijd
De Industrieele Groote Club aan de Dam te Amsterdam: een betere plek om te debatteren over een boek met de titel Het grote graaien is er niet – behalve natuurlijk de hoofdkantoren van de geplaagde grootverdieners zelf.
nieuws
21 mei 2008
Dick Pels
3-4 minuten leestijd
Op 14 mei overleed de bekende socioloog en columnist J.A.A. (Jacques) van Doorn, 83 jaar oud. Zodra hij niet meer kon denken en schrijven, hoefde het van hem niet meer en gaf hij letterlijk de geest. Tweeënhalf jaar eerder was bij hem botkanker geconstateerd, maar dat weerhield hem er niet van om ‘in blessuretijd’ nog een meesterwerk (‘Duits socialisme. Het falen van de sociaal-democratie en de triomf van het nationaal-socialisme’) te schrijven en in Trouw, HP/De Tijd en NRC Handelsblad de tijdgeest dwars te blijven zitten.
achtergrond
Economie
9 mei 2008
Dick Pels
5-7 minuten leestijd
Alles wat vast is vervluchtigt, aldus Karl Marx in een beroemd aforisme over de permanente revolutie die door het kapitalisme wordt aangejaagd. Marx wist nog zeker dat het kapitalisme aan zijn inwendige tegenstellingen ten onder zou gaan. Een ernstige vorm van wensdenken. Een volstrekt harmonieuze maatschappij zonder spanningen en conflicten is sowieso een totalitair monstrum.
column
Marketing
29 april 2008
Dick Pels
3-5 minuten leestijd
Celebrities zijn vaak ‘thematische mensen’. Zij fascineren omdat zij zijn behangen met een bepaald moreel thema. Rondom Sylvia Millecam hangt het thema en het dilemma van de keuzevrijheid. Het Amsterdamse gerechtshof gelastte onlangs de vervolging van het medium Jomanda en andere alternatieve genezers, die haar ten onrechte hadden wijsgemaakt dat ze helemaal geen kanker had.
recensie
Marketing
21 april 2008
Dick Pels
3-4 minuten leestijd
Boodschappen doen zal na het lezen van Het boodschappenbolwerk. Macht en onmacht van de Nederlandse Supermarkt nooit meer hetzelfde zijn. Frits Kremer, voormalig hoofd Corporate Communicatie en informeel hoofd Duurzaamheidsbeleid van het veelgeplaagde foodconcern Laurus, stuurt zijn analytisch winkelwagentje met vaart door de supermarktwereld, op zoek naar ‘de verborgen wereld achter het schap.’ Hij ontdekt een gesloten, in zichzelf gekeerd ‘boodschappenbolwerk’ dat nodig door de samenleving moet worden bestormd.
recensie
Economie
20 april 2008
Dick Pels
6-8 minuten leestijd
The Craftsman gaat over werk en vakmanschap. Over dingen maken en repareren. En over maken als een vorm van denken. Aan het slot van zijn vorige boek, De cultuur van het nieuwe kapitalisme, noemde de socioloog Richard Sennett vakmanschap al een mogelijk cultureel anker voor het moderne losgeslagen kapitalisme, dat de onzekerheid en vluchtigheid tot systeem heeft verheven.
recensie
Non-profit
15 april 2008
Dick Pels
3-4 minuten leestijd
‘Persoonlijk ken ik wel twijfels, maar geen dilemma’s. Het is zwart of wit’, zegt Jenny Thunnissen, de omstreden directeur-generaal van de Belastingdienst, in Dilemma's aan de top van Henk Bruning en Paul Strijp. Ze zegt nog meer behartenswaardige dingen. Zo vindt ze de wet die verplicht tot het voeren van integriteitsbeleid ‘te zwaarmoedig’: die veroorzaakt alleen maar bestuurlijke drukte en legt de nadruk op controles.
nieuws
15 april 2008
Dick Pels
2-3 minuten leestijd
Twee nieuwsfeiten die onvermijdelijk op elkaar botsen: superbelegger John Paulson heeft over 2007 3 miljard dollar ofwel 1,9 miljard euro binnengeharkt, een bedrag dat gelijk staat aan het totale binnenlandse product van landen zoals Rwanda of Kirgizië. Eén man is dus evenveel waard als een heel land. Tegelijkertijd stijgt de armoede in arme landen zoals Rwanda als gevolg van de snel stijgende voedselprijzen.
column
Economie
14 april 2008
Dick Pels
3-4 minuten leestijd
Op 7 februari sprak premier Balkenende tot de verzamelde werkgevers van VNO/NCW over zijn ambities voor Nederland. In 2020 zou ons land moeten horen bij ‘de meest dynamische en concurrerende landen ter wereld.’ Een pioniersland met een innovatieve, groene, verantwoordelijke en ondernemende mentaliteit, waar mensen zouden ‘durven en doen.’ Mooie woorden.
achtergrond
14 april 2008
Dick Pels
5-7 minuten leestijd
Als tijd geld is, dan is het kapitalisme een tijdmachine: de kapitalistische economie is ook een politiek van de tijd. Dus kennen verschillende vormen van kapitalisme verschillende tijdsperspectieven of tijdsculturen, en is er tussen deze sprake van een strijd om de invulling van de tijd.
achtergrond
14 april 2008
Dick Pels
3-5 minuten leestijd
Paul Kalma, lid van de Tweede Kamer voor de PvdA en voormalig directeur van de partijdenktank de Wiardi Beckman Stichting, wordt wel eens het geweten van zijn partij genoemd. Dat is natuurlijk een gemengd compliment, want waar de persoon voor wordt geprezen wordt de organisatie voor gekapitteld: zij zou onvoldoende geweten, of in elk geval onvoldoende geheugen bezitten. Waar was de PvdA ook weer voor opgericht?
recensie
Strategisch management
12 april 2008
Dick Pels
2-3 minuten leestijd
Van Agtmael gebruikt in zijn boek De nieuwe multinationals grote woorden. We zitten midden in de ingrijpendste verschuiving in de economische (en politieke) wereld sinds de industriële revolutie. De economische balans dreigt om te slaan van het geïndustrialiseerde westen (inclusief Japan en Australië) naar voormalige ontwikkelingslanden zoals India, China, Korea, Brazilië en Mexico.
recensie
Economie
13 januari 2008
Dick Pels
7-9 minuten leestijd
Het is hypocriet om het bedrijfsleven de schuld te geven van de uitwassen van het kapitalisme, stelt de Amerikaanse hoogleraar en oud-minister van Arbeid Robert Reich in zijn nieuwe boek 'Superkapitalisme'.