De transformatie naar een nieuwe, gezonde en volhoudbare economie is in volle gang. Menig bedrijf oriënteert zich op de veranderingen die de beweging rond de Green Deal met zich meebrengt. Wat is het beste moment voor jou als ondernemer om de volgende stap te zetten? En er ontstaat veel nieuwe regelgeving; kennis daarvan geeft je een voorsprong in de markt.
Met dit boek willen we als schrijversgroep het mkb informeren en inspireren, om een rol als voortrekker in de Green Deal op te pakken. We bieden ondersteuning bij deze transitie, door tips te geven waarmee je als ondernemer lastige klippen kunt omzeilen op de route naar een gezonder, duurzamer en meer circulair bedrijfsmodel.
We beschouwen de effecten van de Green Deal vanuit een aantal gezichtspunten, want duurzaamheid heeft veel, heel veel dimensies. Daarom heeft onze schrijversgroep ook zo’n bijzondere samenstelling gekregen.
Bandenwissel of nieuwe motor?
Internationale afspraken, zoals de Green Deal, krijgen behoorlijk grip op de Nederlandse economie. Duurzaamheid duiden wij als een systeemverandering, die vergelijkbaar is met het fenomeen internet rond de eeuwwisseling; we konden de geweldige impact ervan toen ook nog niet helemaal bevroeden. Door nu al in te springen op duurzaamheid, heb je straks een voorsprong. Met welke economische, sociologische en maatschappelijke factoren moet je dan rekening houden? En wat zijn de best practices? Het vereist moed om op een andere manier te kijken naar de mogelijkheden die duurzaam ondernemen gaat bieden. We geven tips hoe je dat kan aanpakken.
Wachten tot het kantelt?
Duurzaamheid heeft financiële impact voor een onderneming. Bijvoorbeeld bij kredietverstrekking, aanbestedingen en de risico-inventarisatie. In toenemende mate wordt Europese wetgeving van kracht in Nederland. Nieuwe duurzame modellen en regelgeving, zoals CSRD en ESG, worden verplichte kost, in eerste instantie voor corporates, maar het mkb zal spoedig moeten meebewegen. Voor ondernemers is het belangrijk om de signalen van een versnelling van de duurzame transitie te herkennen, om zo tijdig te kunnen anticiperen op een naderend kantelpunt. Wij behandelen de belangrijkste regelgeving ende rol hierbij van financieel professionals, waaronder accountants. Een aantal schrijvers zijn vanuit hun rol van accountant of auditor vanuit ‘de eerste hand’ betrokken bij deze verandering en geven hierin handige tips.
Externe druk of innerlijke drive?
Hoe verrijk je de strategie van je bedrijf met je eigen innerlijke drive? De zoektocht naar de innerlijke drive van de ondernemer staat volgens ons aan de basis van duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Waar geloof je ten diepste in én wil je dit geloof overdragen op medewerkers? De resultante in zo’n proces is doorgaans dat geld verdienen niet het ultieme doel is. Dat waardedenken heeft aantrekkingskracht. Zo’n ondernemer heeft uiteindelijk de betere papieren voor succesvol ondernemen op de langere termijn. We geven een aantal kapstokken om je te verdiepen in deze dimensie van duurzaamheid.
Schouder aan schouder?
De sleutel voor het behalen van de nieuwe duurzaamheidsdoelen en de brede welvaart ligt volgens ons bij de samenwerking tussen de lokale overheid en het mkb; hoe zij elkaar kunnen versterken. Voor dit onderwerp hebben we voor dit boek een aantal overheidsfunctionarissen én ondernemers geïnterviewd die al ervaring hebben met een duidelijke strategie en met richtinggevende experimenten om dit echt structuur te geven én elkaar de helpende hand te bieden.
Betekenisvol
Het streven naar betekenisvol ondernemen sluit goed aan bij de visie van familiebedrijven en mkb-ondernemers, die niet voor de winst op korte termijn gaan, maar vaak denken in het perspectief van volgende generaties. Klanten en consumenten kiezen uiteindelijk toch voor bedrijven die waarde bieden – ook voor de lange termijn. Als het mkb erin slaagt om de juiste ‘deals’ te halen uit de Green Deal, zou zij weleens de aanjager kunnen worden van een nieuwe economie, die veel beter volhoudbaar wordt.
Over Alje Kuiper
Alje Kuiper heeft als directeur strategie en innovatie jarenlang meegewerkt aan de ontwikkeling van sociaal innovatieve HR-concepten bij de Randstad Groep. Zijn drive is om deze ervaring nu te gebruiken om duurzaamheid bij bedrijven te versnellen.
Over David Boekel
David Boekel is ruim 15 jaar werkzaam bij RSM Audit | Tax | Consulting als registeraccountant. In beginsel verantwoordelijk voor de controle van vele middelgrote ondernemingen en familiebedrijven. De laatste jaren heeft hij zijn focus verlegd naar het rapporteren over niet-financiële indicatoren en duurzaamheid in het algemeen. Met bijdrages aan de publieke managementletter “Klimaat is financieel” en de ESG werkgroep van de NBA levert David met dit boek een nieuwe bijdrage om het Nederlandse mkb en haar accountants klaar te stomen voor de transitie die er onvermijdelijk aan komt.
Over Jacqueline Hofstede
Jacqueline Hofstede is een enthousiaste ondernemer met een missie voor ‘Brede Welvaart’ en de Sustainable Development Goals. Vanuit haar bedrijf Ynova Innovation Company begeleidt zij organisaties op hun weg naar Lean, Smart, Sustainable en Circulair Ondernemen. Zij organiseert al 17 jaar het Ynova Innovation Platform voor organisaties die samen leren en innoveren. Ynova is een gecertificeerde Common Good-organisatie met 300 punten.
Over Douwe Jan Joustra
Douwe Jan Joustra heeft zich ontwikkeld van professional in natuur, landschap, milieu, duurzaamheid en Cradle to Cradle tot krachtige denker en doener in de circulaire economie. Hij werkt lokaal, nationaal en internationaal aan de implementatie van de circulaire economie in beleid en bedrijf. Hij was internationaal actief als ‘head circular transformation’ bij de C&A Foundation. Met bedrijven werkt hij aan de 3-i-benadering: inspireren, implementeren en innoveren.
Over Dick de Waard
Dick de Waard is vanaf 1977 tot 2013 werkzaam geweest bij EY Accountants. Hij is een van de oprichters van de service line EY Climate Change & Sustainability Services. Sindsdien heeft hij assurance- en advieswerkzaamheden verricht op het gebied van niet-financiële informatie (ESG-verslaggeving) voor een groot aantal nationale en multinationale ondernemingen. Al sinds 1992 is Dick betrokken bij het accountancyonderwijs van de RUG. Zijn promotieonderzoek richtte zich op het snijvlak van corporate governance enduurzaamheidsvraagstukken.
Hij is momenteel als hoogleraar Auditing verantwoordelijk voor het accountancyonderwijs. Sinds 2010 levert hij een bijdrage aan onderwijs en onderzoek bij de University of Curaçao. In 2014 is hij bij deze universiteit benoemd tot hoogleraar Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.
Over Mark de Lat
Mark de Lat ziet het als zijn roeping om met betere businessmodellen, een betere wereld te realiseren. Dit doet hij in de rollen van onderzoeker, spreker, auteur en teamcoach.