Toen ik een aantal jaren geleden mijn coach- en trainingspraktijk begon was ik een ‘man on a mission’. Ik ben tientallen jaren zelfstandig adviseur geweest en had zodoende vaak, en soms langdurig, op niveau in de keukens kunnen kijken van de organisaties waarvoor ik werkte. Het was me opgevallen dat behoorlijk wat mensen vastliepen als gevolg van een mismatch tussen bijvoorbeeld werk, leidinggevende, competenties, omstandigheden en persoonlijkheid. Hoewel het voordat ik mijn praktijk begon niet mijn taak was, bemoeide ik me de jaren daaraan voorafgaand steeds meer met de, al dan niet tijdelijk, gestresste medemens. Ik vond het zo boeiend en leuk dat ik besloot er mijn werk van te maken.
Relevante boeken
Bij mijn werk vind ik het belangrijk om naast de gesprekken en praktische oefeningen mijn cliënten ook te voorzien van relevante boeken om thuis door te nemen. Denk bijvoorbeeld aan een boek over relatieproblemen, stoppen met roken, omgaan met pubers of yoga. Ik heb een hele bibliotheek opgebouwd, waar cliënten naar hartenlust in mogen grasduinen. Toch miste ik twee boeken, die ik na wat wikken en wegen besloot zelf te schrijven. Een overzichtswerk over burn-out, De burn-out bubbel, en daarnaast het praktische Handboek Stress te lijf. Hoewel de voorbereidingen daartoe al in 2018 begonnen was het de coronocrisis die de (verplichte) rust en ruimte bood om beide boeken af te maken.
Psycho-educatie
Voor wat betreft het Handboek Stress te Lijf stelde ik de vraag centraal: wat werkt nu écht? Hoe pak je langdurige stress fundamenteel aan en hoe herken je de signalen op tijd? Ik vind het belangrijk om eerst een stevige wetenschappelijke basis te bieden in de vorm van psycho-educatie: wat zijn de biologische, psychologische en sociologische oorzaken en gevolgen van stress? Pas als je weet wat je hebt en hoe dat zo gekomen is, kun je werken aan de aanpak ervan. Daar gaat deel 1 van het boek dan ook over. In deel 2 deel ik een praktische, effectieve aanpak die ik de 'Zes tegen Stress' heb genoemd. Door de combinatie van kennis (deel 1) en praktische aanpak (deel 2), is de kans veel groter dat je een blijvende positieve gedragsverandering kunt bewerkstelligen.
Zes tegen Stress
De holistische aanpak stelt je in staat stelt om je gedrag en gewoontes op een rustige, positieve manier blijvend te veranderen door een combinatie van zes bouwstenen: persoonlijke ontwikkeling, mindfulness, beweging, rust, voeding en spel. Met de Zes tegen Stress ontwikkel je een gezonde levensstijl die je weerbaarder maakt tegen stress. Ik geef ook tips en advies over waar je terecht kunt als je er alleen toch niet helemaal uitkomt.
Gestreste mindfulness-meester
De kennis die de basis vormt voor het handboek heb ik niet alleen uit mijn studies en de praktijkervaring met cliënten. Ik ben er vlak voor de coronacrisis losbrak ook honderd dagen voor naar Azië gegaan. Een ontdekkingsreis die onder andere voerde langs Japanse wetenschappers, Nepalese monniken en een gestreste mindfulness-meester. In het handboek maak ik je ook deelgenoot van die persoonlijke ervaringen.
Over Jan Jaap Verolme
Jan Jaap Verolme is expert op het gebied van stress en burn-out. Hij maakt mensen en organisaties bewust van de oorzaken en gevolgen van stress en hoe je het kunt voorkomen.
Recent schreef hij samen met Wilmar Schaufeli de 'Burn-out Bubbel', het eerste kritische overzichtswerk van burn-out in Nederland.