Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

De Vorstenspiegel - Denkraam voor leiders, professionals en beïnvloeders

Welkom in De Vorstenspiegel, een kijk- en denkraam voor jouw persoonlijke ontwikkeling in leiderschap en positieve invloed op je omgeving. Laat de spiegel je beste raadgever worden.

Gabriël Anthonio | 8 december 2020 | 2-3 minuten leestijd

Mijn boek De Vorstenspiegel staat in een rijke traditie. Een traditie waarin filosofen en andere denkers (raadgevers) een aankomende vorst of leider een spiegel voorhouden. Deze zogenoemde vorstenspiegels van weleer bevatten een visie op mens en samenleving en boden daarnaast vaak een praktische handleiding voor persoonlijk handelen.

De moderne vorstenspiegel die ik heb gecreëerd, zoekt samen met jou antwoorden op de vraag: hoe kan ik virtuoos leiderschap ontwikkelen, waarbij naast successen behalen de tegenslagen en vervelende gebeurtenissen omgezet kunnen worden in iets positiefs? Met andere woorden, hoe kan ik mijn invloed op een positieve en duurzame manier vergroten?

Je begint bij jezelf en daarna beïnvloed je je omgeving, de ander.

De basis van deze nieuwe vorstenspiegel vormen de zeven klassieke kernwaarden (ook wel kardinale deugden genoemd). Het zijn waarden die zin en betekenis aan ons leven geven. Ze hebben een universeel karakter en worden dan ook door mensen uit allerlei culturen en religies erkend. Ik heb het over wijsheid, rechtvaardigheid, matigheid, moed, geloof, hoop en liefde. Een waarde of deugd krijgt betekenis als ze nagestreefd of geleefd wordt. Wat we van waarde vinden blijkt dus uit ons alledaagse gedrag. Leiderschap is voor mij vooral een door waarden gedreven leiderschap. Waarden zijn er om te overdenken en jezelf mee confronteren in de spiegel. Spiegelmomenten noem ik dat. Kijken waar je belemmeringen zitten en waar er ontwikkel- en groeimogelijkheden zijn.

Als ik mensen vraag waarom bepaalde personen zoveel positieve invloed op hun omgeving hebben, blijkt steevast hetzelfde: deze mensen nemen de tijd om te groeien in hun leiderschap, ze reflecteren en stellen zich open om te leren. Zij volgen een levenshouding die discipline en aandacht vergt. Zelf probeer ik hier ook naar te streven.
Geregeld heb ik in de vorstenspiegel gekeken. Ik heb meerdere raadgevers bestudeerd, waaronder filosofen, theologen, leiderschaps- en ervaringsdeskundigen. Hun teksten en boeken steeds weer opnieuw gelezen en steeds meer eigen gemaakt. Keer op keer hebben de raadgevers, die ik in mijn eigen vorstenspiegel ontmoette, mij stilgezet. Mij geholpen de weg naar binnen te bewandelen. Soms met een glimlach, andere momenten met schaamte omdat ik weer in dezelfde valkuil was gevallen.

In De Vorstenspiegel laat ik de raadgevers aan het woord die mij inspireerden, en ook deel ik graag een aantal van mijn eigen spiegelmomenten. Het leven praat terug! Ik ben evenals jij onderweg. Onderweg om te worden wie we ten diepste zijn. We zijn het dus al, maar hebben tijd nodig om het te worden. Aan dat proces moet je leiding geven, deze vorstenspiegel kan je daarbij behulpzaam zijn.

Gabriël Anthonio is naast bijzonder hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen partner bij de Galan Groep in Baarn. Hier ondersteunt hij als raadgever mensen en organisaties om in de spiegel te kijken. Stil te staan, om daarna in beweging te komen. Hij schreef verschillende boeken, en De Vorstenspiegel is zijn nieuwste boek.

Over Gabriël Anthonio

Voorzitter Raad van Bestuur Verslavingszorg Noord Nederland, hoogleraar sociologie van leiderschap, RUG

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden