Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Anders omgaan met verdriet - ‘Fijn en bomvol boekje vol wijsheid’  

De Vlaamse auteur, mindfulnessdeskundige en arts David Dewulf schreef een klein maar fijn boekje met de titel ‘Anders omgaan met verdriet - De weg van mindfulness, compassie en verbondenheid.’  

Sippy van Akker | 19 april 2023 | 2-3 minuten leestijd

Anders omgaan met verdriet bestaat uit allemaal kleine hoofdstukjes met korte paragraafjes. Het boekje is goed geschreven, makkelijk door te lezen en tegelijkertijd doorleefd wat betreft inhoud. Ik werd daardoor bij vlagen persoonlijk geraakt en denk dat dat voor veel mensen kan gelden. Juist door de korte hoofdstukken en toegankelijke en vriendelijke schrijfstijl is dit boek ook geschikt op momenten dat je het moeilijk hebt. Je kan het er makkelijk even bijpakken en weer wegleggen en die dingen eruit pikken die voor jou relevant en zinvol voelen.

Onontkoombaar

Iedereen krijgt in zijn of haar leven te maken met verdriet. Dat verdriet kan soms zo groot zijn, dat er geen uitweg lijkt. Datzelfde verdriet, zoals bij rouwen om een naaste, is ook nooit helemaal over. Soms kun je het er rustig over hebben, en soms kan het je ineens overspoelen. Verdriet hoort bij het leven en je kan het niet tegenhouden. Dewulf heeft oog voor dat verdriet, maar ook voor het feit dat verdriet onontkoombaar is.

Aansluiting

De auteur geeft in dit boekje voorbeelden van verschillende oorzaken van verdriet, een gestorven kind, of andere naaste, een echtscheiding, je niet gezien voelen, enzovoort. De hoofdstukken zijn kort en toegankelijk en ik denk dat veel mensen wel hierin wel iets kunnen vinden, dat aansluit bij hun eigen ervaring. Dewulf laat zien dat hij inzicht heeft in verdriet en de omgang ermee. Hij deelt ook zijn eigen persoonlijke verdrietige ervaringen en beschrijft de ervaringen van anderen.

De ervaringen en troostende teksten vol wijsheid kunnen helpen je verdriet te hanteren en vorm te geven. Daarnaast zijn er oefeningen in het boek te vinden. Die kunnen helpen om je verdriet voor jezelf onder woorden te brengen en er mee te leren omgaan en jezelf met compassie te benaderen wanneer dat verdriet zich aandient. Dewulf biedt meditatie-oefeningen en heeft gedichten en citaten in het boek opgenomen. Die beschrijven verdriet en kunnen troost geven. Tot slot zijn er zogenaamde ‘ademruimtes’ op de website van de auteur te downloaden.

Verduld fijn

Al met al is Anders omgaan met verdriet van Dewulf een klein, maar fijn en bomvol boekje vol wijsheid. De korte en toegankelijke teksten doen daar niet aan af, maar dragen er juist aan bij, omdat de eenvoud ook maakt dat de kern van de zaak snel wordt geraakt. Juist wanneer je heel verdrietig bent, is het fijn wanneer je niet hele verhandelingen hoeft door te spitten, maar troost en handreikingen kan vinden om dat verdriet hanteerbaar te maken en troost en hopelijk uiteindelijk ook veerkracht te vinden. Ik vind dit een verduld fijn boekje!

Over Sippy van Akker

Sippy van Akker MSc is bestuurskundige en legt zich toe op coaching en consultancy op het gebied van mens, werk en zingeving. Sippy schrijft over deze onderwerpen op zinvollerleven.nl, platform voor bewust en zinvol leven en werken.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden