Timeboxing opent met een ambitieuze belofte: een werkwijze die leidt tot werken en leven op de manier die we wensen. Een oplossing voor een probleem waaraan al de nodige timemanagementgoeroes zich hebben gewijd. Het aantal methodes, strategieën en boeken is niet te tellen. En dan is er met Timeboxing een nieuwe methode die pretendeert wél te werken.
Intentie en werkelijkheid
Deel 1 van het boek, dat onder meer ingaat op de uitdagingen waar veel mensen, inclusief ikzelf, mee worstelen, is herkenbaar. De intentie die we voor ogen hebben, wordt nogal eens ruw verstoord door de werkelijkheid. We nemen ons van alles voor, we plannen, maken to-do lijstjes en wat al niet meer. En toch bevinden we ons met grote regelmaat op een pad dat niet in de richting van onze intentie leidt.
Focus
Volgens auteur Marc Zao-Sanders komt dat doordat we onze tijd niet goed gebruiken. Een gebrek aan focus zorgt ervoor dat we nog voordat de dag begint (en zeker niet voor de eerste keer) afgeleid worden. We houden meerdere ballen omhoog, en we streven er ook nog eens naar om dat heel goed te doen. En natuurlijk is Timeboxing dé oplossing om vast te houden aan je intentie. Door met focus en op een gestructureerde manier te presteren, ga je hiermee daadwerkelijk zaken afmaken.
Methode
Waar deel 1 voornamelijk nieuwsgierig maakt en verduidelijkt dat het zo echt niet langer kan, legt deel twee de basis voor het hoe. Niet met een geheel nieuwe methode, maar aansluitend op wat we veelal toch al doen: een beetje plannen en to-do lijstjes maken. Het neemt wat van de eerste bedenkingen weg. Waar veel methoden in eerste instantie een dagtaak zijn om te implementeren, is timeboxing in al zijn eenvoud al in 15 minuten op te zetten. Omdat het aansluit op wat we toch al doen, maar dan met de puntjes op de i. Precies die puntjes die we normaal missen en die ervoor zorgen dat we wel druk zijn, maar niet heel lang met onze eigen planning.
Dagstart
Het is bijna te eenvoudig voor woorden. Timeboxing is eigenlijk niet meer dan je persoonlijke dagstart en planning, waarbij je niet alleen je taken en prioriteiten bepaalt, maar ook vastlegt wat je op welk moment gaat doen en in welk tijdsbestek. En door die eenvoud ga je als lezer in deel 3 al direct aan de slag met toepassen, om in deel 4 de methode echt eigen te maken en het resultaat te borgen door de omstandigheden te creëren die het laten slagen.
B.J. Fogg
Ondanks de eenvoud is er wel degelijk een degelijke onderliggende theorie: het werk van B.J. Fogg over gedragsverandering en gewoontevorming. Het model dat gaat over de componenten motivatie, kunnen en prikkels. Precies die drie componenten weet Zao-Sanders in dit boek op rake wijze te adresseren. Hiermee maakt hij duidelijk dat de belofte van Timeboxing te mooi is om niet zelf eens de proef op de som te nemen. We kennen immers allemaal de uitdaging van druk zijn en nooit echt dingen afkrijgen.
Doorlezen
Dat het vervolgens niet op het kunnen aankomt, is in het eenvoudige model van timeboxing duidelijk. De positieve en negatieve prikkels die bijdragen of ondermijnen, worden ook benoemd. En daar is het boek zelf hét voorbeeld van: elk hoofdstuk is een timebox die vooraf wordt geframed naar inhoud, omvang en tijd, zodat je exact weet wat je gaat lezen en hoe lang. Om door te lezen tot het einde en met Timeboxing aan de slag te gaan. Timeboxing van Marc Zao-Sanders prikkelt en zet je met focus in beweging.
Over Roy van den Anker
Roy van den Anker is getrouwd en heeft 3 kinderen. Zijn sporen heeft hij verdiend in de verzekeringsbranche. Ruim 25 jaar vervulde hij uiteenlopende posities bij verschillende organisaties. Van teamleider tot operationeel directeur en in organisaties van MKB tot corporate omvang. In meerdere organisaties werd hij partner.