Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Spelen op het werk - Vergroot je werkplezier met Transactionele Analyse

Spelen op het werk gaat over de vraag hoe je met behulp van TA je relaties met je collega’s goed kunt houden en verbeteren. Waardoor je met plezier naar je werk blijft gaan. In hun preview vertellen de auteurs erover.

Marijke Arendsen Hein | 19 mei 2021 | 3-4 minuten leestijd

De meeste mensen gaan met plezier naar hun werk. Waarom dan een boek om je werkplezier te vergroten? Omdat je zowel op het werk als in het dagelijkse leven soms gelooft  in sprookjes en zo ongemerkt vier mythes in stand houdt. Je geniet van het drama in sprookjes, maar in je eigen leven ga je dit liever uit de weg, zeker op de werkvloer. Maar wat als je toch in een Spel terecht komt (een vervelende of moeilijke situatie, zonder dat je doorhebt hoe dat kon gebeuren)? Hoe ga je daar dan mee om?

In dit boek laten wij zien dat moeilijke situaties op het werk niet tot drama hoeven te leiden. Maak eens pas op de plaats en sta stil bij wat er aan de hand is. Hoe kan het anders? Daar geven wij in Spelen op het werk antwoord op.

(Psychologisch) Spel is een concept uit de Transactionele Analyse (TA) een theorie waar wij veel van geleerd hebben en dagelijks toepassen. Spel is de manier waarop je je script, jouw levensverhaal uitleeft. Je script is je overlevingsstrategie, ontstaan in de vroege jeugd. Ieder van ons heeft zo'n draaiboek (zo'n script)  waar je bij problemen onbewust op terugvalt. Door Spel houd je de mythes in stand. Deze mythes over gedrag tussen volwassenen, hebben wij vertaald naar de werkvloer: 

Ik maak jou gelukkig / Ik zorg ervoor dat jij hier prettig kunt werken
Ik maak jou ongelukkig / Het is mijn schuld dat jij je op het werk niet op je gemak voelt
Jij maakt mij gelukkig / Door jou voel ik me goed, hier op het werk
Jij maakt mij ongelukkig / Jij verpest de sfeer hier op het werk

De grondlegger van de TA, Eric Berne, ontdekte dat er in spelmatig gedrag altijd drie rollen voorkomen: de Dramadriehoek. De Redder (Ik weet wat goed voor jou is en zal je vertellen wat je doen moet), de Aanklager (Ik let op jouw fouten en wijs op je tekortkomingen) en het Slachtoffer  (Ikke niet weten, dat kan ik niet, los jij het maar voor me op). Je kunt bovenstaande mythes in stand houden als je vanuit Spel leeft. Met Spel bevestig je het script, je herhaalt je draaiboek en blijf je de wereld zien met steeds dezelfde bril op: 'Zie je wel, zo gaat dat nu eenmaal altijd'.

Het goede nieuws is dat je het draaiboek van jouw leven kunt veranderen, door uit Spel te blijven en naar autonomie te streven. Hoe dit te doen beschrijven we in ons boek. Wij hebben veel van de TA geleerd, over onszelf, over samenwerking, over hoe we soms ongemerkt in Spel zaten en er weer uit wisten te komen, over conflicten oplossen, elkaar successen gunnen en waarderen.

Net als jij hebben ook wij een voorkeursrol in de Dramadriehoek. Marijkes favoriete rol is de Redder ('als jij het koud hebt moet ik een trui aan', zei mijn zoon eens tegen mij). Hortenses favoriete rol is de Aanklager (kritiek gaat mij makkelijk af, een compliment hoor ik niet zo snel). Allebei hebben we een pesthekel aan slachtofferig gedrag. Soms zit iedereen wel eens in zo'n rol. Hindert ook niet, het hoeft geen drama te worden. Leer je eigen voorkeursrol kennen en ervaar wat je nodig hebt om uit eruit te komen zodat je meer werkplezier krijgt en kunt lachen op het werk, net als wij deden tijdens het schrijven van ons boek. We kunnen allemaal een bijdrage leveren om de sfeer op het werk plezierig te houden.

Hoe dat kan? Lees ons boek: Spelen op het werk, vergroot je werkplezier met Transactionele Analyse.

Over Marijke Arendsen Hein

Marijke Arendsen Hein & Hortense Berkenveld zijn de auteurs van Spelen op het werk, vergroot je werkplezier met Transactionele Analyse. Een praktisch boek voor een ieder met of zonder kennis van de TA, die  interesse heeft in het verbeteren van de communicatie op het werk.

Over Hortense Berkenveld

Hortense Berkenveld heeft ruim 40 jaar werkervaring in organisaties van verschillende pluimage. Veel van de voorbeelden in dit boek heeft zij zelf meegemaakt en om zich heen zien gebeuren. Haar eerste kennismaking met TA inspireerde Hortense om te starten met een opleiding bij de TA-academie. Daar ontmoette zij Marijke, het begin van een vruchtbare samenwerking. Sinds 2011 heeft Hortense een praktijk voor coaching en counseling te Amsterdam. Zij richt zich op mensen met een langdurige zorg voor een dierbare wat hun leven voor een groot deel bepaalt. Ook daarbij kun je jezelf zijn en genieten. Zij deelt de missie met Marijke om TA toegankelijk te maken, voor haar collega’s en eigenlijk voor iedereen. Beide auteurs delen de passie om de kennis die zij kregen door de TA toegankelijk en toepasbaar te maken op het werk en in het leven van alledag. Haar praktijk heet: Zorg ook goed voor jezelf.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Marijke Arendsen Hein, Hortense Berkenveld
Spelen op het werk

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden