Goed omgaan met anderen, met je taken en met alle informatie die op je afkomt, is een kunst. Zodra mensen die kunst beheersen, hebben ze vaak de neiging niets meer te veranderen, zo comfortabel voelt het. Het gevolg is echter dat zij zichzelf steeds verder aanpassen aan wat de omgeving van ze nodig heeft. We zien dat mensen veronderstellen dat ze goed bezig zijn. Maar zij laten zich opeisen en vergeten daardoor wat zijzelf werkelijk willen; ze wachten af wat de dagen zullen brengen.
Tol betalen
Wie afwacht, mag straks terugkijken op jaren vol vlijt en desondanks tot het besef komen dat er maar weinig terecht is gekomen van wat die zelf belangrijk vindt. We zien dat mensen hun onvrede en onrust in de tussentijd recht praten of wegsauzen met entertainment en spullen. Als dat niet meer lukt, krijgen ze een burn-out, een conflict op het werk of het gaat thuis mis.
Regie krijgen
Het zou zo veel beter zijn als mensen besluiten niet langer af te wachten, maar zorgen dat ze regie krijgen. Dat is niet comfortabel, want regie krijgen veroorzaakt verandering. Het levert wel wat op: mensen gaan veiligstellen wat voor hen werkelijk belangrijk is in dit leven.
Leuker leven
Regie krijgen betekent niet dat je voortaan de baas wilt spelen. Het betekent wel dat je bewust veiligstelt wat jij belangrijk vindt. Voor jouzelf, voor jouw leven, voor de mensen om je heen, voor jouw werk. Daarvoor schep je de ruimte met jouw acties. Zodra je de regie pakt, wacht je niet langer af. Het gevolg is dat je je ook niet meer volautomatisch aanpast aan anderen of aan de omstandigheden. In plaats daarvan kun je weer bewuste keuzes maken en daar je eigen acties op loslaten. Dat is veel leuker dan afwachten terwijl je de dagen zo goed mogelijk probeert door te komen. Doordat je je niet meer aanpast, kun je steeds meer jezelf zijn, ook op je werk.
Hoe dan?
Met De wet van OER bieden we een concrete aanpak om zelf regie te nemen. Daarvoor is het nodig dat je OER wordt: Onafhankelijk, Evenwichtig en Resoluut. Dat lukt door je eigenwaarde te koppelen aan je mens zijn in plaats van aan je prestaties, door zelf te kiezen hoe je reageert op gebeurtenissen om je heen in plaats van erdoor te worden bepaald, en door wat jijzelf werkelijk wilt in je dagelijks leven in te bedden.
De wet van OER stoomt je klaar voor actie, jouw actie, ondersteund met een persoonlijk script voor de vorming van nieuwe gewoonten. Daarmee bedoelen we niet dat je er meteen bent als je de stappen die in dit boek worden uitgelegd één voor één afvinkt. Als je wat aan dit boek wilt hebben, zul je er telkens fel op moeten zijn om het te leren toepassen. Het is persoonlijke ontwikkeling, geen to do-lijst.
Wat zien anderen?
Wie OER wordt, bouwt eerst aan regie over zichzelf. Om daarna met dubbele kracht regie uit te oefenen in de eigen omgeving. Anderen merken dat. Want doordat je eindelijk eens gaat doen wat jijzelf werkelijk wil, word je blij. Gevolg: je krijgt meer oog voor anderen. Daarom is stoppen met afwachten en zorgen dat je regie krijgt niet alleen goed voor jezelf maar ook voor de mensen om je heen. Zij zien dat je weerbaar, wendbaar, dienend, ontvankelijk, betrouwbaar en daadkrachtig wordt. Ga ervoor!
Over Paul Eikelenboom
Paul Eikelenboom heeft zijn onderzoek verricht vanuit persoonlijk leiderschap. Daarbij heeft hij zich vooral laten inspireren door diverse Oosterse krijgskunsten. Zijn achtergrond als jurist heeft Paul geholpen om zijn bevindingen daarna concreet te verwoorden in ‘De wet van OER’ zodat mensen er zelf mee aan de slag kunnen gaan.
Over Fokke Kooistra
Duurzame productiviteit, dat is het perspectief van waaruit Fokke Kooistra zijn onderzoek naar hoe mensen regie krijgen heeft verricht. Daarvoor heeft hij ruim kunnen putten uit zijn meer dan twintig jaar ervaring als trainer op het vlak van productiviteit en uit zijn ervaring op diverse topfuncties in het bedrijfsleven. Met 'De wet van OER' wil Fokke mensen aansporen bewuster te leven.
Over Ivo Kouters
Als coach voor ondernemers en als aanjager van bedrijven hanteert Ivo Kouters het credo ‘nadenken zonder actie doet er niet toe’. Dit credo illustreert het perspectief dat Ivo heeft gekozen voor zijn onderzoek naar hoe mensen regie krijgen: prestatieverbetering bij ondernemers. Ivo zijn daadkracht en uiterste praktische kijk komen sterk naar voren in de ‘De wet van OER’.