Prof.mr. J.W.M. Engels is bijzonder hoogleraar Afdeling Staats- en bestuursrecht aan de Universiteit Leiden en universitair hoofddocent bij de sectie staatsrecht van de Rijksuniversiteit Groningen.
Meer over de auteursDe bestuurlijke organisatie van Nederland
Historie, grondslagen, werking en debat
Paperback Nederlands 2013 1e druk 9789013119114Samenvatting
Is het huis van Thorbecke nog wel voldoende toegerust om de grote vragen van deze tijd aan te kunnen? Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn tal van varianten van mogelijke bestuurlijke reorganisaties de revue gepasseerd. Daaraan liggen tal van analyses ten grondslag over vraagstukken als slagvaardigheid, integraliteit, politieke controle en democratische legitimatie. Die analyses en het debat over het binnenlands bestuur hebben echter niet geleid tot een ingrijpende herstructurering. Waarom blijkt het in Nederland zo moeilijk om de bestuurlijke organisatie aan te passen?
De discussie over de inrichting van het binnenlandsbestuur wint aan kwaliteit als de debaters eerst de antwoorden zoeken op een aantal kernvragen. In welke historische context heeft de bestuurlijke organisatie van Nederland zich gevormd? Wat zijn de grondslagen van de bestuurlijke hoofdstructuur, vaak aangeduid met de metafoor “Het Huis van Thorbecke”? Welke argumenten zijn in het verleden naar voren gebracht voor en tegen een reorganisatie van het binnenlands bestuur? Welke problemen bemoeilijken of verhinderen tot dusver ingrepen in de bestuurlijke organisatie?
Dit boek neemt geen stelling, maar wil inzicht geven in de wortels van ons bestuursstelsel, in de huidige vraagstukken en opgaven van de overheid, de politiek-bestuurlijke cultuur en de lijnen die wellicht van daaruit kunnen worden getrokken naar de toekomst.
Specificaties
Lezersrecensies
Inhoudsopgave
2. Grondslagen van de bestuurlijke organisatie
3. De inrichting en werking van het rijksbestuur
4. De inrichting en werking van het decentraal bestuur
5. Historie van en debat over de bestuurlijke organisatie
6. Interbestuurlijke verhoudingen in de gedecentraliseerde eenheidsstaat
7. Slotbeschouwing en conclusies
Literatuur
Over de auteurs
Rubrieken
- advisering
- algemeen management
- coaching en trainen
- communicatie en media
- economie
- financieel management
- inkoop en logistiek
- internet en social media
- it-management / ict
- juridisch
- leiderschap
- marketing
- mens en maatschappij
- non-profit
- ondernemen
- organisatiekunde
- personal finance
- personeelsmanagement
- persoonlijke effectiviteit
- projectmanagement
- psychologie
- reclame en verkoop
- strategisch management
- verandermanagement
- werk en loopbaan