Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

D.G. van Beuningen 1877-1955

Rijnkade 1 in Utrecht anno 2005. Het gebouw wordt gerenoveerd, maar niets wijst meer op de grandeur van het verleden. Tot voor kort was dit het hoofdkantoor van de SHV: de Steenkolen Handels-Vereeniging. Nu is het onooglijke pand gelegen naast het nog onooglijker betonnen monster Hoog Catherijne. Een eeuw terug zetelden op deze locatie de familie Van Beuningen, machthebbers in de regio Utrecht, eigenaar van gebouwen en landerijen, weldoeners sociaal en cultureel. Utrecht dankt er o.a. zijn conservatorium en Openbare Leeszaal aan. De SHV is tegenwoordig verstrengeld met de naam Fentener van Vlissingen en bij mij was de eerste associatie met Museum Boijmans-van Beuningen. Geen verkeerde blijkt na het lezen van de biografie Grootvorst aan de Maas D.G.van Beuningen 1877 - 1955 geschreven door Harry van Wijnen en zeer fraai uitgegeven door uitgeverij Balans.

Bertrand Weegenaar | 3 februari 2005 | 3-4 minuten leestijd

Na een onbezonnen jeugd in Utrecht en een aantal jaren opleiding in het bedrijf van zijn vader, verhuist George naar Rotterdam om zijn opleiding af te ronden en een Rotterdamse tak van de SHV op te richten. Rotterdam is als haven nog in opkomst. George van Beuningen zal, ver weg van de machtstrijd tussen zijn broer Willy en Frits Fentener van Vlissingen uitgroeien tot een van de belangrijkste havenbaronnen en mecenassen van Rotterdam. Steenkool, koolopslag, overslag en vervoer worden zijn handelsmerk. Tussen 1901 en 1926 groeit de SHV, Rotterdam en de invloed die Van Beuningen op de stad heeft.

Het meeste gebeurt echter stilzwijgend achter de schermen zoals aankopen voor Museum Boijmans, ondersteuningen van Stadion Feyenoord etc. Privé heeft van Beuningen 3 huwelijken gehad: het eerste met Mies Schout Velthuys was uiteindelijk kinderrijk, maar door het harde werken raakten ze van elkaar vervreemd. Mies stierf in 1926, 43 jaar oud. Een kort tweede huwelijk eindigde binnen een jaar in een scheiding. In 1938 trouwde van Beuningen met Bep Charlouis die de huiselijke grandeur van het begin van de eeuw weer in huize Van Beuningen terugbrengt. George van Beuningen is in het tweede deel van zijn leven met name betrokken bij het sociale gezicht van de stad. Op het gebied van kunstverzameling wordt in 1940, vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, een grote slag geslagen met de aankoop van de roemruchte Koenigs-collectie. Uitvoerig wordt de lijdensweg om deze collectie voor het Boijmans in handen te krijgen, uit de doeken gedaan. In 1955 sterft George van Beuningen op 78 jarige leeftijd. Vlak voor zijn dood in 1954 is de familie gedwongen zich uit de SHV terug te trekken aangezien er geen opvolger meer is voor een directiefunctie. Vanaf dat moment staat de familie Fentener van Vlissingen aan het roer.

Hoewel het boek genomineerd is voor de titel Managementboek van het Jaar 2004 heeft Harry van Wijnen in de eerste plaats een gedegen biografie geschreven. Hij heeft bronnen kunnen raadplegen die nog niet eerder ontsloten waren. Het resultaat is een gebalanceerde, in bloemrijke taal geschreven document dat alle eer doet aan een van de grootste industriëlen van de 20ste eeuw. De vraag dringt zich natuurlijk op wat de managementkwaliteiten waren van D.G. van Beuningen? Hij blonk uit in het managen van zijn omgeving, Van Beuningen stond bekend als een echte people manager 'Hij is een man met wie iedereen graag omgaat'. Hij bouwde een rijk netwerk op zowel op sociaal, politiek als industrieel niveau. Innoveren was een van zijn handelskenmerken. Het was zeker niet ongebruikelijk dat ook directeuren van grote ondernemingen direct betrokken waren bij vernieuwingen van de machinerie en het verbeteren van het productieproces. Naast nieuwsgierigheid gold natuurlijk ook het belang van de grote financiele investeringen die deze innovaties met zich mee bracht en de verbeteringen voor de medewerkers. En een van zijn laatste grote kwaliteiten was maatschappelijke betrokkenheid voor de omgeving waarin de SHV zich begaf. Een zeer modern kriterium! De biografie van Van Beuningen is onderdeel van een reeks van biografieën over 10 bekende Nederlanders die een stempel op de 20ste eeuw hebben gedrukt. In deze reeks is tevens Anton Philips 1874-1951 'Ze zullen weten wie ze voor zich hebben' van Marcel Metze verschenen.

Over Bertrand Weegenaar

Bertrand Weegenaar is als hogeschooldocent HBO-ICT werkzaam op Windesheim. Zijn voorliefde ligt bij de onderwerpen strategie, marketing, geschiedenis; biografieën en internet; e-business. 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden