Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Gezond geld

Strategie en financiering van ziekenhuiszorg onder marktwerking

Gebonden Nederlands 2014 9789078709268
Verkooppositie 2150Hoogste positie: 826
In herdruk, verschijningsdatum onbekend

Samenvatting

De Zorgverzekeringswet heeft de financiering van de zorg volledig gekanteld. De uit de hand lopende zorgkosten moeten worden beteugeld. De overheid springt niet meer bij als ziekenhuizen in financiële moeilijkheden komen. Dit heeft geleid tot spraakmakende faillissementen. Banken zijn steeds minder bereid geld uit te lenen. En zolang ziekenhuizen geen winst mogen uitkeren, staan externe investeerders ook niet te springen.

Ziekenhuizen en andere spelers in de zorg worden zo gedwongen tot gedurfde keuzes. ‘Creatieve destructie’ is een oplossing. Ziekenhuisafdelingen die onvoldoende kwaliteit leveren moeten worden afgestoten aan marktpartijen die laag complexe behandelingen beter en goedkoper uitvoeren.

Ziekenhuisbestuurders moeten echte ondernemers worden en hun organisatie strategisch in de markt positioneren om de concurrentie met focusklinieken aan te gaan. Zijn deze bestuurders daartoe in staat? Lukt het zorgverzekeraars om ziekenhuizen te disciplineren? Kunnen ziekenhuizen medisch specialisten verleiden om in hun eigen ziekenhuis te investeren?

In deze bundel komen, in tien visiegesprekken, twaalf deskundigen uit de zorgwereld aan het woord. Ze kijken in het verleden, diagnosticeren het heden en bezien de toekomst. Ze zijn visionair en hebben praktische oplossingen voor efficiënter behandelen, een gezond ziekenhuis en een prettig zorgklimaat. Ze inspireren én leiden het noodzakelijke debat over de toekomst van de ziekenhuiszorg.

Met: Michel van Schaik (directeur Gezondheidszorg Rabobank Nederland), Marcel Canoy (zorgeconoom Ecorys), Loeks van der Veen en Marcel Visser (Raad van Bestuur Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis, Tilburg), Bart Malenstein (ceo Bergman Clinics), Marco Varkevisser (gezondheidseconoom, Erasmus Universiteit), Peter Borgdorff (directeur Pensioenfonds Zorg & Welzijn), Joep de Groot (Raad van Bestuur CbusineZ), Patty Zuidhoek en Aafke Zwart (Zorg & Welzijn, Triodos Bank), Wim van der Meeren (voorzitter Raad van Bestuur CZ) en een anonieme zorginvesteerder.

Specificaties

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Over Michel Knapen

Mr. drs. Michel Knapen is juridisch journalist en juridisch uitgever.

Andere boeken door Michel Knapen

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Gezond geld