Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Krimp, het nieuwe denken

Bevolkingsdaling in theorie en praktijk

Paperback Nederlands 2012 9789059318939
Op voorraad | Vandaag voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

De interesse voor krimp groeit. Steeds meer regio's en gemeenten in ons land worstelen met bevolkingsdaling, ontgroening en vergrijzing. Leek krimp eerst voorbehouden aan Limburg, Groningen en Zeeland, nu hebben ook de Achterhoek, Drenthe en zelfs delen van de Randstad ermee te maken.

Welke oorzaken heeft krimp eigenlijk? Wat betekent een dalende en oudere bevolking voor de kwaliteit van leven in een gebied? Hoe moet je ermee omgaan? En biedt krimp ook nieuwe mogelijkheden?

Op deze vragen - en nog veel meer - gaat 'Krimp, het nieuwe denken' in. In het boek leggen de auteurs duidelijk uit wat krimp behelst en hoe je er tegenaan kunt kijken. Ze behandelen relevante inzichten uit de demografie, sociologie en geografie en presenteren een samenhangend raamwerk dat als 'checklist' voor krimpbeleid kan dienen. Naast de theorie komt de praktijk uitvoerig aan bod in de vorm van voorbeelden uit binnen- en buitenland.

'Krimp, het nieuwe denken' is bestemd voor iedereen met interesse voor krimp, of het nu gaat om studenten, beleidsmedewerkers of adviseurs. Ook voor wethouders die zich zorgen maken over de demografische toekomst van hun gemeente is het een aanrader.

Specificaties

ISBN13:9789059318939
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:126
Druk:1
Verschijningsdatum:9-10-2012
Hoofdrubriek:Economie
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Over Gert-Jan Hospers

Als beroepsgeograaf in Twente en Nijmegen is hoogleraar Gert-Jan Hospers (1974) gefascineerd door plekken, of het gaat om regio's, steden of dorpen. Hij benadert ze op ooghoogte en probeert te achterhalen wat een plek nu zo bijzonder maakt. Over die P-factor spreekt en schrijft hij veel. Tot in de verste uithoek houdt hij lezingen, workshops én walkshops. Eerder verschenen van zijn hand onder meer 'Het Ruhrgebied voor romantici' (2010), 'Er gaat niets boven citymarketing' (2011), 'Geografie en gevoel: wat plekken met ons doen' (2013) en 'Zee+land: de kracht van kustregio's' (2014). Zijn vrije tijd brengt Gert-Jan graag fietsend, wandelend en filosoferend door, bij voorkeur in Oost-Nederland, Duitsland, Denemarken en Zweden.

Andere boeken door Gert-Jan Hospers

Over Nol Reverda

Dr. Nol Reverda is lector Sociale integratie bij Hogeschool Zuyd in Maastricht. Daarnaast is hij lector Krimp bij dezelfde instelling en wetenschappelijk directeur van NEIMED, het Nederlands Kennisinstituut Maatschappelijke Effecten Demografische Krimp.

Andere boeken door Nol Reverda

Inhoudsopgave

1. Inleiding krimp
2. Demografische verschuivingen
3. Groei en krimp
4. De geografische kant van krimp
5. Bestuurlijke reacties op krimp
6. Krimp en de samenleving
7. Krimp en kwaliteit
8. Creatief met krimp
9. Het nieuwe denken

Literatuur

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Krimp, het nieuwe denken