Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Een klas apart

Biografie van een Arabische school in Amsterdam-Zuid

Paperback NL 2020 9789024425679
Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, volgende dag in huis

Samenvatting

‘Dit boek rekent af met het gangbare beeld dat bijzondere scholen met hun rug naar de samenleving staan. Het tegendeel is waar.’
– Nadia Bouras

In 1971, lang voor de huidige discussie over bijzonder onderwijs, richtte het predikantenechtpaar Boiten-Du Rieu de Arabische School van Amsterdam op. Een aparte school, midden op de Wallen, met alleen maar kinderen van Marokkaanse gastarbeiders. De leerlingen kregen er naast het Nederlandse onderwijs elke dag Arabisch ter voorbereiding op hun terugkeer naar Marokko. Maar de gezinnen bleven, en de school veranderde mee op de golven van de Marokkaanse vestiging in Nederland.

In dit boek vertelt oud-leerling Nadia Bouras hoe het haar en haar klasgenoten en leerkrachten is vergaan, destijds op de Arabische School en in de jaren daarna. Hoe is het om als kind van migranten op te groeien tegen de achtergrond van verhardende debatten over integratie, identiteit en de multiculturele samenleving? Bouras verweeft het heden met het verleden en het persoonlijke met het politiek-maatschappelijke. Zo probeert ze antwoorden te vinden op vragen waar de huidige samenleving meer dan ooit mee worstelt.

Nadia Bouras (Amsterdam, 1981) is historicus en werkt als docent en onderzoeker aan de Universiteit Leiden. Samen met Annemarie Cottaar schreef ze het boek Marokkanen in Nederland: De pioniers vertellen (2009). In 2012 verscheen haar proefschrift Het land van herkomst: Perspectieven op verbondenheid met Marokko, 1960-2010.

Specificaties

ISBN13:9789024425679
Taal:NL
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:232
Uitgever:Boom
Verschijningsdatum:21-9-2020
Hoofdrubriek:Geschiedenis

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Een klas apart