Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Interview

Edwin Zasada

‘Dit is mijn zoektocht naar zelfdiscipline’

Podcast De Boekenpraktijk is terug met seizoen 2. Opnieuw gaat podcasthost Willem van Leeuwen in gesprek met auteurs van nieuw verschenen boeken. In de eerste aflevering spreekt hij met Edwin Zasada over zijn zoektocht naar zelfdiscipline, Over wilskracht. Een gesprek over hoe wilskracht werkt in theorie en hoe je dat doorzet in de praktijk.

Willem van Leeuwen | 23 september 2021 | 1-2 minuten leestijd

Volgens Edwin Zasada is wilskracht onze capaciteit om aangeboren impulsen te beheersen en vervolgens te richten naar doelen die de grenzen van ons voorstellingsvermogen uitdagen. Een kracht die veel van ons willen ontwikkelen.

Waarom dit onderwerp? 'In mijn tijd bij defensie merkte ik dat ik regelmatig uit mijn comfortzone werd getrokken. Dat voelt op dat moment zelf wat vreemd of wat onprettig, maar uiteindelijk groei je daardoor als persoon. Je staat makkelijker in het leven als je je comfortzone kan vergroten. Het leven wordt minder mat als je wat vaker aan de randen gaat schuren.'
Een van Edwins belangrijkste inzichten is dat ons brein werkt als een spier én dat je het dus kan trainen. Door vaker uit de comfortzone te gaan, leer je beter in balans te blijven. Naast jezelf aanpassen kun je ook zorgen dat je de omgeving aanpast, dat geeft juist meer comfort. Stel dat je gezonder wilt eten dan is het makkelijker om niet naar de Burger King te gaan dan om je wilskracht aan te moeten spreken en geen hamburger te bestellen als je daar al staat.

Als je je emoties uitlijnt richting een doel, is het makkelijker om dat doel te bereiken. Edwin Zasada heeft een achtergrond als legerofficier en is inmiddels werkzaam als HR manager bij supermarktketen Jan Linders. Als je als organisatie een visie schrijft krijg je je mensen makkelijker mee als dat een aansprekende visie is dan als het een hele technische visie is. Als je als mens meer geïnspireerd bent en je doel helder hebt wordt het makkelijk om wilskracht te tonen en dat doel te behalen.

Laat die hamburger staan, zet die volgende stap in je carrière - zelfdiscipline is mogelijk!

LUISTER DE AFLEVERING

De Boekenpraktijk is een podcast van Managementboek. Presentator Willem van Leeuwen onderzoekt elke twee weken samen met auteurs hoe de theorie van managementboeken aansluit bij de praktijk. Luister naar de nieuwe aflevering van De Boekenpraktijk hieronder.

Of open de podcast op SpotifyApple PodcastsGoogle PodcastsYouTube of in je eigen favoriete podcastapp. 

Over Willem van Leeuwen
Willem D. van Leeuwen is bestuurder uit de wereld van woningcorporaties en thans zelfstandig adviseur. Daarnaast vervult hij enkele bestuurlijke en toezichthoudende functies.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden